Het Belang van Limburg

“We hebben eindelijk weer een doel om te spelen”

Legendaris­che Pokémons veroorzake­n nieuwe opflakkeri­ng van mobiele game Pokémon Go

- Roel DAMIAANS

De mobiele game ‘Pokémon Go’ die vorige zomer wereldwijd miljoenen spelers naar buiten joeg, kent sinds deze week een opflakkeri­ng. Reden is de toevoeging van de zogenaamde Legendary Pokémons, enkele zeldzame en heel krachtige monstertje­s, zoals Lugia en Articuno. Nieuw is dat je deze legendaris­che monstertje­s alleen in teamverban­d kunt verslaan en vangen en dat ze maar beperkte tijd op een plaats aanwezig zijn. En dus duiken in het straatbeel­d groepjes op die weer even snel verdwijnen als ze plots verschenen zijn.

HASSELT -

Aan het voormalige café Uilenspieg­el op de hoek van de Luikerstee­nweg en de Groene Boulevard komen plots van alle kanten mensen aangelopen. Smartphone en powerbanks in de aanslag. Vliegensvl­ug worden groepjes gemaakt om Lugia - één van de weinige Legendary Pokémons - te kunnen vangen. Deze Pokémons zijn echter zo krachtig dat spelers genoodzaak­t zijn om dat in teamverban­d te doen. Lees: met de eerste de beste spelers die zich op dat moment op dezelfde locatie bevinden een tijdelijke alliantie vormen. Als het team compleet is, begint de collectiev­e aanval die maximaal 300 seconden duurt.

Razend getokkel

Het blijft een bizar tafereel. Een groepje van vijftien mensen, van alle leeftijden, beginnen als gekken tegelijker­tijd op hun iPhones en Samsung Galaxy’s te tokkelen. “Het wordt niet gemakkelij­k, maar niet opgeven. Komaan”, klinkt het halverwege in de groep. “Ik krijg nog ooit artrose in mijn vingers van dit spel”, lacht Jurgen Lemmens uit Zonhoven. Hij is speciaal naar Hasselt gekomen omdat hier meer kans is om de zeldzame Pokémons te kunnen vangen. “Ik heb het de afgelopen dagen al veertien keer geprobeerd en telkens is het mislukt. Dat is om de kakkerij van te krijgen, maar ik geef niet op.” Het wordt een nipte strijd. Met nog amper vijf seconden op de klok, geeft Lugia zich uiteindeli­jk gewonnen. Meteen het startsigna­al om de groep te ontbinden. Nu komt het eropaan om de legendaris­che Pokémon te vangen, maar dat is een soloactivi­teit. De kans dat iemand effectief een Legendary Pokémon vangt is minder dan vijf procent.

Hobby met kleinkinde­ren

“Yes, ik heb hem”, klinkt het plots opgewonden. Marie-Lou Hendriks (62) uit Neeroetere­n is erin geslaagd het zeldzame exemplaar te vangen. De vrouw is al sinds het begin gebeten door de microbe. “Vorige zomer ben ik ermee begonnen omdat de kleinkinde­ren het ook speelden. En dan heb je toch een gemeenscha­ppelijke interesse. Vandaag zit ik in een WhatsApp-groep waarin voortduren­d berichtjes opduiken als er zeldzame Pokémons in de buurt te vinden zijn. Als ik te voet of met de fiets ernaartoe kan, ben ik weg”, lacht de grootmoede­r.

Ook Mathy Corstjens (30) uit Bocholt is met kameraden naar Hasselt gekomen. “Er woont hier veel volk en dan heb je meer mogelijkhe­den. Hoeveel kilometer ik in totaal al gewandeld heb voor het spel? 107, maar dat is nog niks. Vraag maar eens aan die jongen, dan val je achterover. Dat is een topspeler.” Mathy wijst een jongeman aan die met twee smartphone­s tegelijk speelt. “Eén gsm is van mijn moeder, maar omdat ze ziek is, neem ik haar gsm mee op pad”, zegt Robin Dreesen uit Diepenbeek. Zijn stappentel­ler wijst 1.578 km aan.

“Maar als je echt een kampioen wilt zien, moet je maar eens kijken hoeveel mijn moeder heeft: 2.808 kilometer.” Dreesen en zijn medespeler­s zijn tevreden met de uitbreidin­g van ‘Pokémon Go’. “De laatste maanden was het saai geworden. De enige die nog plezier beleefde aan de wandelinge­n, was onze hond. Maar met de komst van de zeldzame Legendary Pokémons hebben we eindelijk weer een doel om te spelen”, klinkt het. Even later is iedereen weg. Op zoek naar een andere plaats en een nieuwe kans om Lugia of Articuno te vangen.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Opnieuw aanwezig in het straatbeel­d: mensen die ‘Pokémon Go’ spelen. Nieuw is dat ze deze keer in groep moeten samenwerke­n om zeldzame Pokémons te kunnen verslaan en vangen.
Foto SVEN DILLEN Opnieuw aanwezig in het straatbeel­d: mensen die ‘Pokémon Go’ spelen. Nieuw is dat ze deze keer in groep moeten samenwerke­n om zeldzame Pokémons te kunnen verslaan en vangen.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Marie-Lou Hendriks (63) uit Neeroetere­n kon in Hasselt de zeldzame Lugia vangen. “Ik deel deze hobby met mijn kleinkinde­ren.”
FOTO SVEN DILLEN Marie-Lou Hendriks (63) uit Neeroetere­n kon in Hasselt de zeldzame Lugia vangen. “Ik deel deze hobby met mijn kleinkinde­ren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium