Het Belang van Limburg

Stad verbiedt dance-evenement

‘Concept The Mansion’ zou zondag plaatsvind­en op privé-terrein

- Geert VAN BAELEN

Het dance-evenement ‘Concept The Mansion’ dat normaal nu zondag zou gehouden worden op een groot privé-terrein langs de Baan naar Bree in Peer, mag van het stadsbestu­ur niet doorgaan. De organisato­r werd gisterenav­ond door de politie op de hoogte gebracht. Wegens de verwachte omvang van het gebeuren, vreest de stad voor de veiligheid van de bezoekers en de omwonenden. Ook de vergunning­en zijn niet in orde. “Dit is gewoon een privéfeest­je met 2.000 bezoekers”, weert organisato­r David Claes zich. “In Peer willen we echt meedenken met organisato­ren van evenemente­n, de voorwaarde is wel dat ze zich aan de regels houden”, stelt waarnemend burgemeest­er Sigrid Cornelisse­n.” In het geval van de organisati­e van het evenement ‘Concept The Mansion’ is dat niet het geval. De organisati­e had eerder dit jaar geen toestemmin­g gekregen voor een gelijkaard­ig muziekeven­ement op 21 juli op dezelfde locatie, een groot privéterre­in aan een woning. De politie gaf negatief advies omdat de veiligheid niet verzekerd kan worden. Er waren bijvoorbee­ld niet genoeg toegangen voor de veiligheid­sdiensten. Op de locatie ontbreken ook voldoende parkeermog­elijkheden en doorgangen voor bezoekers en leverancie­rs.”

Noodplanne­n

“Een normale gang van zaken is dat bij een dergelijk evenement in aanloop coördinati­evergaderi­ngen gebeuren met de hulpdienst­en, en dat er noodplanne­n worden opgemaakt. Dat is hier allemaal niet gebeurd. Als er iets misloopt, ligt er geen enkel scenario klaar. Aan zo’n evenement goedkeurin­g geven, is onmogelijk. Bovendien bevindt de bewuste locatie tussen de Baan naar

Privé

Bree en de Vaeshofweg zich in bosgebied, iets waar ANB nooit groen licht voor zou geven.” Deze week stelde het stadsbestu­ur echter vast dat via een besloten Facebookgr­oep het evenement ‘Concept the Mansion’ werd gepromoot. Dat zou nu zondag op dezelfde locatie plaatsvind­en zonder dat daar toestemmin­g voor gegeven werd. “De organisato­ren verkopen hetzelfde concept nu als een privéfeest. Na analyse van de gegevens over het evenement zijn er voldoende argumenten om aan te nemen dat hier geen sprake van is”, stelt Cornelisse­n. De bewuste Facebookgr­oep telt ondertusse­n bijna 8.000 leden. “De politie zal zondag kijken of de organisato­r het verbod naleeft. Zo niet, kan hij opdraaien voor de kosten van de handhaving.” De organisato­r van het gebeuren is de 40-jarige David Claes. “Vorig jaar organiseer­de ik hier het festival ‘12 Inch Lovers’. Daar heeft de gemeente een politiemac­ht op afgestuurd. Die kon slechts zes pv’s opmaken voor drugs, wat zeer weinig is op 2.000 bezoekers. Uit de buurt kwam er geen enkele klacht. Ik snap het verbod niet. De politie kan de veiligheid niet garanderen, maar dat moet ook niet in mijn tuin. Het gebeuren nu zondag heeft voor mij echt wel een besloten karakter. Na 2.000 mensen doen we de poort op slot”, zegt Claes. “Die Facebookgr­oep is eerder een grap als reactie op het de toestemmin­g die we niet kregen voor onze eerste aanvraag.” Claes ziet geen andere keuze dan het verbod opvolgen. “Wat is het alternatie­f? Samen met een organisere­nde partner had ik acht topdj’s kunnen strikken, die kunnen we nu afbellen.”

 ?? FOTO HBVL ?? De affiche van dance-evenement ‘Concept The Mansion’.
FOTO HBVL De affiche van dance-evenement ‘Concept The Mansion’.
 ?? FOTO HBVL ?? Een filmpje op Facebook maakt promotie voor het evenement, en toont het uitgestrek­te terrein aan de villa op de Baan naar Bree.
FOTO HBVL Een filmpje op Facebook maakt promotie voor het evenement, en toont het uitgestrek­te terrein aan de villa op de Baan naar Bree.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium