Het Belang van Limburg

Fruitteler spietst kraai op stok in plantage

Politie grijpt in na foto op Facebook

- Jozef CROUGHS

Een fruitboer die een kadaver van een kraai op een stok had gespietst in zijn fruitweide in Gelinden, heeft dat van de politie moeten weghalen. Op Facebook was immers een foto van het gruwelijke tafereel gepost en die zorgde voor heel wat commotie. De zwarte vogel was opgehangen aan een stok tussen de fruitbomen om soortgenot­en af te schrikken. De vogels zijn verlekkerd op de jonge peren die veel suikers en vocht bevatten, maar ze vernielen zo de hele oogst. An R. bond de kat de bel aan en postte de foto op Facebook. “Ik ben geschrokke­n van de reacties van zowel voor- als tegenstand­ers. Ik kom zelf uit een fruitteler­sfamilie en weet maar al te goed hoe deze mensen dagelijks moeten opboksen tegen de grillen van de natuur. Ze willen natuurlijk hun gewassen en teelten beschermen, maar of dat op deze manier moet, betwijfel ik toch. De eigenaar van dit perceel is een 80-jarige man die niet met de nieuwe technologi­eën en methoden mee is. Vandaar dat hij vermoedeli­jk teruggrijp­t naar deze oude, afschuweli­jke afschrikme­thode. Of de vogel dood was, weet ik niet, maar met de verrekijke­r konden wij goed de bloedspore­n zien”, zegt An.

Verboden

De commotie op Facebook was ook korpschef Steve Provost niet ontgaan en hij stuurde er een politiepat­rouille op af. “Zolang het volgens de wet gebeurt, mag je deze vogelsoort verdelgen. Maar deze manier is bij wet verboden. Wij hebben de eigenaar het bevel gegeven het kadaver te verwijdere­n. Tijdens de vaststelli­ng bleek ook dat de vogel getroffen was door hagel en dus niet levend op de paal was gespietst”, zegt Provost.

Plaag

“De problemen met kraaiachti­gen nemen de jongste jaren toe”, weet Jef Vercammen, directeur bij PCFruit. “Ganse zwermen kraaien en kleinere kauwen strijken neer in de plantages. Op sommige plaatsen kunnen we al van een plaag spreken. Zwermen van 200 kraaiachti­gen zijn meer regel dan uitzonderi­ng en kunnen in een paar uur een onherstelb­are ravage aanrichten. De perenperce­len die aan de rand van bossen en dichtbegro­eide bermen liggen, worden het zwaarst getroffen. De vogels prikken in bijna in alle vruchten die in de toppen van de bomen hangen. Na enkele weken beginnen de vruchten te rotten en steken ze de gezonde vruchten aan die in de trossen hangen”, weet Vercammen.

Buiten het klassieke hagelkanon zijn er weinig middelen om de vogels te verjagen. Andere middelen zoals ballonnen en nagemaakte roofvogels wennen snel, zodat het weinig zinvol is. Zelfs de kleinere torenvalk die in de plantage op kleine knaagdiere­n jaagt, wordt door de kraaien verdreven.

Havik

Volgens Rudi Oyen van het Vogel en Zoogdieren Opvangcent­rum in Heusden Zolder staan de ekster, gaai en kraai niet op de lijst van beschermde vogels. De enige natuurlijk­e vijand van deze eksteracht­ige is de havik, maar die wordt echter steeds zeldzamer. “De drie vogelsoort­en mogen onder bepaalde voorwaarde­n en tijdens bepaalde periodes verdelgd worden maar vallen niet onder de jachtwetge­ving. Verdelgen mag met vuurwapens, al dan niet met of zonder een jachtverlo­f, of met trechterva­llen die in de plantages worden uitgezet. Wie de intentie heeft om de dieren te bestrijden moet dit melden aan de burgemeest­er van de gemeente waar de bestrijdin­g zal plaatsvind­en en aan het provincial­e hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos”, weet Oyen.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De vogels pikken in de vruchten, waardoor die rotten en de rest van hun tros aansteken.
FOTO JOZEF CROUGHS De vogels pikken in de vruchten, waardoor die rotten en de rest van hun tros aansteken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium