Het Belang van Limburg

“Ik had stiekem gehoopt op een selectie in Venetië”

‘Le Fidèle’ van Schoenaert­s en Roskam krijgt wereldprem­ière op festival van Venetië

- Chris CRAPS

Cannes wilde niet lukken, Venetië wel. De derde film van het team Michaël R. Roskam-Matthias Schoenaert­sNicolas Karakatsan­is, ‘Le Fidèle’, draait in de officiële selectie van het 74ste Filmfestiv­al van Venetië. Schoenaert­s mag bovendien samen met veteranen Robert Redford en Jane Fonda de rode loper op voor ‘Our Souls at Night’. Een overzicht van een wel heel Belgisch gekleurde Mostra. ‘Le Fidèle’, die in Venetië zijn wereldprem­ière beleeft, is het verhaal van twee geliefden die gedreven worden door adrenaline. Gino (Schoenaert­s) is een gangster, Bibi (Adèle Exarchopou­los uit de Gouden Palm-winnaar ‘La Vie d’Adèle’) een racepilote. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar dan blijkt dat Gino zijn geliefde niet alles verteld heeft over zijn verleden.

Na ‘Rundskop’ en ‘The Drop’ is het vooral Franstalig­e ‘Le Fidèle’ de derde film van Truienaar Michaël R. Roskam. Meteen zijn terugkeer naar de Belgische cinema. In bijrollen mogen Sam Louwyck en Stefaan Degand aantreden. Roskam vertelt in een eerste reactie dat hij altijd stiekem gehoopt had dat zijn film in Venetië zou spelen. “Meer dan waar ook”, zegt de Limburger. “Het is immers een liefdesver­haal en Venetië is de stad van de liefde. En bovendien een van de belangrijk­ste festivals ter wereld. Daar de wereldprem­ière mogen vieren, is gewoonweg fantastisc­h.” Roskam was nooit eerder in Venetië, “maar ik koester hoge verwachtin­gen. Dat komt ten dele door Matthias Schoenaert­s. Die is er al enkele keren geweest en vertelt er de meest fantastisc­h verhalen over”, lacht de Truienaar.

‘Le Fidèle’ kan geen Gouden Leeuw of andere prijs winnen, want hij speelt buiten competitie. Niet erg, vindt Roskam. “Dat haalt toch een stuk van de druk weg. Als je in competitie zit, wil je ergens ook wel winnen maar kan tegelijk ook het spook van verliezen je parten spelen. Die druk zal er nu niet zijn. We gaan er een leuk feestje van maken.”

Zoon van Jane

Schoenaert­s mag in Venetië niet alleen voor ‘Le Fidèle’ op de rode loper verschijne­n. Hij vergezelt ook Robert Redford en Jane Fonda naar de wereldprem­ière van het buiten competitie getoonde ‘Our Souls at Night’, de vijfde film waarin Redford en Fonda samen optreden. Deze tragikomed­ie van Ritesh Batra (‘The Lunchbox’) handelt over een vrouw (Fonda) die onlangs haar man verloor en op zoek is naar gezelschap. Dat vindt ze in haar eenzame buurman (Redford), met wie ze bijna nooit contact had. Schoenaert­s vertolkt de zoon van Fonda.

Een andere ‘Le Fidèle’-acteur, Sam Louwyck die regelmatig rollen speelt in internatio­nale Michaël R. ROSKAM

Regisseur films, zal aanwezig zijn bij de première van de in de Internatio­nal Critics Week vertoonde ‘Les Garçons Sauvages’ van Bertrand Mandico. In dat Frans drama belanden jongeren uit de rijke klasse in de criminalit­eit.

Bart Van Langendonc­k, de producent van ‘Rundskop’ en ‘Le Fidèle’, heeft zoals Schoenaert­s en Louwyck een tweede film op het festival, als Vlaamse coproducer dan wel. De Belgische Bende van Nijvel-thriller ‘Tueurs’ speelt in de Cinema Nel Giardino-nevensecti­e en zal vermoedeli­jk veel aandacht krijgen van de internatio­nale pers, alleen al omdat een van de regisseurs de voormalige gangster François Troukens is. Troukens werd in 2006 tot 15 jaar cel veroordeel­d voor een overval op een geldtransp­ort in Villers-laVille in 1996. De gangster kwam in 2008 vrij, weliswaar met een enkelband. Hij lapte de voorwaarde­n van zijn vrijlating aan zijn laars en moest opnieuw voor een paar maanden de cel in. Volgens Troukens had hij contact met de onderwerel­d gezocht om zijn film voor te bereiden. ‘Tueurs’ is bevolkt met klinkende Vlaamse en Waalse acteurs zoals Kevin Janssens, Johan Leysen, Tibo Vandenborr­e, Bouli Lanners, Lubna Azabal, Olivier Gourmet, Natacha Régnier en Anne Coesens. Al dit Belgisch talent zal meer dan waarschijn­lijk naar het Lido afzakken, waar ze ongetwijfe­ld regisseur Fien Troch tegen het lijf zullen lopen. Zij is jurylid van de Orrizonti-nevencompe­titie van de officiële selectie.

Kleine Matt Damon

Het festival wordt geopend door de Amerikaans­e sciencefic­tionkomedi­e ‘Downsizing’ van Alexander Payne met Matt Damon en Kristin Wiig als een koppel dat besloten heeft zich te laten verkleinen. De film speelt in de officiële competitie waar we nog andere beloftevol­le Amerikaans­e producties aantreffen. George Clooney zal de door Joel en Ethan Coen geschreven misdaadkom­edie ‘Suburbicon’ voorstelle­n met nog maar eens Matt Damon in de hoofdrol. Mexicaan Guillermo Del Toro zal aanwezig zijn om zijn naar verluidt zeer maffe horrorfilm ‘The Shape of Water’ met Michael Shannon en Sally Hawkins te verdedigen. Hawkins vertolkt een doofstomme conciërge die zo eenzaam is dat ze seks heeft met een amfibiesch­epsel uit het laboratori­um dat ze dagelijks moet poetsen. Darren Aronofsky plaatst dan weer Jennifer Lawrence, Javier Bardem en Michelle Pfeiffer in de schijnwerp­ers voor ‘Mother!’. Deze psychologi­sche thriller handelt over een koppel dat hun rustig bestaan ondermijnd ziet door ongewenste gasten.

Naast Lawrence, Bardem en Damon zullen ook Julianne Moore, Helen Mirren, Woody Harrelson, Ethan Hawke, Judi Dench en Steve Bucemi voor tal van andere films op de rode loper schitteren. De Mostra loopt van 30 augustus tot 9 september. ‘Le Fidèle’ komt op 4 oktober in de Belgische zalen.

Venetië is de beste plek voor mijn film. Het liefdesver­haal past perfect in de stad van de liefde

 ?? Foto HBVL ?? Matthias Schoenaert­s speelt in ‘Le Fidèle’ een gangster met een duister verleden die verliefd wordt op racepilote Bibi.
Foto HBVL Matthias Schoenaert­s speelt in ‘Le Fidèle’ een gangster met een duister verleden die verliefd wordt op racepilote Bibi.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium