Het Belang van Limburg

“Tot op heden geen gevaar voor de volksgezon­dheid”

Meer dan 100 pluimveebe­drijven geblokkeer­d vanwege gif-eieren

- Gunter WILLEKENS

Tientallen pluimveebe­drijven in België en Nederland zijn de afgelopen dagen geblokkeer­d omdat de eieren Fipronil bevatten. “Een preventiev­e maatregel”, zegt het FAVV. “Er is tot op heden geen gevaar voor de volksgezon­dheid.” Het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid kreeg begin juli de melding van een eierbreker­ij uit Sint-Niklaas dat de eieren van een van de leverancie­rs Fipronil bevatten. Fipronil is een scheikundi­g insecticid­e, dat bij de mens kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklie­r. Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn gevoelig voor de stof. Het gebruik van Fipronil is niet toegestaan in de pluimveese­ctor. “Wij hebben meteen de andere EUlanden op de hoogte gebracht”, zegt het FAVV. “De verhandeli­ng van eieren waarvan het Voedselage­ntschap weet dat ze Fipronil bevatten, is gestopt. Op basis van de uitgevoerd­e risicoanal­yses kunnen we wel stellen dat er tot op heden geen gevaar is voor de volksgezon­dheid.”

Bloedluis

Onderzoek naar de bron van de contaminat­ie leidde het Antwerpse parket naar Poultry-Vision in Ravels. Het Kempense bedrijf is de Belgische verdeler van Dega-16, een middel ter bestrijdin­g van bloedluis bij leghennen. Dega-16 is een natuurlijk product bestaande uit menthol en eucalyptus en is geschikt voor menselijke consumptie. Poultry-Vision zou Dega-16 hebben aangelengd met Fipronil en het mengsel daarna verder hebben gedistribu­eerd.

In Nederland heeft de Fipronil-zaak intussen al tot de voorlopige sluiting van meer dan honderd pluimveebe­drijven geleid. Hoeveel bedrijven in Vlaanderen geblokkeer­d zijn, wil het Antwerpse parket niet kwijt. Mogelijk worden de komende dagen nog bedrijven gesloten. Voor de pluimveese­ctor is dit, na de vogelgriep eerder dit jaar, een zoveelste mokerslag. “Het zal nog enige tijd vergen voor we de ware grootte kennen”, zegt Danny Coulier, voorzitter van de Landbond Pluimvee. “Maar het staat vast dat dit voor veel bedrijven het einde kan betekenen.”

Danny COULIER Voorzitter Landbond Pluimvee

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium