Het Belang van Limburg

“Vanaf je 35ste begint alles af te takelen”

-

Het hele jaar lang geeft Anthony Kumpen ons zijn inkijk in het leven, het lichaam en de psyche van een autopiloot. zijn er dat 4 op 20 races.”

“Ik ben zelf een voorstande­r van minder techniek, maar ik stam dan ook uit een tijdperk waarin nog handgescha­keld werd en ABS en tractiecon­trole niet bestonden. De F1 zit nu vol met jonge gasten van de PlayStatio­ngeneratie. Is dat beter of slechter? Het is anders. De jonge lichting heeft 100 knopjes op het stuur en vindt dat plezant. In de Euro Nascar heb ik één knopje, voor de radio, en dát vind ik pas een echte koersauto. Hoe minder techniek, hoe meer de piloot het verschil maakt.”

“Maar hoe meer techniek, hoe jonger de piloten. In de tijd van Niki Lauda ging het om car control en ervaring. Het was toen ondenkbaar dat iemand van 19 meereed. Nu gaat het om reflexen en om de snelheid om al die nieuwe dingen te verwerken. Als je 35 bent, begint alles af te takelen. Ik moet nu meer en harder werken dan vroeger. We concentrer­en ons momenteel op de casterafst­ellingen en ik moet studeren om mee te zijn. Toen ik 20 was, ging dat allemaal vanzelf. Op die leeftijd focus je honderd procent op je sport. Als je ouder wordt, verwerk je al die info langzamer. Kijk naar Michael Schumacher: bij zijn comeback was de F1 veranderd en hij heeft nooit helemaal kunnen bijbenen. De simulator had zijn intrede gedaan en hij werd daar misselijk in. Als oudere piloot krijg je in zo’n simulator op je gezicht van de mannekes die daarmee opgegroeid zijn, en dat is enorm frustreren­d.”

“Feit is ook dat meer techniek de sport onnoemelij­k duur maakt. Geen enkel merk durft momenteel in de F1 te stappen, uit vrees dat ze zich even belachelij­k maken als Honda. Ze zijn te ver gegaan, zowel in de F1 als in Le Mans. Ze zullen het nu goedkoper en simpeler maken, maar over enkele jaren komen we toch weer op het hetzelfde punt. De

GT1’s van Porsche, Mercedes en McLaren werden in de jaren 90 te duur. Ze zijn opgedoekt en vervangen door de GT1’s van mijn generatie. Daarna kwamen de ‘goedkopere’ GT3’s, maar nu zijn die onbetaalba­ar en binnenkort worden de GT4’s de norm. Iedereen weet het, maar de cyclus komt altijd terug.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium