Het Belang van Limburg

Tulpomanie

-

stillevens­childers uit de Gouden Eeuw. Hij vergelijkt het paneel met een oude zwart-witfoto van het werk uit Aken. Peter van den Brink: “Zaken die je niet kunt vervalsen of herhalen, bleken perfect overeen te komen. De verf is zo dun opgebracht dat je de nerf in het hout kunt zien. Het ging onmiskenba­ar om hetzelfde paneel.” En dan is er de vlieg. In 2004 maakte de Van der Ast zijn opwachting op de TEFAF in Maastricht. Tijdens de strenge vetting (zeg maar keuring) werd nogmaals de grote gelijkenis met het verdwenen Akense schilderij vastgestel­d. De kunsthande­laar die het namens de New Yorkse eigenaar aanbiedt, wees toen op het vliegje op zijn schilderij dat volgens hem niet te zien was op de Akense archieffot­o. Hij trok het werk overigens wel terug. Peter van den Brink: “We zijn nog eens goed naar het negatief van onze foto gaan kijken. Het vliegje staat er wel degelijk op. Het was op de afdruk weggeretou­cheerd.”

Vindersloo­n

In 2008 publiceerd­e het Akense museum het bestand van zijn verloren schilderij­en. Daarmee was de Van der Ast als erkende roofkunst onverkoopb­aar geworden.

Nu moest hij nog naar Aken terugkomen. Peter van den Brink: “De New Yorkse bezitster had het schilderij in goed vertrouwen gekocht. Roofkunst was toen ook nog geen groot thema. Ik kon uiteraard niet meedoen aan sjacherdea­ls. Volgens de Duitse wet mag hoogstens een vindersloo­n van tien procent betaald worden.” De doorbraak kwam in 2012, toen een Van der Ast vier miljoen dollar opbracht op een veiling. Op basis van die (hypothetis­che) waarde kon Van den Brink een vindersloo­n van vierhonder­dduizend dollar aanbieden. De fondsenwer­ving liep gelijk aan de onderhande­lingen met de bezitster. De Kulturstif­tung der Länder, de Ernst von Siemens Kunststift­ung, enkele gulle gevers, het land NoordrijnW­estfalen en de stad Aken droegen bij. Zodat Peter Van den Brink het paneel eerder dit jaar in New York kon gaan ophalen, “in de handbagage”. Het schilderij hangt tot 17 september op een minitentoo­nstelling in het Suermondt Ludwig.

Een happy end? Ja en nee. Tientallen schilderij­en uit het Akense bestand hangen nog altijd in het museum van de stad Simferopol op de Krim. Met de Oekraïense autoriteit­en waren verkennend­e gesprekken geopend. De annexatie van de Krim door Rusland maakte daar een eind aan. Maar ga vooral kijken naar het vaasje met bloemen. De tulp met haar felle geel en rood steelt de show. “Een kleurexplo­sie”, zegt Peter van den Brink bewonderen­d. “Het waren dit soort gemuteerde kweeksoort­en die vanaf 1630 de tulpengekt­e uitlokten. Dat was ongeveer het tijdstip waarop Van der Ast dit schilderij in Utrecht maakte. Enkele jaren later klapte de bollenmark­t in elkaar. Tja. Alles is ijdelheid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium