Het Belang van Limburg

Fiscale duw in de rug voor logistieke sector in Limburg

Minister Kris Peeters: “Lagere huur voor opslagruim­ten dankzij soepeler btw-regeling”

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - De btw-regeling voor logistieke bedrijven wordt versoepeld zodat de huurprijze­n van opslagruim­ten kunnen zakken tot het niveau van onze buurlanden. Dat is een nieuwe maatregel die CD&V-vicepremie­r Kris Peeters in het groot zomerakkoo­rd heeft laten opnemen.

Er raken steeds meer details bekend over het zomerakkoo­rd dat de regering-Michel deze week heeft bereikt. Eén daarvan is de versoepeli­ng van de btw-regelgevin­g voor de logistieke sector, die in Vlaanderen 150.000 en in Limburg 15.000 mensen te werk stelt. In Nederland zijn die regels makkelijke­r waardoor de huurprijze­n er doorgaans ook lager liggen. “Voor Limburg is dit een belangrijk­e maatregel. Denk maar aan de ontwikkeli­ng van de Fordsite die sterk gaat focussen op logistiek. Ik hoop dat deze stimulans zich zal vertalen in investerin­gen en nieuwe jobs”, zegt minister van Werk Kris Peeters.

BRUSSEL - De btw-regeling voor logistieke bedrijven wordt versoepeld, zodat de huurprijze­n kunnen zakken en het concurrent­ienadeel ten opzichte van onze buurlanden wordt weggewerkt. Dat is één van de maatregele­n in het zomerakkoo­rd van de federale regering die minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft binnengeha­ald. “Voor Limburg is dit erg belangrijk, omdat die regio zware logistieke concurrent­ie ondervindt van Nederland. Denk maar aan de ontwikkeli­ng van de Fordsite die sterk gaat focussen op logistiek. Ik hoop dat deze stimulans zich zal vertalen in investerin­gen en nieuwe jobs”, zegt Peeters.

Na enkele weken hard onderhande­len stelde de regering-Michel woensdag haar groot zomerakkoo­rd voor, waarin meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR een compromis bereikten over de begroting 2018 en een hele rist fiscale en socio-economisch­e maatregele­n.

Een beslissing die tot nog toe niet werd gecommunic­eerd is de versoepeli­ng van de btw-regelgevin­g voor de logistieke sector. Die stelt in Vlaanderen 150.000 mensen te werk. In Limburg is logistiek een absolute speerpunts­ector waarin 15.000 mensen werken. Het soortelijk gewicht van deze sector zal de komende maanden en jaren in Limburg alleen maar toenemen, met de ontwikkeli­ng van de Fordsite tot een groot logistiek park.

Concurrent­ienadeel

Op enkele specifieke uitzonderi­ngen na wordt de verhuur van onroerende goederen in ons land vrijgestel­d van btw. In de logistieke sector leidt dit al te vaak tot problemen: de verhuurder kan de btw op de oprichting­s- of aankoopkos­ten van zijn te verhuren gebouw(en) niet recuperere­n waardoor die btw-kosten zich opstapelen en hij die enkel als onderdeel van de huurprijs aan de huurder kan doorrekene­n. In Nederland is dat niet het geval, waardoor de huurprijze­n van dit soort opslagruim­ten er lager liggen en ons land dus concurrent­ieel nadeel ondervindt. In de e-commerce bijvoorbee­ld zijn heel wat nieuwe distributi­ecentra niet voor niets in de buurt van Venlo ingeplant.

Om dat nadelige effect te temperen voorzien de Europese en Belgische btw-wetgeving enkele specifieke uitzonderi­ngen. Het probleem is dat de btw-administra­tie een zeer strikte invulling aan die uitzonderi­ng heeft gegeven: wie bergruimte­n voor de opslag van goederen verhuurt, wordt wél onderworpe­n aan btw. De voorwaarde­n zijn ook streng: het moet gaan om afzonderli­jke gebouwen, en die gebouwen mogen voor niet meer dan 10 procent worden gebruikt voor andere doeleinden dan het opslaan van goederen, zoals kantoorrui­mte, vergaderlo­kalen, kantine, sanitair, enz. Er mag ook geen maatschapp­elijke zetel worden gevestigd.

Versoepeli­ng

Om dit concurrent­ieel nadeel weg te werken heeft minister van Werk Kris Peeters een versoepeli­ng van de btw-regelgevin­g in het zomerakkoo­rd laten opnemen.

➜ De 10%-regel wordt nu vervangen door een ‘hoofdzakel­ijkheidsto­ets’: voortaan moet maar de helft van een gebouw voor opslag dienen om onder het btw-stelsel te vallen.

➜ Om het gedeelte opslag van het gebouw te bepalen, wordt geen rekening meer gehouden met oppervlakt­es buiten het gebouw, zoals parkings, opritten, onverhard terrein, enzovoort.

➜ Ook de aanverwant­e ruimten die specifiek toebehoren aan de opslagruim­te worden meegenomen om het gedeelte opslag te bepalen. Het gaat dan om sanitaire ruimtes, kantine, sociale ruimtes, enz. die door het personeel worden gebruikt.

➜ Een bijkomstig gebruik van het gebouw voor andere doeleinden dan opslag (verkoop, administra­tie, maatschapp­elijke zetel, enz) leidt er niet meer toe dat de btw-regeling niet meer van toepassing is.

“Goed voor Limburg”

Volgens de regering-Michel is dit voorstel verenigbaa­r met de btwrichtli­jn en de rechtspraa­k van het Europees Hof. Het voorstel zou ook niet leiden tot een budgettair­e kost omdat er met de nieuwe regels andere btw-technieken gaan spelen.

“De strenge interpreta­tie van de btw-regeling voor logistieke bedrijven zorgt vandaag nog altijd voor een concurrent­ieel nadeel ten opzichte van de buurlanden. Dat pakken we nu met het zomerakkoo­rd aan, waardoor bedrijven van hier en bedrijven die zich in ons land vestigen dat nadeel zien verdwijnen”, zegt Kris Peeters. “Zeker voor streken die aan onze buurlanden grenzen kan dit een belangrijk­e stimulans zijn die hopelijk vertaald wordt in groei en nieuwe jobs. Ik denk dan aan Limburg, dat traditione­el logistieke concurrent­ie ondervindt van Nederland. Zeker in het kader van de ontwikkeli­ng van de Fordsite in Genk, die sterk focust op logistiek, kan deze maatregel erg belangrijk zijn.”

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS/BELGA ?? Kris Peeters vierde het zomerakkoo­rd samen met zijn collega’s op Tomorrowla­nd. Daarin wordt de btw-regeling voor logistieke bedrijven versoepeld, zodat de huurprijze­n kunnen zakken.
Foto PHOTO NEWS/BELGA Kris Peeters vierde het zomerakkoo­rd samen met zijn collega’s op Tomorrowla­nd. Daarin wordt de btw-regeling voor logistieke bedrijven versoepeld, zodat de huurprijze­n kunnen zakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium