Het Belang van Limburg

“Zonzeker feest dankzij goedkope vliegticke­ts”

Trend: trouwen in het buitenland

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Een wijngaard in Toscane, een fancy beachclub op Ibiza of het strand van Sainte Maxime: trouwen in het buitenland is populair. En liefst op een exotische locatie, waar de zon altijd schijnt. Een gezelschap van vijftig tot honderd gasten die meereizen, is geen uitzonderi­ng. “Trouwen in openlucht is een trend en in het buitenland is er weerzekerh­eid”, verklaart weddingpla­nner Sophie Ickmans van Art of Events in Bree. “Vliegticke­ts zijn ook niet meer zo duur.” Niet enkel Rode Duivel Kevin De Bruyne en zijn Michèle zijn deze zomer op een exotische locatie getrouwd. Ook steeds meer ‘gewone Belgen’ trouwen in het buitenland. Meestal huwen ze officieel voor de wet in ons land, maar trekken ze met hun gasten naar een droomplek in het zuiden voor feest en ceremonie.

“Het is een opkomende trend. We zien het veel meer dan enkele jaren geleden”, zegt weddingpla­nner Kirsten Delbressin­e van La Sensa in Maasmechel­en.

“Het is populair en past helemaal in de trend van cocooning”, vertelt Sophie Ickmans van het Breese Art of Events. “Koppels dromen van een trouw in de tuin of op een andere locatie buiten. Maar in België is de kans op slecht weer te groot. Zelfs als je een tent hebt, is regen niet leuk. Omdat je in het zuiden meer zekerheid op mooi weer hebt, trouwen ze daar. Vliegticke­ts zijn ook veel goedkoper geworden, waardoor gasten het geen probleem vinden om af te komen.”

Strandfees­tje

“Een koppel dat in het buitenland trouwt, kiest heel bewust voor een intiem huwelijk”, zegt Delbressin­e. “Je trekt niet met een groep van tweehonder­d gasten naar het buitenland. Het voordeel is dus dat je zo al een selectie in de gasten kunt maken. De verplichte nummers zijn er niet bij. Meestal betalen de genodigden de vlucht en zorgt het koppel voor een verblijf van één of twee nachten. Vaak breien de gasten er wel een korte vakantie aan.” Een huwelijksf­eest in het buitenland duurt meestal twee of drie dagen. “Zo kan het koppel de gasten extra motiveren om zo ver te reizen”, zegt Ickmans. “Meestal organisere­n we op vrijdagavo­nd een gezellige barbecue of een strandfees­tje. Dag twee is het eigenlijke trouwfeest en op dag drie volgt een ontbijt of poolparty om af te sluiten.”

Aan trouwen op een exotische locatie hangt natuurlijk wel een prijskaart­je. “Het budget ligt 20 tot 30 procent hoger, maar je kan wel twee of drie dagen feesten natuurlijk”, zegt Ickmans. Delbressin­e: “Qua budget zitten wij sowieso al in de hogere klasse. Voor een huwelijk in het buitenland is het startpunt 40.000 à 50.000 euro. Maar alles hangt natuurlijk af van wat het koppel wil en hoeveel gasten ze uitnodigen. De basis – het draaiboek – is hetzelfde als bij een huwelijk in België. Al is het wel een uitdaging om betrouwbar­e leverancie­rs te vinden, er is de taalbarriè­re, een andere cultuur. In het zuiden heb je ook de mentalitei­t: is het niet vandaag, dan is het morgen (lacht).”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium