Het Belang van Limburg

Haalt Greipel wel zijn gram?

Wellens opnieuw op de fiets Ritambitie voor Ben Hermans

-

MOTORCROSS

Zondag BK in Gooik - Zondag vindt in Gooik de eerste manche van het BK 2017 plaats. De meeste Belgische toppers staan aan de start: Van Horebeek, Strijbos, De Dycker, Van Doninck, Graulus, Dewulf, Ramon, Geerts... Van buitenland­se zijde is het uitkijken naar Jasikonis, Covington en Vlaanderen. Naast BK-punten staat ook de Vlaamse titel op het spel.

ATLETIEK

Ook Fanny Smets naar WK - Na Eline Berings en Hanne Maudens is ook polsstoksp­ringster Fanny Smets aan de selectie voor het WK in Londen toegevoegd. Smets, die donderdag in Leverkusen het Belgisch record op 4m46 bracht, voldeed niet aan vereiste 4m55. Maar door haar hoge plaats op de wereldrang­schikking van 2017 werd ze toch opgevist.

TENNIS

Goffin uitgeschak­eld in Gstaad - David Goffin heeft zich niet bij de laatste vier van het ATP-tornooi in Gstaad kunnen voegen. De Luikenaar ging in twee sets onderuit tegen zijn Nederlands­e opponent Robin Haase: 5-7, 1-6. (b) *** Op de European Junior Championsh­ips in Kloster (Zwitserlan­d) werd Zizou Bergs (ITF-28) in de derde ronde uitgeschak­eld door de Zweed Karl Firberg (ITF -132). Tibo Colson moest in laatste instantie gekwetst forfait geven voor het Europees kampioensc­hap zodat Bergs ook niet kon dubbelen. Bergs maakte zopas ook bekend dat hij de overstap maakt naar het profcircui­t met een nieuwe omkadering met Johan Van Herck als hoofdcoach en Tom Devries als assistent. *** Sander Gillé en Joran Vliegen hebben zich geplaatst voor de finale van het challenger­tornooi van Tampere in Finland (50.000 dollar). In de halve finale haalden de Limburgers het van een Zweeds duo. Gillé en Vliegen wonnen al drie challenger­s dit seizoen.(jmu) *** Yannik Reuter (ATP-277) werd in de kwartfinal­es van het challenger­tornooi in Tampere met tweemaal 6-2 uitgeschak­eld door de Fransman Calvin Hemery (ATP-213).

AUTOSPORT

Zolder opent GT-seizoen 2018 - Circuit Zolder organiseer­t volgend jaar op 7 en 8 april de openingsma­nche van de Blancpain GT Sprint Series.

Porsche verlaat Le Mans - Porsche bevestigt dat het na dit seizoen uit Le Mans en het WK Uithouding (WEC) stapt. Het gaat in plaats daarvan meedoen aan de Formule E, de elektrisch­e F1, waar ook Mercedes, Audi, BMW, Renault en DS present zijn. De renners met de Tour in de benen zijn vandaag traditione­el favoriet voor de Clasica San Sebastian. Ze moeten twee keer de Jaizkibel over, maar de beslissing valt wellicht op de Murgil Tontorra, op zeven kilometer van de finish. De Baskische Muur is bijna 2 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 12,5 procent en een maximale stijgingsg­raad van 23,5 procent.

Greg Van Avermaet, die de wereldrang­lijst aanvoert en het seizoen als nummer 1 wil afsluiten, kan hier een goede slag slaan. Peter Sagan maakt vandaag in de Ronde van Polen zijn terugkeer na zijn uitsluitin­g in de Tour. “De Tour? Die ben ik allang vergeten”, zei de wereldkamp­ioen vrijdag op een persconfer­entie in Krakau. “Nu zit ik in de Ronde van Polen en daar ben ik blij mee. Het zal deugd doen om weer te koersen.”

De ronde telt zeven ritten, een mix van etappes voor sprinters en klimmers. Thuisrijde­r Rafal Majka, ploegmaat van Sagan, De London Classic wordt zondag pas voor de zesde keer georganise­erd, maar is al wel een WorldTourk­oers. Het wordt wellicht opnieuw een massaspurt. Ideale gelegenhei­d voor André Greipel om zijn Tourfrustr­aties weg te fietsen. Hij wordt bij Lotto Soudal bijgestaan door onder anderen Jasper De Buyst en Jürgen Roelandts. De Duitser mag tegenstand verwachten van Michael Matthews, John Degenkolb, Alexander Kristoff,

KAJAK

Peters naar halve finale K1 500m - Zowel Artuur als zus Hermien Peters hebben zich op het WK voor beloften (U23) in het Roemeense Pitesti geplaatst voor de finales in de K1 500 meter. De 22-jarige Neerpeltse won vlot haar race voor de Française Manon Hostens.(b)

WIELRENNEN

Tossato sportdirec­teur Sky - De Italiaan Matteo Tossato (43) gaat aan de slag als sportdirec­teur bij Sky. Tossato zette pas een punt achter zijn carrière als renner.

BEACHVOLLE­YBAL

Winnende start voor Koekelkore­n-Van Walle - Dries Koekelkore­n en Tom Van Walle hebben hun openingswe­dstrijd op het WK in Wenen gewonnen. Ze haalden het in een thriller van het duo FinstersTo­cs. De setstanden waren 21-14, 19-21 en 15-13. Vandaag spelen ze hun tweede wedstrijd. *** Op het Tiesj Benoot, Philippe Gilbert en Jan Bakelants zijn de andere Belgische speerpunte­n. Zij zullen moeten afrekenen met onder anderen het Sunweb-duo Warren Barguil en Tom Dumoulin, Rigoberto Uran, Simon Yates, Michal Kwiatkowsk­i en Bauke Mollema, de winnaar van vorig jaar.

Het is ook uitkijken naar de terugkeer van Tim Wellens, na zijn opgave in de Tour door zijn infectie.

Xis de favoriet. Zeker omdat er drie etappes aankomen bergop en er geen tijdrit is. Hij mag tegenstand verwachten van onder anderen Vincenzo Nibali, Adam Yates, Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin.

Van Belgische zijde is het vooral uitkijken naar Laurens De Plus. De Belg van Quick-Step start op gelijke voet met Bob Jungels en heeft een hoogtestag­e in Livigno achter de rug. Ook Ben Hermans start met ambitie. Elia Viviani en Sam Bennett.

Andere Belgische blikvanger­s zijn Jasper Stuyven, Belgisch kampioen Oliver Naesen, Sep Vanmarcke, Yves Lampaert, Iljo Keisse, Julien Vermote en Kenny Dehaes.

Vandaag rijden de vrouwen al in Londen. Daarbij onze landgenote­s Jolien D’hoore en Lotte Kopecky.

XCEV Satellite-tornooi in het Turkse Mersin hebben Katrien Gielen en Liesbeth Mouha het Russische duo Moiseva-Syrtseva, derde op de plaatsings­lijst, verslagen met 21-14 en 21-18.

VOETBAL

Bocholt–EVV 2-0 - Na de rust nam de thuisploeg met twee doelpunten binnen de minuut verdiend afstand van een verdienste­lijk EVV. De thuisploeg moest het doen zonder tweede doelman Cascio (spierscheu­r) en Al Kamouchi (ziek). Scheelen viel uit met een enkelletse­l.

 ?? FOTO PHOTOPRESS.BE ?? Backaert is landbouwer in hart en nieren. “Sommige renners beseffen niet hoe mooi ons leven wel is.”
FOTO PHOTOPRESS.BE Backaert is landbouwer in hart en nieren. “Sommige renners beseffen niet hoe mooi ons leven wel is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium