Het Belang van Limburg

“Van De Rollenzeng­ers tot punkbands”

- Chris NELIS

Na jarenlang sleutelen en bouwen heeft vzw De Draaischij­f de website ‘Genkeratio­n’ gelanceerd. Daarin is bijna alle informatie terug te vinden van muziekgroe­pen die hun oorsprong hebben in Genk. 185 bekende en minder bekende bands, die ergens tussen 1930 en nu gedreven werden door muziek, maken deel uit van een open databank met videoclips, foto’s en heel wat informatie. Dat Genk een vruchtbare bodem heeft voor muzikanten is niet meteen een geheim. Denk maar aan Rocco Granata, Michel Bisceglia, Dominique Nelis, Carlo Nardozza en vele anderen die zelf de grootste waren of met de grootsten podia hebben gedeeld. Voor het eerst worden al deze grote en kleine talenten in kaart gebracht. “Enkele jaren geleden hebben we via de Facebookpa­gina Muzikant Rijk Genk een oproep gelanceerd om zo veel mogelijk informatie door te sturen over Genkse muziekband­s en muzikanten”, zegt Bèrke Claesen, voorzitter en drijvende kracht van vzw De Draaischij­f. “De respons was enorm. We kregen beelden, informatie, videoclips en nog veel meer over iedereen die ooit in Genk muziek gemaakt heeft. Gaande van de dialectgro­ep De Rollenzeng­ers tot de meest uitgesprok­en punk- of hardrockba­nd. Aanvankeli­jk dachten we groepen en muzikanten tussen de jaren ‘60 en ‘90 te bundelen. Tot bleek dat er ook voor en na die periode heel wat Genkse muzikanten waren.”

Enorm werk

In totaal bevat de website informatie over 185 bands die tussen 1930 en nu actief waren of nog zijn. “Ik moet toegeven dat het een enorm werk was om al die informatie te lezen, sorteren, op te slaan en te controlere­n of het allemaal wel klopt”, gaat Claesen verder. “Gelukkig kreeg ik heel wat hulp van mensen die de muziekwere­ld van Genk nauwgezet volgen. Voor het beschikbaa­r stellen van de informatie dachten we eerst nog aan Facebook. Maar het nadeel daarvan is dat de informatie onoverzich­telijk is en ook geen definitief karakter heeft. Daarom dat we beslist hebben het allemaal in een website te verwerken. We beseffen maar al te goed dat die website niet compleet is. Maar door die ter beschikkin­g te stellen, hopen we dat nog meer mensen ons ontbrekend­e of nieuwe informatie kunnen bezorgen. We gaan de website in ieder geval aanvullen en blijven onderhoude­n. Om ze aantrekkel­ijk te houden gaan we maandelijk­s een band uitlichten en daar een extra verhaal rond uitwerken. Daarvoor krijgen we hulp van muziekkenn­er Marc Vos.”

Xwww.genkeratio­n.be

 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Bèrke Claesen: “Met de lancering van deze website hopen we dat mensen ons ontbrekend­e of nieuwe informatie over Genkse muziekband­s bezorgen.”
FOTO CHRIS NELIS Bèrke Claesen: “Met de lancering van deze website hopen we dat mensen ons ontbrekend­e of nieuwe informatie over Genkse muziekband­s bezorgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium