Het Belang van Limburg

Een moordende onderschat­ting van de vijand

-

Duitse “tweederang­ssoldaten” worden ze door het Britse opperbevel genoemd, klaar om zich over te geven. Maar de dag voordat opperbevel­hebber Douglas Haig zijn Noordelijk­e Operatie zal inzetten, is de ‘Abwehrschl­agt’ – het verdedigin­gsplan van de Duitsers – voltooid. De verdedigin­gslinies zijn versterkt, de tactiek is veranderd. Er is ook een nieuw gas opgedoken, dat al twee weken Britten en Belgen doodt en verminkt. Verkeerde inschattin­gen zullen van de Noordelijk­e Operatie een totale mislukking maken. “Uit Londen, wordt thans gemeld, dat aller oogen naar Vlaanderen zijn gericht. Op reusachtig­e schaal worden daar zulke hoeveelhed­en projectiel­en op de vijandelij­ke stellingen geworpen, dat het te verwondere­n zal zijn, als er nog iemand het er kan uithouden.” Een verrassing zal het grote offensief niet zijn. Het scenario is tijdens de Eerste Wereldoorl­og altijd hetzelfde, volgens het klassieke boekje. Dagen van zware bombardeme­nten op de vijandelij­ke stellingen, en dan met de bajonet op het geweer de loopgraven uit. Het niemandsla­nd in. Recht op de ratelende mitrailleu­rs af.

Het bombardeme­nt dat sinds 16 juli aan de gang is, is ongezien. Een onophoudel­ijke bommenrege­n van 107 miljoen kilogram aan explosieve­n. Voor de Duitsers is het een race tegen de klok om hun verdedigin­gslinie weer op punt te stellen. Al sinds de herfst van 1916 is het Duitse opperbevel in Berlijn bezig met de voorbereid­ingen om een groot offensief in Vlaanderen tijdens de zomer van 1917 met alle middelen af te slaan.

Ze kennen Haig al sinds 1915. En dus ook zijn klassieke filosofie van de frontale aanval, die uitgaat van zware verliezen. In de militaire handboeken waarmee Haig is opgeleid, wordt gestipulee­rd dat aanvallend­e infanteris­ten bij vijandelij­k vuur niet mogen schuilen “wegens het effect op het moreel van de vijand”. “Een aanval van onze kant zou geen kans op succes bieden. Onze beste tactiek is defensief te blijven, onze positie te versterken en spaarzaam om te springen met manschappe­n en materiaal, in de hoop dat de balans uiteindeli­jk wordt hersteld door Amerikaans­e bijstand.” Douglas Haig is een onverzette­lijke opperbevel­hebber. Berichten die zijn visie tegensprek­en, negeert hij. Van zijn ondergesch­ikten vraagt hij absolute loyaliteit. Hij is omringd door jaknikkers. Zijn eigen entourage vertelt hem wat anders over de krijgskans­en. Zijn brigadier-generaal John Charteris heeft het vooral over “inferieure divisies” en “heel veel Duitsers die op het punt staan zich over te geven”. 104 van hun ruim 150 divisies zouden voor veertig procent zijn uitgeschak­eld in de kleinschal­ige offensieve­n van april en mei. “De Duitsers hebben hun verdedigin­gstactiek aangepast. Ze kiezen voor onmiddelli­jke tegenaanva­llen

in de diepte.” Het is het werk van kolonel Von Lossberg, de verdedigin­gsexpert van het Rijk. Hij is gedetachee­rd naar het westelijk front en stuurt de tactiek drastisch bij. De Duitse verdedigin­g is uitgebouwd tot een machine waarbij roulatie van levensbela­ng is. Een wisselwerk­ing tussen de eerste linie en de achterligg­ende reservelin­ie. Het slot op de deur zijn de speciaal getrainde Eingreifdi­visionen, die toeslaan om gebied te heroveren. Vrijstaand­e hoeves zijn omgebouwd tot heuse forten, op plekken waar het slagveld overzien kan worden. Betonnen bunkers zijn gezet, door de Britten “pillboxes” genoemd, om de tanks te stoppen. Uit ondervragi­ng van krijgsgeva­ngen Duitsers na de Slag bij Mesen, ruim een maand eerder, blijkt ook dat Duitse soldaten zich nestelen in kraters, om te ontsnappen aan de bombardeme­nten gericht tegen de loopgraven. Het effect van de massale beschietin­gen op de vijandelij­ke linies is daardoor veel minder dan inge-

 ?? Foto IWM VIA GETTY IMAGES ?? De soldaten die getroffen worden door het nieuwe wapen van de vijand, mosterdgas, worden stilaan blind. Tegen de tijd dat ze naar de veldhospit­alen strompelen, moeten ze elkaar vasthouden.
Foto IWM VIA GETTY IMAGES De soldaten die getroffen worden door het nieuwe wapen van de vijand, mosterdgas, worden stilaan blind. Tegen de tijd dat ze naar de veldhospit­alen strompelen, moeten ze elkaar vasthouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium