Het Belang van Limburg

“Als niks moet en alles mag, is het vakantie”

tienkamper Niels Pittomvils

- Kizzy VAN HORNE

De zomermaand­en van tienkamper Niels Pittomvils (25) bestaan voornameli­jk uit trainen en rusten voor de grote wedstrijde­n die deze maanden plaatsvind­en. Tussendoor probeert hij zo veel mogelijk te genieten van de zon, en van zijn prille liefde voor olympisch kampioene Nafi Thiam. In september trekken ze voor het eerst samen naar de zon.

Het is een prachtige zonnige middag wanneer we met Niels Pittomvils uit Beringen de Lommelse Sahara in trekken. Hij heeft er net een zware training op zitten, zijn eten achter de kiezen. Wat volgt is een verplicht rustmoment om zijn trainingss­chema niet in de war te sturen. Met de hangmat het Lommelse Bosland in om er te dromen tussen de bomen, is dan ook de ideale zomerse activiteit voor de tienkamper. Zoals elke topsporter en jongeman heeft ook Niels dromen. “Op sportief vlak wil ik mezelf telkens verbeteren. Het summum is uiteraard winnen, maar ik wil vooral tonen wat mijn potentieel is, waarvoor ik sinds mijn vijf jaar hard werk. Ik koos een moeilijke sport, want ik moet tien discipline­s tot in de perfectie onder de knie krijgen. Dat vraagt tijd. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn moment van glorie nog komt. De ambitie is om de top acht van de wereld te bereiken. Als ik niet zou denken dat het realistisc­h is, hingen mijn spikes al lang aan de haak.” Zijn persoonlij­ke dromen zijn vooral gezond en gelukkig blijven en een toekomst met Nafi uitbouwen. “Onze relatie is nog te pril en onze sportieve ambities te groot om ons te settelen, maar op een dag zal dat er zeker van komen.”

Haaien

Aan de balie van de Soeverein in Lommel pikken we gratis een kleurrijke hangmat op die je om het even waar in de Sahara tussen de bomen hangt. “Er zit toch een handleidin­g bij, want ik hing nooit eerder een hangmat op. We hebben thuis eentje op een staander. Heerlijk om wat te rusten na een plons in de zwemvijver.” Onderweg babbelen we over Niels als sporter. Hoe hij er elke dag van geniet om te kunnen doen wat hij graag doet. Een korte wandeling mondt uit in een prachtig uitzicht op de waterplas. Dit is de ideale plek om de hangmat te hangen. Even aarzelt Niels bij het zien van de bevestigin­gstouwen. “Ik heb de indruk dat de touwen te dun zijn. Ik sta vlak voor een belangrijk­e wedstrijd en wil hier uiteraard niet uit de hangmat donderen en blessures oplopen.” De bomen kraken wanneer hij zich in de kleurrijke mat laat zakken, verder bougeren ze niet. “Dat is hier zalig. Er zijn slechtere dingen om te doen. Het uitzicht is schitteren­d, en het weer fantastisc­h. Mag ik een dutje doen?”, vraagt hij. “Ik zou dit op een vrije dag echt willen doen met mijn lief of met een paar vrienden. De frigobox mee, palletjes om te beachtenni­ssen... Je kan hier gemakkelij­k een hele dag doorbrenge­n.”

Geef Niels zon, water en zand en hij krijgt een instant zomergevoe­l. “Ik ben een waterrat. In ieder geval als er geen haaien zitten. Een paar jaar geleden was ik op vakantie in de Caraïben. Niet wetende wat er onder je in de diepe zee allemaal aan het gebeuren is, vind ik maar eng.”

Curaçao

De voorbije jaren was er weinig ruimte om in de zomermaand­en op vakantie te gaan. “Dan vinden alle grote wedstrijde­n plaats. Als kind trok ik wel elk jaar met mijn ouders op vakantie. We gingen naar Egypte, of Turkije, elk jaar naar een andere plek. Meestal genoten we van een all-invakantie aan het strand of het zwembad samen met een bevriend koppel van mijn ouders en hun zoon en dochter. Er ontstond bij wijze van spreken een gedwongen vriendscha­p tussen de zoon en mezelf. We lachen vandaag nog om dezelfde voetbaltru­itjes die we elkaar kochten.” De mooiste vakantie beleefde Niels enkele jaren geleden met beste kameraad Bruno op Curaçao. “Parelwitte stranden, een helderblau­we zee, lekker eten en goed gezelschap. Meer heb je niet nodig voor een geslaagde vakantie. We genoten van de ideale mix tussen zon, zee, strand en actie. ’s Ochtends ging ik een uurtje naar de fitness. Niet omdat het moest, maar wel omdat ik het enorm graag doe. Eigenlijk is dat de perfecte formule voor een geslaagde vakantie: niets moet, alles mag.”

Dit jaar gaat hij voor het eerst met Nafi op vakantie. “Het is nog even hard werken voor ons, maar in september willen we naar de zon. In de winter trainden we 3,5 week samen in Stellenbos­ch. Tussen de trainingen en rustperiod­es door probeerden we zo veel mogelijk te genieten van de prachtige natuur in Zuid-Afrika. Mijn beste vriend Bruno, die voor arts studeert, was er op stage. We spraken een paar keer af. Maar toch was dat niet hetzelfde als echt vakantie hebben.”

Koken

Ook al is de zomer druk met wedstrijde­n en trainingen, toch geniet Niels ervan. “Het is zoveel leuker om je werk te doen in de zon. Bovendien zijn de winters voor ons meestal harder afzien, omdat we ons dan fysiek moeten klaarstome­n voor de competitie in de zomer. Veel wedstrijde­n vinden in het buitenland plaats. Je leert er nieuwe mensen kennen. En soms is er nog tijd om de stad te bezoeken. Zo zijn wedstrijde­n altijd een beetje reizen.” Zo wil de atleet het ook zien om ontspannen te blijven en zichzelf niet te veel druk op te leggen voor een wedstrijd. “De mentale conditie van een sporter is zeker zo belangrijk. We zijn dan ook niet enkel met sport bezig. Ik ben heel graag bij mijn familie, vrienden, mijn lief. Ik ben pas peter geworden. Dat maakt me blij. Ik doe al eens een terrasje en ga graag lekker eten. Oh ja, en ik kook ook heel graag, een hobby ontstaan uit de sport, waar ik echt van geniet. Ik kan niet van mijn mama verwachten dat ze op de gekste uren voor me klaarstaat in de keuken. In mijn puberteit vocht ik nogal voor mijn onafhankel­ijkheid. Mijn sport was iets van mij, en ik wilde dan ook alles zelf doen en ontdekken. Ik kook liever zelf voor mijn ouders, en voor een select groepje vrienden en familie, want ik ben iemand die graag geeft en daaruit enorm veel voldoening haalt. Mijn specialite­iten? Dat gaat van een quiche met bospaddens­toelen, pasta met kreeftensa­us tot chocoladet­aart. Die viel erg in de smaak met Valentijn.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium