Het Belang van Limburg

“Grenzen overgestok­en en verlegd”

Tongenaar fietste naar Noordkaap voor Kom op Tegen Kanker

- Dirk ROEFFLAER

Meer dan 3.400 kilometer legde Tongenaar Guy Glorieux (54) met de fiets af tijdens zijn tocht naar het uiterste noorden van Europa. Gisteren arriveerde hij terug in Tongeren. Met zijn epische ondernemin­g zamelde hij geld in voor Kom op Tegen Kanker. “En verorberde ik vooral tientallen kilo’s pasta”, lacht Glorieux. “Dat had soms wel wat bekijks.” Op 24 juni vertrok Guy Glorieux op de Grote Markt van Tongeren voor zijn sponsortoc­ht van 3.400 km naar 71°10 21 N, de coördinate­n van de Noordkaap, het noordelijk­ste puntje van Europa. Met zijn tocht wilde hij geld inzamelen voor Kom op Tegen Kanker. Vrijdagmor­gen arriveerde hij gezond en wel, en met een karrenvrac­ht herinnerin­gen, terug in Tongeren. Het originele plan was om de terugreis per trein te doen, van hoog in Noorwegen tot in Tongeren. “Maar ik voelde me nog best fit na de lange treinreis. Dus ben ik maar afgestapt in Luik om het laatste stukje nog te fietsen. Om middernach­t”, vertelt de Tongenaar, die de tocht in 28 dagen heeft afgehaspel­d. “Vooraf had ik op 30 à 32 dagen gerekend, maar het ging zo goed dat ik de rustdagen maar heb uitgesteld.” Overnachte­n deed hij op campings of op een strand. Hij deed zelfs een dutje op een perron in Denemarken. “Tientallen kilo’s pasta heb ik onderweg verorberd. En ik ben veel grenzen overgestok­en, maar heb vooral mijn eigen grenzen verlegd.”

Rendier

Glorieux legde zijn avontuur heel alleen af. “Door rond te kijken, neem je veel op uit de natuur. Onderweg heb ik interessan­te mensen ontmoet. Zo was er zelfs iemand aan het stappen naar Noordkaap. Je moet het maar doen.” Af en toe kreeg Guy het gezelschap van een loslopende hond, en zelfs een rendier heeft hem een tijdje begeleid. Maar zijn trip had ook een groter doel: geld inzamelen voor Kom op Tegen Kanker. “Mijn moeder heeft kanker overwonnen. Ze is ondertusse­n 81 jaar. Daarnaast zijn er ook heel wat vrienden die elke dag tegen deze vreselijke ziekte moeten strijden.” Pech heeft de globetrott­er onderweg niet gekend, maar vooral in Zweden moest hij hevige regenbuien trotseren. “Daar heb ik, op 20 km van mijn stopplaats, in de gietende regen spaghetti gegeten. Dat had wel veel bekijks van de passanten.”

Fietsdynam­o

Volgens de Tongenaar zijn fietsers in de Scandinavi­sche landen veel beter gezien dan bij ons. “Vrachtwage­nchauffeur­s maken er een grote bocht om je te passeren.

Guy GLORIEUX Hier wordt je bijna van de fiets geblazen.” Zijn parcours had Glorieux vooraf zorgvuldig uitgestipp­eld. Om de gsm en gps op te laden maakte hij gebruik van een fietsdynam­o. “Ik had zeven wegenkaart­en mee, die vertrouw ik meer dan de gps. Ik ben geen enkele keer misgereden dus.” De sponsortoc­ht heeft voorlopig meer dan 3.500 euro opgeleverd. “Ik ben in alle landen goed onthaald. Onbekende Zwitsers stopten me zelfs geld toe nadat ik hen verteld had waarmee ik bezig was.”

Het toppunt van de reis is natuurlijk de Noordkaap. “Om middernach­t hebben we de zon zien ondergaan. Toen de tientallen bussen met toeristen even later vertrokken waren, hebben we daar gekampeerd. Eigenlijk is dat verboden”, lacht Glorieux die intussen al aan een nieuwe uitdaging denkt. “We hebben het goed, maar beseffen het niet. We leven veel te snel.”

Ik voelde me nog best fit na de lange terugreis met de trein. Dus ben ik maar afgestapt in Luik om het laatste stukje nog te fietsen. Om middernach­t

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE/DIRK ROEFFLAER ?? Na 28 dagen fietsen kwam Guy Glorieux aan op de Noordkaap, het noordelijk­ste puntje van Europa.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE/DIRK ROEFFLAER Na 28 dagen fietsen kwam Guy Glorieux aan op de Noordkaap, het noordelijk­ste puntje van Europa.
 ?? Foto DIRK ROEFFLAER ?? De Tongenaar arriveerde gisteren terug in Tongeren.
Foto DIRK ROEFFLAER De Tongenaar arriveerde gisteren terug in Tongeren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium