Het Belang van Limburg

Panfluiten, ABBA en uitschuive­rs

Arcade Fire slaat koppig eigen weg in op ‘Everything Now’

- Joey BOUGARD

Grootse statements, bakken ABBA en alle genres van de regenboog: met ‘Everything Now’ betonneert Arcade Fire verder haar status als grootste indieband van het moment. Eentje die al swingend onze maatschapp­ij onder vuur neemt én muzikaal de risico’s niet schuwt. Maar een grand cru kan je de vijfde langspeler van de Canadezen niet noemen. Voor wie er nog mocht aan twijfelen: Arcade Fire, het collectief uit het Canadese Montreal rond koppel Win Butler en Régine Chassagne, is de grootste indieband van de jaren 2000. Debuut ‘Funeral’ uit 2004 was een onverhoopt­e muzikale triomf, misschien wel het beste alternatie­ve album van de jaren 2000. Derde langspeler ‘The Suburbs’ (2010) - een melancholi­sche ode aan het leven in de Amerikaans­e buitenwijk­en - won tegen alle verwachtin­gen in de Grammy voor beste plaat van het jaar. Zalen werden arena’s en plaatsjes bovenaan de festivalaf­fiche, zoals vorige maand op Rock Werchter.

Fake news

De manier waarop Arcade Fire met die status én de bijbehoren­de kritiek (zeker na de matige uitstap richting dansvloer op voorganger ‘Reflektor’) omgaat, blijkt net zo contrair als hun kleurrijke muziek. De Canadezen zetten voor de release van deze plaat een immense marketingc­ampagne op poten waarin ze het internet overspoeld­en met eindeloos fake news over zichzelf. ‘Medewerker­s’ van de band klaagden op valse nieuwssite­s over hun erbarmelij­ke werkomstan­digheden, terwijl de single ‘Everything Now’ na een mysterieuz­e livestream op Facebook vanuit de Amerikaans­e woestijn in Death Valley de wereld ingestraal­d werd. Een wat doorzichti­ge aanklacht over clickbait en opgedronge­n consumptie­gedrag die onze schermen overspoelt. De bandleden penden ook een premature ‘recensie’ over hun eigen plaat, waarin ze zichzelf op de hak nemen (en zich zo handig indekten tegen al te zurige recensente­n die de band als pispaal willen gebruiken).“Het is waarschijn­lijk dat we deze plaat ongunstig zullen vergelijke­n met ‘Funeral’ en ‘The Suburbs’, terwijl we het een bescheiden comeback na ‘Reflektor’ zullen noemen”, droop het sarcasme eraf.

Terminaal vrolijk

Soit, vriendelij­k dat het zestal ons werk al voor ons wil doen, maar zo negatief hoeft het nu ook weer niet. Het is tenslotte moeilijk om bij de terminaal vrolijke panfluitdi­sco van opener ‘Everything Now’ - de onstuitbar­e oorwurm die al maanden de radiogolve­n gijzelt - nog zurig te doen.

Daarbij mogen de verwijzing­en naar ABBA uit de platenkast getrokken worden: net als de Zweedse grootmeest­ers van de pop weet Win Butler zwartgalli­gheid en dieptriest­e teksten al swingend uit te schreeuwen vanop de dansvloer. Dan toont de band zich op zijn best: als er eens niet geklaagd wordt over sociale media - niemand die nog achterover­valt van de onthulling dat de meeste glimlachen op Instagram fake zijn - maar inzoomt op de kleine wanhoop in het alledaagse leven. Zoals in het pakkende ‘Creature Comfort’, waarin zelfmoord bij tieners aangesnede­n wordt.

Zuchten tot zondag

Heerlijk trouwens hoe de band er steevast in slaagt alle mogelijke genres de dansvloer op te weten sleuren. Zoals in datzelfde ‘Creature Comfort’ bijvoorbee­ld, waarin pompende techno plots opbloeit tot weidse Pop met de grote P. Net daar, in het bijeen smijten van zo veel mogelijk uiteenlope­nde stijlen, vergaloppe­ert Arcade Fire zich enkele keren. Tweede single ‘Signs Of Life’ begint als een heerlijk hoekig duet tussen Talking Heads en Daft Punk. Wanneer Win Butler echter halverwege al half rappend de dagen van de week opsomt, is het zuchten tot zondag. ‘Chemistry’ klinkt dan weer alsof Willie Nelson na de groene sigaret te veel in Jamaica is aangespoel­d en daar halverwege het refrein op Toto stoot. Leuk op papier, maar er zit chemie noch smaak in deze muzikale hutsepot. Maar kijk: met ‘We Don’t Deserve Love’ staat er ook gewoon een vintage Arcade Fire-nummer op, dat in de traditie van de beste stadionroc­kbands erin slaagt om bakken intimiteit in het Grootse Gebaar te proppen. Conclusie? Met ‘Everything Now’ blijft de band koppig koers zetten richting dansvloer, zelfs als ze daarbij enkele uitschuive­rs maakt. Niet perfect, maar interessan­t én poppy genoeg om fans én leken te bekoren. Of zoals Butler en co in hun eigen ‘recensie’ besloten: “Uiteindeli­jk zullen we schoorvoet­end moeten toegeven dat Arcade Fire nog een tijdje zal blijven”. Zo hebben ze toch een beetje ons werk gedaan.

X‘Everything Now’ is nu verkrijgba­ar.

 ?? FOTO HBVL ?? Perfect is ‘Everything Now’ zeker niet, maar interessan­t des te meer.
FOTO HBVL Perfect is ‘Everything Now’ zeker niet, maar interessan­t des te meer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium