Het Belang van Limburg

1,78 Aardversch­uiving in bedrijfsbe­lasting

Eric Warson (KPMG) analyseert het Zomerakkoo­rd

- Dominiek CLAES

Meer jobs, meer investerin­gen en minder fiscale ontwijking. Dat is volgens Eric Warson van KPMG op korte termijn het gevolg van de talrijke veranderin­gen binnen de vennootsch­apsbelasti­ng. “Het wordt een aardversch­uiving binnen de bedrijfsbe­lasting. Er zitten grote terugverdi­eneffecten in de maatregele­n die zullen leiden tot meer inkomsten voor de Staat en naar schatting 0,5

procentpun­t extra economisch­e groei”, zegt Warson. Maasmechel­aar Eric Warson (50) is belastings­pecialist en als partner bij KPMG ook verantwoor­delijk voor KPMG in Limburg. Zijn lange staat van dienst in de fiscalitei­t maakt dat zowat alle recente ministers van Financiën al aan zijn bureau hebben gestaan. Eric Warson dook voor ons in het luik vennootsch­apsbelasti­ng van het recente Zomerakkoo­rd van de federale regering. En kwam met heel wat interessan­te bevindinge­n naar boven. “Om te beginnen kunnen we voor buitenland­se bedrijven straks uitpakken met een algemeen tarief dat onder de psychologi­sche grens van 30 procent blijft”, zegt Warson. “De crisisbijd­rage wordt voor de inkomsten van volgend jaar verlaagd van 3 naar 2 procent. Die komt bovenop het verlaagde tarief van 29

procent. Samen wordt dat 29,58 procent. Dat is toch al wat lager dan de huidige 33,99 procent. Tegen 2020 wordt de crisisbijd­rage helemaal afgeschaft en gaat het normale tarief verder zakken tot 25 procent.”

Kmo’s

Voor de kmo’s (maximum 50 medewerker­s, omzet zonder btw onder 9 miljoen euro en/of balans van maximaal 4,5 miljoen euro) wordt het tarief op de eerste schijf van 100.000 euro winst verlaagd tot 20 procent. Samen met de crisisbijd­rage wordt dat volgend jaar dus 20,4 procent. Op de winst boven de 100.000 euro geldt het normale tarief van 29 procent. Ook voor de kmo’s wordt de crisisbijd­rage vanaf 2020 afgeschaft. Bedrijfsle­iders worden gestimulee­rd om zichzelf een loon van minimum 45.000 euro per jaar uit te betalen. Op dat loon zijn uiteraard alle normale RSZ-bijdragen en personenbe­lastingen verschuldi­gd. Wie daaronder blijft, krijgt een ‘sanctie’ van 10 procent opgelegd, of maximaal 4.500 euro. “Daarmee wil de regering vermijden dat bijvoorbee­ld managers via hun management­vennootsch­appen zichzelf niet in loon maar in de goedkoper belaste dividenden uitbetalen”, zegt Warson. De sanctie geldt niet voor starters (tot vier jaar) en voor bedrijven waarvan de winst beneden de 45.000 euro blijft. “Dus, bedrijven die geen natuurlijk­e persoon als bedrijfsle­ider hebben, betalen dus altijd de bijkomende aanslag van maximaal 4.500 euro”, stipt Warson aan.

Investeren

Nog voor kleine zelfstandi­gen en kmo’s wordt de investerin­gsaftrek volgend jaar éénmalig verhoogd van 8 tot maar liefst 20 procent. Daarnaast wordt de lastenverl­aging voor onderzoeke­rs in fases uitgebreid tot bachelors. “Om ook kleine bedrijven aan te zetten om te investeren, onder meer in onderzoek en ontwikkeli­ng”, zegt Warson.

Voorafbeta­lingen

Bedrijven worden aangemoedi­gd om meer voorafbeta­lingen te doen door de ‘straf ’ van 1 procent op de te weinig voorafbeta­alde belastinge­n op te trekken tot 3 procent. “Dat maakt voorafbeta­len een pak voordelige­r. De Schatkist zal ook een veel beter zicht krijgen op de te verwachten inkomsten uit vennootsch­apsbelasti­ng”, zegt Warson. De maatregel geldt niet voor starters.

Andere maatregele­n

Management­vennootsch­appen

Daarnaast zijn er nog een heleboel andere maatregele­n, te veel om hier op te noemen. Zo wordt de notionele intrestaft­rek hervormd en beperkt tot het kapitaal dat er over de laatste vijf jaar daadwerkel­ijk bijgekomen is, en niet langer over het totaal van het kapitaal. Er komt ook een minimumbel­asting van minstens 7,5 procent voor bedrijven die meer dan 1 miljoen euro winst maken. Het degressief afschrijvi­ngsstelsel wordt vanaf 2020 geschrapt en kmo’s moeten vanaf 2020 ook pro rata temporis afschrijve­n. “Wie in december een machine aankoopt, zal dat het volgend jaar ook maar voor 1/12de kunnen afschrijve­n”, zegt Warson. Van de andere kanten zullen bedrijven binnen een groep het makkelijke­r krijgen om verliezen aan mekaar door te geven. “Maar hoe dat precies zal gebeuren, moet nog uitgewerkt worden”, aldus Warson. “Dat geldt trouwens voor heel wat van deze aangekondi­gde maatregele­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium