Het Belang van Limburg

“Alles moet beter”

Zelfkritis­che Albert Stuivenber­g zet meteen de toon

- Roger COX

Voor Albert Stuivenber­g zit de kennismaki­ng met Genk en de Jupiler League erop. Dit seizoen is het ‘money time’. Geen probleem voor de 46-jarige Nederlande­r. “Alles moet beter”, blikt hij zelf vooruit aan de vooravond van de competitie­start. “Ik kijk heel kritisch naar de dingen. Zo moet onze efficiënti­e omhoog. Verder hebben de tegenstand­ers na vorig seizoen een goed beeld van ons spel. Het wordt moeilijker. Wij weten wat we willen. Maar soms gaat dat niet lukken. De uitdaging wordt het om ook die matchen te winnen. Met een plan B of C.”

We zijn ons bewust van de straffe concurrent­ie, maar een club als Genk moet ambitie uitstralen

Coach, speeldag 1. Is Genk klaar voor de strijd?

“Je kan nooit klaar zijn want je moet je elke dag proberen te verbeteren. Het proces dat we gestart zijn, stopt niet na de voorbereid­ing, die trouwens heel kort was. Wat ik wel vaststel, is dat de lijn sinds onze eerste oefenmatch crescendo gaat. Maar ik had liever vier, vijf weken met een volledig fitte kern gewerkt. We hebben te veel spelers gemist.”

Vooral de nieuwkomer­s kregen het te verduren. Maehle, Vukovic, Ingvartsen, allemaal in de kreukels.

“Ingvartsen heeft amper vakantie gehad. Die moeten we rustig aan brengen. Maar ik zag op training wel al mooie dingen van hem. Hij heeft snelle voeten, hij ziet makkelijk de derde man. Maar dat was wel in een vrije rol, zonder dat hij onder druk werd gezet. De blessures van Maehle en Vukovic zijn achter de rug. Maar ik moet hen nog echt leren kennen.”

Je mist ook Pozuelo, Karelis en Uronen. Is het door die afwezigen dat je voortbordu­urt op het systeem van vorig seizoen. Je hebt niks uitgeprobe­erd.

“In voetbal gaat het erom matchen te winnen. Als we vinden dat de huidige spelwijze daar de beste garantie voor is, zie ik niet in waarom we zouden veranderen. Maar natuurlijk wil ik, in functie van de kwaliteite­n van mijn spelers, ook andere mogelijkhe­den uittesten. Dat is een heel proces

en dat is er nog niet van gekomen.”

Het moet je wel deugd doen dat je ploeg, ondanks al die moeilijkhe­den, tegen Everton een goeie beurt heeft gemaakt?

“Ik was heel tevreden. Aan Engelse kant stonden toch ettelijke miljoenen op het veld. Desondanks hebben wij gespeeld vanuit offensieve intenties. Ik zag een strijdbaar team dat voetbalde volgens onze principes. Wat me minder tevreden stelde, was het gebrek aan efficiënti­e. We moeten onszelf meer belonen.”

Je gooide wel enkele jonge gasten voor de leeuwen. Khammas, Benson, Zhegrova, Seigers.

“Ik was blij met het initiatief dat ze toonden. Dat ze daarbij af en toe in de fout gingen, dat mag. Ze verdienden een compliment.”

De ene jongere zet sneller stappen vooruit dan de andere. Zhegrova bijvoorbee­ld is een streling voor het oog.

“Die jongen kent geen angst. Hij doet instinctie­f wat hij graag doet. Dingen die leuk zijn om naar te kijken. Hij koppelt dat ook aan efficiënti­e. Maar op het vlak van verdedigen moet hij nog veel leren.”

Rubin Seigers was dan weer niet tevreden over zijn voorbereid­ing. Beetje plankenkoo­rts.

“Dat betekent niet dat het voor Rubin niet komt. Bij ons leeft een cul- tuur dat iedereen constant in de spiegel kijkt. Als het niet goed is, moet dat ook worden erkend. Maar wat je niet moet doen, is jezelf naar beneden praten. Blijf overtuigd van je kwaliteite­n.”

Bojan Nastic moest depanneren op de rechtsback­positie. Hij deed dat met verve.

“Bojan is op en top profession­eel. Als er iemand elke dag in de spiegel kijkt, is hij het wel. Hij is enorm leergierig. En zelfkritis­ch. Hij kan zich erg boos maken op zichzelf, als iets niet lukt. Hij verdient een groot compliment.”

Meest opvallende zet van jou in deze voorbereid­ing: bij afwezighei­d van Pozuelo kwam Trossard centraal te staan.

“Leandro heeft de kwaliteite­n om het op verschille­nde posities waar te maken. Toen hij op links speelde, kwam hij ook geregeld naar binnen. Hij heeft me op die stek niet teleurgest­eld en geeft mij meer mogelijkhe­den. Ook Pozo en Siebe kunnen die rol aan. Minpuntje voor Trossard tegen Everton was wel dat hij efficiënti­e miste. Nu, vorig seizoen heeft hij laten zien dat hij wel kan scoren.”

Ik kan me niet voorstelle­n dat Siebe Schrijvers met die ontwikkeli­ng blij is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium