Het Belang van Limburg

“Vijf kilo aardappele­n per maaltijd”

Gezin uit Ham met vier kinderen, vijf pleegkinde­ren en één adoptiezoo­n neemt elk jaar uitwisseli­ngsstudent in huis

- Thomas JANSEN

“We hebben altijd al een groot gezin gewild”, zeggen Peggy Mariën en Luc Beertens uit Ham in koor. Een understate­ment, als je weet dat hun kroost bestaat uit vier eigen kinderen, vijf pleegkinde­ren en één adoptiezoo­n. En ondanks die gezellige drukte, neemt het koppel sinds 2011 nog elk jaar een uitwisseli­ngsstudent op, waarvan er ondertusse­n één permanent ingetrokke­n is. “De afwas na het avondeten is hier altijd heel plezant”, lachen Peggy en Luc.

HAM -

Het is een komen en gaan bij de familie Beertens uit Ham. De Thaise uitwisseli­ngsstudent die deze zomer bij hen blijft, zit op een zomerfesti­val. Maar François, een student uit Wallonië die vorig jaar bij hen verbleef, tekent wel present voor het interview. Per toeval, zo blijkt. “Hij kwam hier vanavond plots aan”, lacht mama Peggy. “Soms springt hij nog eens binnen, zomaar. We vinden het fijn om hem nog eens terug te zien. Het klikte bijzonder goed. Vanavond blijft hij hier dan ook slapen, hij rijdt pas morgen weer naar huis.” François: “Ik schrok wel in het begin van het grote gezin, maar ik vond dat zeker een voordeel”, zegt hij in vlekkeloos Nederlands. “Ik wou mijn laatste jaar van het secundair onderwijs overdoen in Vlaanderen om mijn Nederlands te verbeteren. En in dit gezin werd voortduren­d gebabbeld.”

Logisch, met zoveel mensen in huis. Papa Luc runt een bouwbedrij­f, mama Peggy is huisvrouw. Samen hebben ze vier eigen kinderen, Laura (23), Noë (21), Kalena (15) en Tibe (9), en hun adoptiezoo­n Yaro (18). Sinds 2004 vangen ze ook kinderen op via pleegzorg. “Na drie dochters wilde ik graag een zoon”, zegt papa Luc. “Daarom hebben we Yaro geadopteer­d. Later wilden we nog een kindje adopteren, maar ondertusse­n was de regelgevin­g veel complexer geworden. Daarom kozen we voor pleegzorg. Op dit moment hebben we vijf pleegkinde­ren. De oudste is twintig, de

Peggy MARIËN Moeder van het gezin jongste vier. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen in ons gezin iemand terugvindt van zijn eigen leeftijd. Voor Tibe is dat momenteel nog niet het geval, en daarom staan we weer op een wachtlijst bij pleegzorg.”

Studenten

Een gezin van tien kinderen dus. En toch is er al zes jaar altijd een plaatsje vrij voor een uitwisseli­ngsstudent. Meer nog, Nadia, een ex-uitwisseli­ngsstudent­e uit Zuid-Afrika, woont nu zelfs permanent bij hen. Het eerste contact met de uitwisseli­ngsorganis­atie YFU kwam er via hun dochter Noë. Zij ging een periode studeren in Ecuador, en daarna kwam Rafaël, de Ecuadoriaa­nse student bij wie Noë verbleef, een tijdje naar België. “Dat klikte heel goed”, zegt mama Peggy. “De ouders van Rafaël zijn ook al hier geweest, wij willen ook nog naar ginder. Maar daarvoor zoeken we nog een sponsor (lacht).”

Na Rafaël zijn er nog tientallen studenten gepasseerd ten huize Beertens. “Met de meesten van hen hebben we nog steeds contact, via sociale media”, zeggen Peggy en Luc. “Het wordt vrij snel duidelijk of het klikt of niet. We hebben bijvoorbee­ld wel een taakverdel­ing, maar de meeste studenten passen zich heel snel aan. Zo is de afwas na het avondeten hier altijd heel plezant (lacht).”

Taxi spelen

De kinderen in het gezin komen dan ook niets tekort. “Ze hebben allemaal hun hobby’s, en we zorgen

Luc BEERTENS Vader van het gezin ervoor dat ze overal geraken. Vroeger moesten we soms wat creatief zijn, bijvoorbee­ld door goede afspraken te maken met andere ouders. Nu hebben de oudste kinderen zelf al een rijbewijs, en kunnen ze mee taxi spelen.” Hun gastvrijhe­id zorgt wel voor uiteenlope­nde reacties. “Vrouwen reageren meestal heel positief, mannen soms negatief ”, zegt Luc. “Maar dat trekken we ons niet aan. Ook onze kinderen vinden deze situatie heel leuk. Als de tafel hier niet volledig gevuld is, vinden we het zelfs moeilijker om eten te maken dan als iedereen er is. Wat aardappele­n betreft, maken we normaal gezien een volledige zak van vijf kilogram klaar. Als we met minder zijn, moeten we beginnen tellen (lacht).”

Voor de studenten worden Peggy en Luc niet financieel vergoed, voor de pleegkinde­ren wel. “Maar daar doen we het absoluut niet voor”, zeggen Peggy en Luc. “Ik weet zelfs niet of het wel voldoende is om rond te komen. We hebben gewoon altijd een groot gezin gewild, en nu zouden we deze gezellige drukte niet meer kunnen missen. Ook het contact met de studenten is fijn, behalve het afscheid nemen dan. Maar daar word je wel harder in. We willen dit dan ook zo lang mogelijk blijven doen. En als we stoppen, zullen er wel genoeg kleinkinde­ren zijn. (lacht)”

Voor de financiële vergoeding doen we het absoluut niet. We hebben gewoon altijd een groot gezin gewild De reacties? Vrouwen reageren meestal heel positief, mannen soms negatief. Maar dat trekken we ons niet aan

XUitwissel­ingsorgani­satie YFU is nog op zoek naar Limburgse gastgezinn­en voor studenten. Geïnteress­eerden kunnen zich melden via info@yfu.be of 015/69.00.85. Meer info op www.yfu.be.

 ?? FOTO HBVL ?? De familie Beertens-Mariën: Peggy en Luc worden op handen gedragen door hun vier eigen kinderen Laura, Noë, Kalena en Tibe, adoptiezoo­n Yaro (derde rechts), vijf pleegkinde­ren (waarvan drie op de foto) én uitwissing­sstudente Nadia (uiterst rechts), die...
FOTO HBVL De familie Beertens-Mariën: Peggy en Luc worden op handen gedragen door hun vier eigen kinderen Laura, Noë, Kalena en Tibe, adoptiezoo­n Yaro (derde rechts), vijf pleegkinde­ren (waarvan drie op de foto) én uitwissing­sstudente Nadia (uiterst rechts), die...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium