Het Belang van Limburg

De Sarcofaag

-

Ik ben in een wereld zonder grote hoogtevers­chillen opgegroeid. Wanneer we als kind een duin zagen, spraken we al van een berg. Voor echte bergen moesten we op reis. Ik heb altijd voor ze in bewonderin­g gestaan, alpenpieke­n, vulkanen, oude bergen, jonge, scherpe en botte. Voor spitse exemplaren reisden mijn zoon en ik naar Svalbard.

* * *

Na drie vermoeiend­e dagen op zee, hadden we iets rustigers gepland, een begeleide wandeling voor vogelaars in de vallei. Ik hoopte er de alpensneeu­whoen van m’n bucketlist te zien.

Voor boterhamme­n en verrekijke­rs moesten we zelf zorgen.

* * *

Onze groep bestond uit vijf wandelaars en een Zweedse begeleidst­er, Linn, studente ‘arctic studies’ in Longyearby­en, de meest noordelijk­e universite­it ter wereld. Ze had een oude sledehond meegebrach­t, Sol (Noors voor ‘zon’).

Terwijl we de sneeuwscho­enen die Linn ons gaf aan onze rugzakken vastmaakte­n, legde ze uit wat we rond ons zagen – enkele verlaten koolmijnen en een hoge berg die door zijn vorm de naam ‘Sarkofagen’ had gekregen. ‘Sarkofagen’ is niet de meervoudsv­orm van ‘sarkofag’, maar betekent ‘de sarcofaag’.

* * *

De wandeling begon met een klauterpar­tij over rotsen in een gletsjerst­room. Daarna ging het bergop. Het koppel uit Engeland kreeg het moeilijk, ze wilden terug – dit was niet ‘the walk in the meadow’ die hen beloofd was, legden ze uit. Het pad ging steiler omhoog dan verwacht. Nadat we de eerste sneeuw hadden bereikt, hoorden we een alpensneeu­whoen. Terwijl we de vogel met onze verrekijke­rs bewonderde­n, had Sol zich in de sneeuw neergevlij­d. Haar stille blik sprak over een inzicht waar mensen slechts naar kunnen raden.

“Het is al lang geleden dat ze nog in de sneeuw lag, daar geniet zo’n sledehond geweldig van”, vertelde Linn.

* * *

Van een pad was nu geen sprake meer, we volgden diepe voetsporen van andere wandelaars.

Ik had er geen erg in hoe glad de sneeuw was geworden, en verloor m’n evenwicht. Gelukkig stond m’n jongste pal achter me en duwde me terug tegen de bergwand. Ik durf er niet aan te denken hoe diep ik zonder hem zou gevallen zijn.

Daarna bleef het verder omhoog gaan. Het begon me voor het eerst te dagen dat we Sarkofagen aan het beklimmen waren!

* * *

Geologen bestuderen waarom bergen op bepaalde plekken en niet op andere zijn ontstaan. Zij zijn het niet altijd met elkaar eens. Hun theorieën komen en gaan, zoals bergen in landschapp­en verschijne­n en verdwijnen. Zoals de ademhaling van een mens – in en uit.

* * *

Na meer dan twee uur bereikten we de top op 512 meter hoogte. We gingen het vandaag rustig aan doen… Tijd voor lunch. Op een plek uit de wind haalden m’n zoon en ik onze boterhamme­n uit de rugzakken. Linn begreep niet wat we deden. Zij had gevriesdro­ogd eten meegebrach­t, zoals voorzien voor onze groep.

Pas toen begrepen we dat we in de verkeerde groep waren terechtgek­omen. Misschien leed het koppel dat een bergtocht had geboekt, nu ergens in een ‘meadow’ honger, omdat ze zonder boterhamme­n zaten.

* * *

Op de terugweg trokken we de sneeuwscho­enen aan en begaven ons op een gletsjer. M’n linkerscho­en raakte los en ik moest zonder sneeuwscho­enen verder – bij elke stap zonk ik diep in de sneeuw.

Terwijl ik zo verder ploeterde, begon ik te lachen bij de gedachte dat we dit als zomervakan­tie hadden uitgekozen. Het begon ook te sneeuwen.

* * * een diep inademen en toen stond de berg daar toen stond de berg daar en zo staat de berg daar

Jon Fosse (1959-), ‘De berg houdt zijn adem in’ (2010); (vert. Marianne Molenaar)

* * *

Een soort samenzweri­ng van onzichtbar­e krachten had ertoe geleid dat we ‘Sarkofagen’ hadden beklommen. Ik vroeg me af waarom en door wie de berg vandaag in m’n vlakke leven was neergepoot. De antwoorden volgden elkaar op zoals de pieken in het Spitsbergs­e landschap, zoals het ritme van m’n ademhaling – in en uit. Ik vond houvast bij Sol. Hoe ze me had bekeken nadat ze zich in de sneeuw had neergevlij­d, de berg ongemoeid onder zich had laten liggen. Haar zwijgen, een rustpunt in het spanningsv­eld van een berglandsc­hap.

Good luck en tot ziens.

Uw trouwe dienaar, FB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium