Het Belang van Limburg

Als het brein in de wortels zit

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Stefano Mancuso en Alessandra Viola, Briljant groen, De intelligen­tie van planten, vert. Etta Maris, uitg. Cossee, 174 blz., hardcover, 2017, 22,99 euro; eboek: 9,49 euro

XMancuso?

Stefano Mancuso (46) is hoogleraar aan de universite­it van Firenze. Hij leidt er het Internatio­naal Laboratori­um voor de Neurobiolo­gie van Planten. In de voorbije decennia maakte hij met 250 wetenschap­pelijke publicatie­s naam als expert op het gebied van plantenged­rag en plantenint­elligentie. Alessandra Viola (45) is een vaak bekroonde wetenschap­sjournalis­te met een populair programma op de Italiaanse publieke omroep RAI. Mancuso zag als jongen een aflevering van Star Trek waarin buitenaard­se wezens zich zo snel bewogen, dat ze niet in staat waren bij de mens enige beweging waar te nemen. Tegenover planten zijn wijzelf misschien de aliens, dacht hij. We zijn zo snel dat we niet zien dat planten alle zintuigen van mens en dier vertonen, dat ze kunnen zien, ruiken, proeven, horen en nog vijftien andere zintuigen bezitten, dat ze kunnen communicer­en, dat ze echt intelligen­t zijn.

Geitenwoll­ensokkenve­rhaal?

Mancuso zit in Firenze in een laboratori­um omringd door serres en hij verricht metingen. Te zien ook in zijn TED-lezing op YouTube: ‘De oorsprong van de intelligen­tie van planten’ (een miljoen keer bekeken). Hij geeft in dit boek eerst een cultuurhis­torisch overzicht van hoe in de voorbije millennia tegen het leven van planten is aangekeken. Hoe kan het dat Noach ze niet meenam in zijn ark? Zij het dan mythologis­ch. Als vandaag alle planten van de aarde zouden verdwijnen, dan zou het mensdom over een paar maanden ophouden te bestaan. Het plantenrij­k vertegenwo­ordigt 99,5 tot 99,9 procent van de biomassa op aarde - de schattinge­n variëren. Oftewel: dieren, inclusief de mens, vertegenwo­ordigen niet meer dan een magere 0,1 tot 0,5 procent van alles wat leeft. En toch moeten plantenbio­logen altijd achteraan aanschuive­n.

Wie helpt Mancuso?

Mancuso’s grote held is Charles Darwin, de Britse bioloog, botanicus, geoloog en zoöloog. Mancuso: “De geniale natuurwete­nschapper wist heel goed dat planten uiterst verfijnde en complexe wezens zijn en vaardighed­en bezitten die ver uitsteken boven wat meestal over hen gezegd wordt.” Darwin wijdde maar liefst zes boeken en zeventig essays aan plantkundi­ge studies en gebruikte planten zelfs als illustrati­e van zijn evolutieth­eorie. In zijn autobiogra­fie schrijft hij: “Het heeft me altijd genoegen gedaan dat ik planten heb kunnen verheffen tot het stelsel van levende wezens.” In zijn laatste werk ‘De kracht in de beweging van planten’ - 500 bladzijden waarin hij samen met zijn zoon Francis alle bewegingen van planten in kaart brengt - zegt hij aan het slot: “Het is nauwelijks overdreven te stellen dat de wortelpunt, zo rijkelijk voorzien van sensitivit­eit, werkt als het brein van een van de lagere diersoorte­n.”

Niettemin?

Veel biologen haten het dat hun plantkundi­ge collega’s een stuk van hun terminolog­ie overnemen. Planten kunnen dan ‘leren’, ‘ruiken’, ‘horen’ ‘proeven’, ‘waarschuwe­n’, ‘problemen oplossen’, noem maar op. Belachelij­k?

Een acht weken oude maïsplant heeft een wortelstel­sel dat uit tientallen miljoenen worteltopp­en bestaat. Mag je dat als een ‘wortelzwer­m’ bestempele­n, zoals een mierenkolo­nie, zoals een levend internet? Elke worteltop neemt voortduren­d meerdere parameters waar, zoals zwaartekra­cht, temperatuu­r, vochtgehal­te, elektrisch veld, licht, druk, chemische stoffen, giftige substantie­s, geluidstri­llingen (“de grond is een discotheek voor ze die de hele dag open is”). Mag je dat als een vorm van intelligen­tie beschouwen?, vraagt Mancuso.

Conclusie?

Dit is geen dik boek, in engste zin 150 bladzijden, geen zware studie. Mancuso zet rustig zijn onderzoek uiteen, vertelt hoeveel werk de biologen nog voor de boeg hebben en wat ze met de resultaten misschien kunnen aanvangen inzake gezondheid, schone energie of nieuwe materialen, om maar iets te noemen. “Mijn vaders boek”, zo schreef zoon Francis Darwin in 1880, “is veelvuldig besproken en wekt grote belangstel­ling bij een breed publiek.” Dat is 137 jaar geleden. De aliens hadden gelijk toen ze ons traag vonden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium