Het Belang van Limburg

“Beste Club vorig seizoen was met drie verdediger­s”

Ivan Leko houdt vast aan bekritisee­rde systeem

- Junior VERBEEKE

KV MECHELEN - STANDARD Tijd om vertrouwen te tanken. Na een matige voorbereid­ing en de driedubbel­e klop tegen Basaksehir start Club Brugge vanavond de competitie op Lokeren. Coach Ivan Leko gaat op zoek naar een eerste officiële zege en defensieve stabilitei­t, de twee grootste gebreken bij Brugge vandaag. En hij doet dat wellicht opnieuw met drie verdediger­s. “Die tegendoelp­unten woensdag hadden vooral te maken met geluk.” Everything’s gonna be alright, zong Bob Marley ooit. Het nummer wordt deze dagen grijs gedraaid in het Jan Breydelsta­dion. Er rijzen steeds meer twijfels na de matige voorbereid­ing en de desastreuz­e tweede helft tegen Basaksehir, maar in Brugge worden ze niet zenuwachti­g. Die nieuwe cyclus, weet u wel, want het leven na Michel Preud'homme is nu eenmaal geen eitje. Al sinds het begin van de voorbereid­ing wordt er gevraagd om tijd en geduld. Niet onterecht, gezien de vele wijziginge­n. Enig probleem: Club hééft geen tijd. Vanavond moet het een zege en vertrouwen pakken tijdens de competitie­opener op Lokeren en woensdag al volgt de terugwedst­rijd tegen Basaksehir. Zes weken na de eerste training is de defensie nog steeds een boeltje. Het systeem met drie centrale verdediger­s draait vierkant en het ontbreekt aan stabili“Onze teit. Engels en Denswil willen vertrekken, Poulain blijft blessurege­voelig en Mechele toonde zich geen baken van vertrouwen. Nieuwkomer­s Mera en Masovic zijn nog niet klaar.

Ivan Leko lijkt er vooralsnog niet aan te denken zijn systeem met drie verdediger­s om te gooien. “Het systeem is belangrijk, maar mijn prioriteit is de manier van voetballen, wat we met de ploeg willen brengen op het veld. Het is een kwestie van evenwicht. We hebben al verschille­nde dingen geprobeerd, maar het belangrijk­ste is dat de spelers weten wat ze met en zonder bal moeten doen. En we weten heus wel wat er misliep woensdag.” Vertel eens,

coach. tegendoelp­unten kwamen er niet door ons systeem of door een slechte organisati­e, wel door geluk en een minder moment van enkele spelers”, meent Leko. “Ook concentrat­ie is belangrijk. Wij doen ons verdedigen­d werk met tien spelers en de keeper. Vorig seizoen speelde Club Brugge zijn beste wedstrijde­n in een systeem met drie centrale verdediger­s. Denk maar aan de matchen tegen AA Gent in de play-offs en op Standard. Ook in de Champions League speelde Club zo bij momenten niet onaardig.”

Hallo Timmy Simons?

De Kroaat heeft een punt, maar een beetje defensieve zekerheid zou zaterdagav­ond geen kwaad doen. Tijd dus voor Timmy Simons? Leko laat niet in zijn kaarten kijken, maar geeft wel aan dat hij tegen Lokeren mogelijk roteert. Ondertusse­n schudt hij de groeiende druk van zich af. “De druk is niet groter dan woensdag, want geen enkele ploeg is al met de vingers in de neus gaan winnen op Lokeren. Maar nogmaals: we weten waar we mee bezig zijn en we weten wat we op Lokeren moeten doen.”

Limbombe weer in selectie

Ivan Leko pakt andermaal uit met enkele verrassing­en in zijn selectie. Anthony Limbombe is er opnieuw bij, net als Stefano Denswil, nadrukkeli­jk gelinkt aan een transfer. Ook Izquerdo en Engels werden geselectee­rd. Mogelijk krijgt De Bock rust. Vossen keert normaal terug in de basis.

LOKEREN - CLUB BRUGGE

 ?? FOTO BELGA ?? Ivan Leko: “Onze tegendoelp­unten kwamen er niet door ons systeem.”.
FOTO BELGA Ivan Leko: “Onze tegendoelp­unten kwamen er niet door ons systeem.”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium