Het Belang van Limburg

Vlaanderen wil sneller tweede leven voor ongebruikt­e bedrijfsge­bouwen

-

Vlaanderen gaat meer druk zetten op de eigenaars van zowat 3.000 leegstaand­e bedrijfsge­bouwen om snel een nieuwe functie aan hun panden te geven. Zoals in het West-Vlaamse Ruiselede, waar een nieuw kinderdagv­erblijf onderdak vond in een leegstaand­e varkenssta­l. “Zo moet er niet elders in Vlaanderen onbebouwde ruimte worden aangesnede­n.” Concreet gaat het om zo’n 2.700 bedrijfsge­bouwen, elk minstens zo’n 500 m2 groot, samen opgeteld al snel goed voor de totale oppervlakt­e van een kleine Vlaamse gemeente. De gebouwen staan al geruime tijd leeg, alle eigenaars samen betalen jaarlijks bijna 20 miljoen euro aan boetes, de zogenaamde leegstandh­effing. Tegelijk worden diezelfde eigenaars via allerhande subsidies gestimulee­rd om hun pand toch opnieuw in gebruik te nemen, ofwel door het te renoveren, ofwel door een andere functie aan het gebouw te geven.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) drijft de inspanning­en om deze leegstaand­e gebouwen opnieuw nuttig te gebruiken nu nog extra op, mede door de vaststelli­ng dat zo’n 60 procent van deze gebouwen zich buiten de grote steden bevindt. En net op dat “platteland” wil Schauvlieg­e voorkomen dat er nog nieuwe stukken groene ruimte moeten worden aangesnede­n. “We gaan daarom voortaan de leegstand specifiek per gebied aanpakken, in plaats van overal in Vlaanderen op dezelfde manier te werk te gaan”, aldus nog de minister. Via dat maatwerk hoopt de Vlaamse overheid sneller resultaten te boeken. Vlaanderen – nu al bijna volgebouwd – wil dat er tegen 2040 geen nieuwe stukken bouwgrond meer worden aangesnede­n, “zodat er in Vlaanderen voldoende ruimte overblijft voor natuur”, beklemtoon­t ook Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck, voor wie het behouden van de nog schaarse vrije ruimte in Vlaanderen een stokpaardj­e is. Het beter benutten van leegstaand­e bedrijfsge­bouwen moet daar mee voor zorgen.

Studeren bij AB Inbev

Geslaagde voorbeelde­n zijn er alvast: in het West-Vlaamse Ruiselede vond een kinderdagv­erblijf onderdak in een voormalige varkenssta­l die al een hele tijd leeg stond. In Leuven is een verlaten kantoorgeb­ouw van biergigant AB Inbev omgetoverd tot een aantal broodnodig­e studentenk­oten.

 ?? FOTO LW ?? Deze varkenssta­l in Ruiselede wordt weldra een kinderdagv­erblijf.
FOTO LW Deze varkenssta­l in Ruiselede wordt weldra een kinderdagv­erblijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium