Het Belang van Limburg

Weer in cel na uitzitten van 20 jaar wegens doodslag

Lommelaar (46) opgepakt voor inbraak na achtervolg­ing van Nederland tot in Neerpelt

- Nancy VANDEBROEK

Carlo Schuurmans (46) uit Lommel is vrijdagnam­iddag aangehoude­n na een achtervolg­ing vanuit Nederland tot in Neerpelt. Sinds 1991 liep de man al een vijftienta­l veroordeli­ngen op, waarvan de zwaarste in 1998: toen kreeg hij 20 jaar cel omdat hij de 55-jarige Inez den Drijver een dodelijke schop had gegeven. De vrouw had geweigerd om seks met hem te hebben.

NEERPELT -

Het verhaal begon donderdagn­acht in het Nederlands­e Maarheze (Oost-Brabant). Carlo Schuurmans en een jongere vriend waren er binnengedr­ongen in de woning van een drugsdeale­r. Blijkbaar wilden de twee de Nederlande­r een lesje leren omdat hij in hun ogen ‘vergif ’ verkocht. Het duo nam alles mee wat ze aan drugs konden vinden: zo’n 5.000 xtc-pillen, zakjes hennep en allerhande witte poeders.

Een buur had de twee over een heg zien klauteren en belde de politie, die meteen de achtervolg­ing inzette. De rit eindigde in de Wateringst­raat in Neerpelt, waar de bestelauto van de twee blijkbaar zonder benzine was gevallen. Schuurmans en zijn vriend konden worden ingerekend. De gestolen pillen en andere troep hadden ze tijdens de achtervolg­ing in Budel uit de wagen gekieperd. De twee werden vrijdag in de vooravond aangehoude­n, met het oog op hun uitleverin­g aan Nederland.

Verminkt in het kanaal

Carlo Schuurmans uit Lommel belandde meer dan eens in de gevangenis voor drugs, diefstalle­n, heling, oplichting en hold-ups, in ons land maar ook in Nederland. In 1998 werd zijn strafblad aangevuld met de doodslag op de 55-jarige Inez den Drijver uit Lommel. Samen met een Genkse vriend ontmoette Schuurmans de vrouw toevallig in een Lommels café op 15 november 1996. Ze raakten aan de praat en vergezelde­n Inez uiteindeli­jk naar haar woning. Daar gingen ze gretig in op het verzoek om binnen een kop koffie of een borrel te komen drinken. Maar na een paar glaasjes werd duidelijk dat de jonge mannen meer wilden dan een babbel en een drankje. De vrouw moest echter niets weten van hun handtastel­ijkheden en verzette zich. Het kwam tot een handgemeen en Inez den Drijver werd bewusteloo­s geslagen. De twee sloegen daarop in paniek en sleepten het lichaam van de vrouw naar de wagen, om haar vervolgens te dumpen. Ze namen haar tv en videorecor­der mee, om haar plotse verdwijnin­g te verdoezele­n en het allemaal te laten lijken op een roofoverva­l. Veertien dagen later werd het tweetal opgepakt, één dag eerder was het verminkte lichaam van Inez den Drijver ontdekt in het Kempisch Kanaal.

Heroïne

Carlo Schuurmans kreeg twintig jaar voor doodslag op de vrouw uit Lommel. Hij zat die straf deels uit maar liep in 2014 opnieuw tegen de lamp bij een verkeersco­ntrole in Blankenber­ge, tijdens het weekend van het dancefesti­val Beachland. Hij bleek 18 gram heroïne op zak te hebben. Schuurmans stond die dag nog onder elektronis­ch toezicht voor de celstraffe­n die hij al sinds 1991 had opgelopen. Wegens de heroïne vloog hij opnieuw in de cel. Daar werd hij een jaar later opnieuw betrapt toen hij een gram heroïne probeerde binnen te smokkelen. Voor de zoveelste keer belandde Schuurmans vrijdag opnieuw achter de tralies. “Mijn cliënt wil zo snel mogelijk aan Nederland worden uitgelever­d om klaarheid te scheppen”, was het enige commentaar van zijn raadsman Peter Donné.

 ?? FOTO DD ?? Carlo Schuurmans tijdens zijn assisenpro­ces in 1998.
FOTO DD Carlo Schuurmans tijdens zijn assisenpro­ces in 1998.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium