Het Belang van Limburg

“Opa maakte zelf tv’s en verkocht die in het dorp”

Elektrozaa­k Leco sluit na 62 jaar definitief de deuren

- Mark DREESEN

Vandaag, zaterdag, sluit de firma Leco aan de Nijverheid­slaan in Lanklaar definitief de deuren. “Na 62 jaar gaan straks om 18 uur de deuren definitief dicht”, zegt bedrijfsle­ider William Nijs (33). “Het is een apart gevoel, maar voor een elektrozaa­k van 4.000 vierkante meter is er geen toekomst meer in deze regio. We willen in schoonheid eindigen met ons personeel en de vele klanten die hier hun eerste tv kochten.” Leco groeide na de opening in 1955 uit tot een begrip in Limburg. Guillaume Lemmens (foto) begon 62 jaar geleden zelf zijn ei-

William NIJS Kleinzoon van oprichter Leco gen tv’s te bouwen. “Tijdens voetbalwed­strijden plaatste hij de televisie in de huiskamer voor het raam, met het scherm naar de straat”, weet kleinzoon William Nijs. “Het gevolg was dat heel het dorp buiten op straat stond te kijken naar de voetbalwed­strijd. En de Leco-tv was geboren.”

Op het dak

Leco is een afkorting van Lemmens-Colson. “Opa Guillaume nam de familienaa­m van oma mee op in de naam van zijn tv. In veel huiskamers in Limburg werd de Leco-tv een begrip. Opa begon nadien ook met een hersteldie­nst van tv’s, maar ook van radio’s. Als het gestormd had lagen de tv-antennes op vele daken om, en dan moesten opa’s medewerker­s van de hersteldie­nst het dak op om de antenne weer recht te zetten.”

In 1989 werd de grote Fordgarage van Michielsen-Van de Vijver, de firma die met tientallen autocars mijnwerker­s in heel Limburg ophaalde en naar de koolmijnen vervoerde, bij de winkelruim­te van Leco gevoegd. Leco verkocht elektro, hifi, wasmachine­s, koelkasten, serviezen, huishoudto­estellen en kleine geschenken. Meerdere jonge stellen kozen voor Leco om er hun huwelijksl­ijsten te leggen. De huwelijksl­ijst werd dan als een groots decor opgebouwd in trouwzalen.

Grote schaal

“In april heb ik de sluiting van Leco bekendgema­akt”, zegt William Nijs, kleinzoon van Guillaume Lemmens. “De laatste dag voelt heel vreemd aan. Ook voor mijn mama Liliane Lemmens die na het overlijden van opa het werk van haar vader heeft verdergeze­t. Hier kwamen drie generaties klanten winkelen. Vele klanten spreken me aan en vinden het spijtig dat Leco sluit. Ze weten niet goed waar naartoe nu, voor een zak in de stofzuiger of een lampje. Voor ons zal het ook wennen zijn. Ook ik moet straks ergens anders gaan winkelen. Gelukkig hebben van de 17 personeels­leden al enkelen een andere baan gevonden.” “De markt voor elektro is gigantisch­e veel veranderd. Voor de zelfstandi­ge elektrovak­man is zeker nog een plaats in ons stukje Limburg, maar niet op zulke grote schaal als Leco.”

Voor de zelfstandi­ge elektrovak­man is zeker nog plaats in ons stukje van Limburg, maar niet op zo’n grote schaal als Leco Bij voetbalwed­strijden plaatste opa de televisie in de huiskamer voor het raam, met het scherm naar de straat. Het duurde niet lang of het hele dorp stond te kijken

Even wennen

“Ik ben in 1987 bij Leco gestart," zegt Jo Bohner uit Dilsen. “Dertig jaar lang heb ik met plezier hifi geevalueer­d en tussen klant en leverancie­r gestaan. Het zijn mooie jaren geweest.”

Vanaf maandag rijden er Lecobestel­busjes meer door Limburg om tv’s te leveren of ergens aan huis herstellin­gen uit te voeren. “Het zal nog even duren voor ik aan het einde van dit verhaal kan wennen”, besluit William Nijs.

geen

William NIJS Kleinzoon van oprichter Leco

 ?? Foto HBVL ?? De eerste televisies van Leco werden in 1955 door vrouwen in het magazijn in elkaar gedraaid.
Foto HBVL De eerste televisies van Leco werden in 1955 door vrouwen in het magazijn in elkaar gedraaid.
 ??  ??
 ?? FOTO MMD ?? De 4.000 m² grote hal van Leco sluit de deuren.
FOTO MMD De 4.000 m² grote hal van Leco sluit de deuren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium