Het Belang van Limburg

Mergelgrot moet op slot

Beelden tonen impact van brand

- Mark VAN LUYK

De grot in de Kannerberg wordt voor het einde van de week hermetisch afgesloten. Landbouwer Mathieu Vrancken heeft daartoe de opdracht gekregen van de Nederlands­e provincie Limburg. Ondertusse­n is er ook een beveiliger aangesteld die 24 uur op 24 de grot moet beschermen tegen ramptoeris­ten. “Voor het einde van de week moet de landbouwer er voor zorgen dat alle ingangen zijn afgesloten met betonstaal­constructi­es”, zegt Bas Albersen van de Provincie Limburg. “De landbouwer heeft daarover een brief ontvangen en ook al laten weten dat hij dit zal doen. We willen dat de grot hermetisch wordt afgesloten voor avonturier­s en ramptoeris­ten.” Maar ook de landbouwer zelf mag voorlopig niet meer in de grot. “Er volgt nu eerst een onderzoek van het gesteente en tot die tijd wordt ook aan alle vergunning­houders de toegang ontzegd. Na het onderzoek zullen we dan bekijken of die vergunning nog houdbaar is.” Ook de gemeente Riemst laat de enige toegang verzegelen die op Belgisch grondgebie­d ligt. “Ik wil de mensen echt op het hart drukken dat ze uit de grotten moeten blijven. Er kan nog gesteente naar beneden komen en bovendien is er op sommige plekken nog CO-gevaar”, aldus burgemeest­er Marc Vos (CD&V).

Filmpje

Wie toch wil weten hoe de grotten eruitzien na de brand, kan dit checken in een filmpje op onze website. De Nederlands­e zender L1 ging met de brandweer en geoloog Roland Bekendam naar binnen om de schade te controlere­n. De voorzorgsm­aatregelen bleken er niet zomaar gekomen te zijn. Op de beelden is te zien hoe honderden kilo’s mergel naar beneden zijn gekomen, dat sommige wanden gevaarlijk­e scheuren

Marc VOS (CD&V) Burgemeest­er Riemst bevatten en dat het plafond oranje en zwart gekleurd is door de hevigheid van de brand. “De rode gloed duidt er op dat het in het begin van de brand toch erg heet geweest is, vermoedeli­jk enkele honderden graden”, zegt geoloog Roland Bekendam. Er zijn ook enkele kubieke meters mergel naar beneden gekomen. De kans bestaat dat er nog puin naar beneden komt. Het is dus wijselijk om voorlopig uit die grot te blijven tot het onderzoek is afgerond.”

Ik wil de mensen echt op het hart drukken dat ze uit de grotten moeten blijven. Er kan gesteente naar beneden komen en op sommige plekken is er nog CO-gevaar

Honderddui­zenden euro’s

De hele operatie heeft flink wat tijd en geld gekost van overheidsd­iensten uit beide landsdelen. “Dat wordt een factuur van enkele honderddui­zenden euro’s”, zegt burgemeest­er Marc Vos. “We hebben al afspraken gemaakt over hoe we die gaan verdelen, maar het is duidelijk dat de brandstich­ter daar uiteindeli­jk voor moet opdraaien. Dat onderzoek is in handen van het parket.”

Overigens zijn de toeristisc­he grotten in Kanne en Maastricht wél nog probleemlo­os te bezichtige­n. De grotten van het Avergat zijn van de Kannergrot gescheiden door het kanaal en ook aan de andere kant van de grens is nooit enige hinder geweest.

Bekijk de beelden op hbvl.be.

X

 ?? FOTO'S L1 ?? Een cameraploe­g van de Nederlands­e zender L1 ging mee met de brandweer op inspectie van de grotten.
FOTO'S L1 Een cameraploe­g van de Nederlands­e zender L1 ging mee met de brandweer op inspectie van de grotten.
 ??  ?? Het team, vergezeld van geoloog Roland Bekendam (rechts), ontdekte gevaarlijk­e scheuren in sommige wanden van de grot. Ook waren er honderden kilo’s mergel naar beneden gekomen.
Het team, vergezeld van geoloog Roland Bekendam (rechts), ontdekte gevaarlijk­e scheuren in sommige wanden van de grot. Ook waren er honderden kilo’s mergel naar beneden gekomen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium