Het Belang van Limburg

Factuur van 7.000 euro voor redder die defecte lift openbreekt

Lift in Eisdens flatgebouw al zeven weken stuk

- Mark DREESEN

De bewoners van een flatgebouw op de O. L. Vrouwenstr­aat in Eisden zitten al zeven weken met een defecte lift. “Ik woon drie hoog en ben al van de trap gevallen”, zegt Jan Vandebosch (81). “De eigenaar belooft ons al zeven weken de lift snel te herstellen, maar we hebben hier nog geen technicus gezien.”

“Ik heb wel een factuur gekregen van 7.000 euro”, zegt Sjef Heijster (50). “Mijn vrouw zat vast in de lift en ik heb de deur geforceerd. Nu krijg ik een schadeclai­m, terwijl ik alleen maar wou helpen.” “De lift in het appartemen­tsgebouw is al meer dan twee jaar een probleem”, zegt Jan Vandebosch (81). “Om de haverklap blijft ze hangen tussen twee verdieping­en. En toch gaan de deuren dan soms open en moeten we een opstap maken van 30 centimeter naar de juiste verdieping. Als je als bejaarde dan niet merkt dat je een opstap moet maken om uit de lift te geraken, struikel je. We hebben met de kwaaltjes van de lift leren leven. Enkele weken geleden kwam ik voor een tweede keer vast te zitten tussen twee verdieping­en. In de lift is er geen telefoon, geen brandblusa­pparaat, geen noodverlic­hting en er staat ook niet te lezen wie je moet bellen in geval van problemen. Gelukkig had ik mijn gsm bij en kon ik toch de hulpdienst­en verwittige­n. Na twee uur hebben ze een technicus gevonden en werd ik uit de lift bevrijd.”

Hulpgeroep

Zeven weken geleden kwam de lift weer vast te zitten tussen de tweede en derde verdieping. “Ik hoorde hulpgeroep”, zegt Sjef Heijster (50) die op het derde woont. “Het was mijn echtgenote die erin zat. We kregen niemand aan de lijn en waren ten einde raad. Mijn echtgenote geraakte na verloop van tijd in paniek. Een motor boven de lift begon enorm veel lawaai te maken. Uit schrik dat de motor boven in de liftkoker in brand zou vliegen en om mijn echtgenote in veiligheid te brengen, hebben we de schuifdeur van de lift na meer dan 30 minuten toch open gewrikt gekregen. Mijn echtgenote was in shock. Volgens de firma Hanza, eigenaar van de appartemen­ten, heb ik de lift stuk gemaakt en moet ik nu een schadeclai­m betalen van 7.000 euro. De lift blokkeert al twee jaar bij regelmaat. Om de haverklap zitten er mensen vast in de lift. Ik heb niets verkeerd gedaan. Het probleem van de lift had twee jaar geleden al hersteld moeten worden.”

Trap

Omdat de lift het niet meer doet, moeten de bewoners de trap nemen. De trappenhal is voorzien van lichtschak­elaars die na een korte periode het licht automatisc­h weer doven. “Ik ben dus van de trap gevallen toen het licht uitviel”, jammert Jan Vandebosch. “Mijn arm ligt in het gips en ik ben al enkele weken naar de kinesist aan het gaan door het hele gedoe.” Bewoners van de vierde etage staan ook aan de klaagmuur. “De lift gaat maar tot de derde verdieping”, aldus een bewoner. “Van etage drie naar vier moeten we altijd met de trap. Waarom de lift niet tot de vierde verdieping gaat, weten we al jaren niet. Maar nu de lift al zeven weken helemaal niet meer werkt, voelen we ons onveilig. Steeds vier verdieping­en helemaal te voet met de trap doen, is hoog. Daarbij hangt er nergens in het appartemen­t een brandblusa­pparaat. Van de eigenaar krijgen we al zeven weken te horen dat de lift zo snel mogelijk hersteld zal worden. Maar wat is snel? Zeven weken vind ik erover. Om die reden stappen we nu naar het huurderssy­ndicaat. De maat is vol.”

Brandweer

Een woordvoers­ter van de firma Hanza Genk nv, eigenaar van het appartemen­t, is op de hoogte dat de lift het niet meer doet en dat de bewoner een schadeclai­m heeft gekregen.

“De bewoner heeft de deuren van de lift zelf geforceerd. Hij had naar de brandweer moeten bellen, die is bevoegd om mensen te bevrijden. Zo’n lift herstellen kost veel geld. We doen er alles aan de lift zo snel mogelijk te herstellen. Mogelijk zoeken we een voorlopige oplossing omdat er tijdens het bouwverlof geen technicus te vinden is.”

 ?? Foto -MMD ?? Sjef Heijster (50) en Jan Vandebosch (81, met arm in het gips). “De lift hapert al twee jaar”, zegt Sjef.
Foto -MMD Sjef Heijster (50) en Jan Vandebosch (81, met arm in het gips). “De lift hapert al twee jaar”, zegt Sjef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium