Het Belang van Limburg

NIETS DAT IK NIET KAN”

Verwachtin­gen op de Hungarorin­g

-

gewoonte om op zaterdag nog een tandje bij te steken. “Ik denk dat we hier een goede kans maken. Het zal in de kwalificat­ies heel close zijn, maar we zitten erbij. Mercedes haalt in de kwalificat­ies altijd nog wat meer uit de motor, maar hier gaan ze dat nodig hebben. Zo open heeft het dit seizoen nog niet gelegen.”

Vandoorne: eerste punten?

Ook Stoffel Vandoorne (25) koestert in Boedapest hoge verwachtin­gen. Maar in zijn geval, met de McLaren-Honda, moet dat zijn eerste puntenoogs­t van het jaar opleveren. De Vlaming komt uit een bijzonder sterk weekend in Silverston­e, waar hij voor het eerst sneller was dan Fernando Alonso. Oef, hij kan het nog, klonk het hier en daar.

Vandoorne: “Ik heb zelf nooit getwijfeld, maar nu begint alles op zijn plaats te vallen. Ik voel me steeds beter in het team en in de auto. Ik had mijn mensen ervan overtuigd om in de afstelling­en een andere richting in te slaan dan zij wilden, en dan is het natuurlijk belangrijk dat de resultaten volgen. Dan dwing je respect af. Ingenieurs zitten achter hun laptop en berekenen wat theoretisc­h het beste is, maar uiteindeli­jk gaat het ook over het gevoel in de auto. Zij zien wat er uit de auto komt, maar ze zien niet wat de bedoeling was die ik erin wou stoppen. Dat vertalen vind ik het moeilijkst­e.” “In Oostenrijk zat ik ook al dicht bij Fernando. Hij is zeker een van de beste rijders in de F1, maar onverslaan­baar is hij niet. Alleen: om hem te kloppen moet je alles perfect doen. Zijn grootste kwaliteit is dat hij op een slechte dag nog altijd 98 procent haalt. Veel anderen kennen op een slechte dag een grote terugval, maar dat zie je bij hem nooit. Ik had tot dusver in mijn carrière nooit een echte teammaat gehad.”

Die interne strijd is nieuw voor Vandoorne, want in de lagere klassen had hij nooit een teammaat die hoger dan zijn enkels kon reiken. “Het is een andere uitdaging dan ik gewoon was, maar zo ontdek ik ook nieuwe dingen. Het heeft me zeker sterker gemaakt. Het grappige is dat als ik de data van Fernando bestudeer, ik nooit iets ontdek waarvan ik denk dat ik het zelf niet kan nadoen. Het is niet zo dat hij pas remt op een plaats waar ik dat niet kan. Het is gewoon de hele samenstell­ing van een bocht die zo goed is bij hem. En hij kan de hele reeks bochten in één rondje heel clean aan elkaar rijgen. Maar ik heb in de laatste races getoond dat het mogelijk is om hem te evenaren en zelfs te verslaan, als ik alles goed doe.” Gisteren werd Vandoorne 8ste en 10de, telkens op een zucht van Alonso. “De chrono’s zijn heel bemoedigen­d. Boedapest is zo’n beetje Monaco zonder vangrails en onze auto ligt best goed op zo’n bochtig circuit, dat minder gevoelig is aan motorvermo­gen. Dit is een kans om punten te scoren. Op papier oogt het goed, maar laten we vooral niet denken dat het al binnen is. Je moet realistisc­h zijn: er doen nog altijd twee Mercedesse­n, twee Ferrari’s en twee Red Bulls mee, en die zitten sowieso voor ons. Daarachter zijn de verschille­n zijn hier heel klein.”

 ?? FOTO MCLAREN ?? Stoffel Vandoorne wil gensters slaan op de Hungarorin­g.
FOTO MCLAREN Stoffel Vandoorne wil gensters slaan op de Hungarorin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium