Het Belang van Limburg

Moddergeve­cht verdeelt Witte Huis

Tirade communicat­iedirecteu­r leidt tot ontslag stafchef Trump

- Roger HUISMAN

WASHINGTON DC - Je krijgt er rode oortjes van. Zo bot klinken de vulgaire belediging­en aan het adres van stafchef Reince Priebus uit de mond van Anthony ‘the Mooch’ Scaramucci, de nieuwe communicat­iedirecteu­r van president Donald Trump. In een gesprek met het toonaangev­ende blad The New Yorker hekelde Scaramucci (53) Priebus omdat hij de stafchef ervan verdenkt te lekken. Trump leek die gedachte te delen: vrijdagavo­nd werd Priebus door The Donald al twitterend bedankt voor bewezen diensten.

Priebus zou verklapt hebben dat president Trump eerder deze week een lunch had met de first lady Melania Trump, ex-presentato­r van Fox, Sean Hannity, en nog een voormalige Fox-topman. Woensdagav­ond kreeg Ryan Lizza, de journalist van The New Yorker, een telefoontj­e van Scaramucci die per se wilde weten wie uit het Witte Huis gelekt had. Toen Lizza weigerde te antwoorden, dreigde Scaramucci ermee de hele staf van de communicat­iedienst van het Witte Huis op straat te zetten. Al snel begon Scaramucci stafchef Priebus te hekelen. “…Een klote paranoïde schizofree­n”, zo klonk het.

Ook Steve Bannon, topadviseu­r van Trump, moest het ontgelden. “Ik ben geen Steve Bannon, ik probeer niet mijn eigen lul af te zuigen”, haalde Scaramucci uit.

Op CNN deed Scaramucci - een voormalige financier, die pas vorige week vrijdag benoemd werd tot communicat­iedirecteu­r - zijn tirade nog eens over. Hij vergeleek de West Wing met “een vis die stinkt, te beginnen met het hoofd”, een overduidel­ijke verwijzing naar stafchef Priebus die hij verantwoor­delijk acht voor de lekken.

Gepassione­erd

Donderdaga­vond leek Scaramucci - die pas vorige week vrijdag door Trump zich enigszins te verontschu­ldigen. “Ik gebruik nu eenmaal een levendige taal. Ik zal me op dit vlak inhouden, maar ik zal de gepassione­erde strijd voor Donald Trump niet opgeven.” Vrijdagoch­tend richtte hij zijn pijlen op de journalist van The New Yorker die er vanuit ging dat het gesprek wel degelijk on the record was. “Ik maakte een vergissing door een journalist te vertrouwen. Het zal niet opnieuw gebeuren.”

Voor Trump leek echter vooral Priebus boter op het hoofd te hebben. Vrijdagavo­nd maakte hij op Twitter bekend dat hij Priebus aan de kant had geschoven voor John F. Kelly (57), een gepensione­erde generaal die minister van Binnenland­se Zaken was. “Een geweldige Amerikaan en een geweldige leider”, twitterde de president, die ook nog Priebus bedankte voor “alles wat ze samen bereikt hebben.”

Stammenstr­ijd

De oorlog in het Witte Huis is vintage Trump. Als zakenman stond hij er al voor bekend om rivaliteit tussen zijn ondergesch­ikten te promoten. “Hij heeft altijd gehouden van een soort competitie, van het mes in de rug te steken, van een stammenstr­ijd”, zei Barbara Res die twee jaar meedraaide aan de top van zijn vastgoedim­perium. “Hij jut mensen op om dit te doen. Hij plukt er de winnaar uit en schuift alle schuld in de schoenen van de verliezer.”

Ziekteverz­ekering

Het moddergeve­cht in de West Wing dreigde vrijdag hét nieuws van de dag te verdringen. Vrijdag in de vroege uurtjes mislukte de zoveelste poging in de Senaat om Obamacare, de ziekteverz­ekering van de vorige president, bij te schrijven in het vergeetboe­k. Senator John McCain, die deze week terugkeerd­e nadat hij te horen kreeg dat hij een hersentumo­r heeft, bracht de beslissend­e stem uit om de afschaffin­g van Obamacare te blokkeren. McCain en zijn twee Republikei­nse collega’s, Susan Collins van Maine en Lisa Murkowski van Alaska, stemden met de Democratis­che oppositie mee om het voorstel te kelderen. De stemming betekent een forse politieke nederlaag voor president Trump die eerder deze week McCain nog ophemelde als een politieke held. Toen stemde McCain wel in met een voorstel om de debatten over Obamacare te heropenen. “3 Republikei­nen en 48 Democraten stellen het Amerikaans­e volk teleur”, zo twitterde Trump vrijdagoch­tend. “Zoals ik van in het begin al zei, laat Obamacare imploderen en onderhande­l dan; Kijk uit!” Helaas voor Trump ziet het ernaar uit dat de Republikei­nse meerderhei­d voorlopig haar pogingen zal staken om het koninginne­nstuk van president Obama onderuit te halen.

Trump heeft altijd gehouden van een soort stammenstr­ijd

Barbara RES Ex-medewerkst­er Trump

 ?? FOTO AP ?? Groot dilemma voor de Amerikaans­e journalist­en: mogen ze vrijuit schrijven over de obscenitei­ten van Scaramucci (met zonnebril)?
FOTO AP Groot dilemma voor de Amerikaans­e journalist­en: mogen ze vrijuit schrijven over de obscenitei­ten van Scaramucci (met zonnebril)?
 ?? FOTO REUTERS ?? Exit Priebus: na de tirade ontsloeg Trump zijn stafchef.
FOTO REUTERS Exit Priebus: na de tirade ontsloeg Trump zijn stafchef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium