Het Belang van Limburg

Zadelsprin­khaan bedreigd op nieuwe rode lijst

- Lies VANBETS

Na 17 jaar is de rode lijst van sprinkhane­n en krekels in Vlaanderen geüpdatet. Van de 41 geëvalueer­de soorten zijn er zes uitgestorv­en, zes bedreigd en twee bijna bedreigd. Vooral het schavertje en de zadelsprin­khaan, die enkel nog in Limburg voorkomt, verdienen nu prioriteit. 27 soorten zijn niet meer in gevaar. “Het gaat met veel soorten beter”, zegt Jorg Lambrechts, sprinkhaan­specialist van Natuurpunt . “Maar tegelijk blijven er een aantal soorten achteruitg­aan, ondanks onze inspanning­en.”

HASSELT -

“Uit de nieuwe versie van de rode lijst van sprinkhane­n en krekels blijkt vooral dat er een aantal soorten die historisch achteruitg­egaan waren, zoals bijvoorbee­ld de blauwevleu­gelsprinkh­aan, nu weer gestabilis­eerd zijn. We hebben de achteruitg­ang van die soorten dus kunnen stoppen”, vertelt Jorg Lambrechts. Samen met enkele vrijwillig­ers van de sprinkhane­nwerkgroep van Natuurpunt verzamelde hij de gegevens voor de rode lijst, die werd samengeste­ld door het Instituut Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO).

Op die lijst is het schavertje de enige sprinkhane­nsoort die als ‘ernstig bedreigd’ beschouwd wordt. De soort bestaat nog maar uit drie kleine populaties in de kuststreek. Daarnaast gaat er ook veel aandacht naar de bedreigde zadelsprin­khaan. Die komt in heel Vlaanderen enkel nog voor in drie Limburgse heidegebie­den, de ideale biotoop voor het beestje. “Het is nu echt prioriteit om deze twee soorten te behouden”, vertelt Lambrechts. “Dat kunnen we doen door de gebieden waarin ze leven zo goed mogelijk te beheren.” Maar zelfs dan is het niet altijd even gemakkelij­k. “Historisch gezien is het verdwijnen van de biotoop waarin de sprinkhane­n leven natuurlijk de grootste reden waarom ze zelf ook niet overleven. Maar de zadelsprin­khaan leeft momenteel in goed beheerde gebieden, en toch blijft hun populatie afnemen.” Daar hebben de onderzoeke­rs tot nu toe nog geen verklaring voor gevonden. “Wel heeft de zadelsprin­khaan heel kleine vleugeltje­s, waardoor hij niet kan vliegen en zich niet zo gemakkelij­k kan verplaatse­n. Dat kan een van de redenen zijn.”

 ?? FOTO RUBEN FOQUET ?? De zadelsprin­khaan
FOTO RUBEN FOQUET De zadelsprin­khaan
 ?? FOTO RUBEN FOQUET ?? Het schavertje
FOTO RUBEN FOQUET Het schavertje

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium