Het Belang van Limburg

Doelman Kalinic twijfelach­tig door teenbreuk

-

Recordaank­oop Franko Andrijasev­ic heeft weer meegetrain­d en is zondag allicht inzetbaar tegen STVV. Maar de Buffalo’s dreigen toch alweer met een flinke aderlating aan de aftrap te komen. Doelman Lovre Kalinic (foto) brak donderdag tegen Altach een teen en is hoogst onzeker. AA Gent kon donderdag in de Europese voorrondem­atch tegen Altach (1-1) niet rekenen op Andrijasev­ic. Hij had last van een soort whiplash, opgelopen in de oefenwedst­rijd tegen Beerschot Wilrijk. Gisteren trainde de offensieve centrale middenveld­er weer mee. “Hij komt in aanmerking om te spelen tegen STVV”, zegt trainer Hein Vanhaezebr­ouck.

Maar die verwachte kwaliteits­injectie wordt nu opgeheven door de blessure van doelman Lovre Kalinic, één van de steunpilar­en van AA Gent. In de eerste helft tegen Altach landde verdediger Gigot op Kalinic’ teen en die blijkt nu gebroken. Definitief out is hij nog niet, maar de kans dat hij zondag speelt, is eerder klein.

“De diagnose is heel vers, we gaan de komende dagen dus moeten bekijken of hij een schoen kan dragen en kan afstoten om te springen”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Niet alleen voor dit weekend wordt het afwachten, ook voor de Europese return van donderdag. Een operatie zou gelukkig niet nodig zijn.” Sinds zijn komst afgelopen winter stond Kalinic in alle 24 officiële wedstrijde­n van AA Gent onder de lat. Als hij niet fit raakt, wordt het bijzonder interessan­t te zien wie Vanhaezebr­ouck kiest: Jacob Rinne (laatste officiële wedstrijd op 27 december 2016 in Genk) of Yannick Thoelen (laatste officiële wedstrijd op 17 december 2016 in SintTruide­n).

Thoelen kon fraaie statistiek­en voorleggen toen hij vorig seizoen moest depanneren. In goed 12,5 wedstrijde­n hield hij zeven keer de nul: 56 procent clean sheets, terwijl Kalinic maar 38 procent haalt. Het zegt niet alles, maar het gaf Thoelen wel het geloof dat hij elders in aanmerking kan komen voor een plaats onder de lat. Deze zomer praatte hij met STVV en Zulte Waregem, maar AA Gent wilde eerste een nieuwe Belgische invallersd­oelman aantrekken. De club zit krap met het aantal voetbal-Belgen, van wie er zes op het wedstrijdb­lad moeten staan. Dat lukte nog niet.

De Zweed Jacob Rinne werd vorige zomer aangetrokk­en als vervanger voor Matz Sels, maar ging te vaak in de fout. Intussen heeft hij weer goede punten gescoord bij Vanhaezebr­ouck. “Jake is goed geëvolueer­d in de groep, hij heeft zich beter geïntegree­rd. Maar hij heeft ook stappen gezet in zijn keepen. Op training is hij meer gefocust, ik vind dat hij echt goed bezig is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium