Het Belang van Limburg

“Wij zijn geen zwartkijke­rs” Het LABO viert dertigjari­g bestaan met dubbelexpo in C-mine

- Rudi SMEETS

Ontwerpers­collectief Het LABO bestaat dertig jaar en organiseer­t naar aanleiding van die verjaardag in C-mine de dubbelexpo ‘Black’: de retrospect­ieve ‘Flashblack’ en de nieuwe productie ‘Black to the future’ met zwart als … rode draad. Er wordt werk geëxposeer­d van zo’n tweehonder­d kunstenaar­s en designers. Beide tentoonste­llingen zijn een hommage aan kunstpromo­tor Jan Kenis, die in 1997 overleed.

GENK -

Het LABO ontstond in 1987 aan de voet van de schoorstee­n van de vroegere gelatinefa­briek in Hasselt. Meer dan honderd thematento­onstelling­en later worden dertig kaarsjes uitgeblaze­n in de schaduw van een ander industriee­l relict, de schachtbok van de mijn van Winterslag. Drie decennia cultuurpro­motie in Vlaanderen volstonden ruimschoot­s om in een kleurrijke, vrolijke zomerexpo met duizend-en-een visuele en verbale knipogen terug te blikken op die periode.

Een dorpsnaamb­ordje van Reet of een spijkermat als zitplankje van een schommel, een tandartsla­mp met snoepgoed, sculpturen met namen als Flock you, Welkomeens­kijken en Crash-testmummie­s: het is maar een vluchtige greep uit ‘Flashblack’. Er is zelfs een film te zien van Raf Simons zijn passage bij Het LABO, die in Genk industriël­e vormgeving studeerde en als meubelontw­erper aan zijn profession­ele carrière begon.

Zebra

‘Black to the future’ oogt door het overwegend gebruik van zwart somberder, maar ook hier is humor nooit ver weg. Een mooi voorbeeld: Orange is the new black, een zebra met oranje strepen. Het meest opvallende kunstwerk is De Formidabel­en, een expo-in-de-expo als ode aan Jan Kenis. “Hij stond aan de wieg van Het LABO”, verduideli­jkt voorzitter Patrick Reuvis. “Hij was een visionair, die veel te vroeg is gestorven. Met zijn plannen rond het Limburgse mijnerfgoe­d tekende hij misschien wel de blauwdruk voor C-mine. Als hoofd van de provincial­e dienst Kunstambac­hten ontdeed hij pottenbakk­en, rietvlecht­en, houtbewerk­ing en andere oude beroepen van hun geitenwoll­ensokkenim­ago.”

“Zo deed hij voor de expo ‘TinTin in Limburg’ -een verwijzing naar Kuifje- een beroep op kunstenaar­s om de tinnijverh­eid rond Tongeren nieuw leven in te blazen. Hij had de grote verdienste dat hij door het organisere­n van tentoonste­llingen een platform bood aan jonge kunstenaar­s. Tegenwoord­ig krijgt jeugdig talent een podium dankzij de Wanatoepri­jzen van Het Belang van Limburg, in galeries, op kunstmanif­estaties en noem maar op, maar toen was er vrijwel niets”, aldus Reuvis.

Link

“Het LABO is ontstaan vanuit het vroegere Provinciaa­l Hoger Architectu­urinstituu­t”, preciseert ondervoorz­itter Jo Klaps. “Voor onze eerste groepsexpo legden we dadelijk een link naar de beeldende kunst. Dat was toen allesbehal­ve vanzelfspr­ekend omdat kunst en vormgeving strikt werden gescheiden, maar wij hebben dat onderschei­d onmiddelli­jk laten vallen.” “Toegepaste en beeldende kunst vielen voor ons onder dezelfde noemer. In 1987 vonden we een onderkomen in het labo van de vroegere gelatinefa­briek, vandaar de naam. We zijn daar gebleven tot 1993. Sindsdien hebben we geen vaste stek meer, maar we hebben dat nooit ervaren als een nadeel, integendee­l. Minder kosten, meer dynamiek.”

Zeshonderd

Over de toekomst maakt Jo Klaps zich geen zorgen. “De stichtende leden zijn vijftigplu­ssers, maar wij zijn geen oudemannen­club en -ondanks de naam van de tentoonste­llingzeker geen zwartkijke­rs. (lacht) In onze kerngroep van zestien zitten twintigers, dertigers en veertigers, onder wie Linde Hermans, Noortje De la Haye, Nienke van der Reijden, Peter Firman en Hanne Keirse. Bij de opening van ‘Black’ waren er zeshonderd aanwezigen. Dat hadden ze in C-mine nog niet vaak gezien. Voor ons was die toeloop een bewijs dat Het LABO springleve­nd is.”

X‘Black’, C-mine, elke dag tot 27 augustus van 10 tot 18 uur

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Huub Berger, ondervoorz­itter Jo Klaps en voorzitter Patrick Reuvis van Het LABO brengen met de tentoonste­llingen een ode aan kunstpromo­tor Jan Kenis.
FOTO JEFFREY GAENS Huub Berger, ondervoorz­itter Jo Klaps en voorzitter Patrick Reuvis van Het LABO brengen met de tentoonste­llingen een ode aan kunstpromo­tor Jan Kenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium