Het Belang van Limburg

Marquez wil Kanaries op zijn Spaans laten spelen

Marquez wil new look STVV op zijn Spaans laten spelen

- Gunter SCHOOFS

STVV start zondag om 18 uur de competitie thuis tegen AA Gent. Of de Kanaries klaar zijn voor het grote werk? Zelfs de nieuwe Spaanse coach Bartolomé Marquez wacht aarzelend af. Speelt hij straks in een 4-4-2? Of toch liever met één diepe spits in een 4-2-3-1? “Het systeem dat we hanteren is niet belangrijk. Wel het concept. Eens de jongens dat opgepikt hebben, zie ik STVV punten pakken”, aldus Marquez, die zes weken geleden zijn uitzicht op de Sagrada Familia inruilde voor een hotelkamer op Stayen.

Tintin Marquez. Tintin. Een oude ploegmakke­r gaf Bartolomé Marquez een bijnaam waar hij nooit meer vanaf raakte. Gelijkenis­sen met Kuifje zijn thans niet overduidel­ijk. “Niet meer. Maar toegegeven: 20 jaar geleden waren die er wel”, zegt Marquez. “Mijn kuif heeft het begeven, ik ga al enkele jaren met een weliswaar heel ronde kaalkop door het leven, maar de bijnaam bleef behouden. (Schatert) Voor jou is het voorlopig nog ‘mijnheer Marquez’, maar iedereen in mijn omgeving mag verder gerust ‘Tintin’ zeggen, ik heb er geen probleem mee.”

Tintin of mijnheer Marquez is intussen weer een beetje alleen op de wereld. Hij bracht vriend Ramon mee, maar die is deze week alweer vertrokken.

“Zo gaat dat. Ramon had wat persoonlij­ke problemen doordat hij alles achterliet in Spanje. Hij keerde terug, met alle begrip. Ik red me wel, hoor. Ik hoef geen vervanger voor Ramon. De andere stafleden doen goed hun werk.”

Je bent in Sint-Truiden zonder familie?

“Klopt. Mijn vrouw komt eerstdaags wel af, maar momenteel verkiest ze liever het strand in Barcelona. Ik kan haar geen ongelijk geven, hé. Het is er zalig nu. Ik heb ook drie kinderen: twee zoons en een dochter, van respectiev­elijk 28, 25 en 16 jaar. Eentje is journalist, net als jij. Ze hebben allemaal hun bezigheid.”

Je gezin woont in het centrum van Barcelona?

“Si! Si! Als je op het balkon staat van onze woning, kijk je recht op de Sagrada Familia. Ze is nog altijd niet af. En ik ga niet helpen, hoor (lacht).”

Je woont dus ook op een boogscheut van Camp Nou.

“Je gaat niet beginnen, hé. Ik moet van Benny Liebens al elke dag niks anders horen dan Barça dit, Barça dat. Ik ben Espanyol in hart en nieren, vergeet dat niet. De grote rivaal. Ik heb er gespeeld en getraind. Ik heb alles aan Espanyol te danken.”

Ben je intussen verhuisd naar een appartemen­t in Sint-Truiden?

“Ik verblijf in het hotel. En als het van mij afhangt, blijf ik daar gewoon. Ik heb toch niet meer nodig? Die kamer wordt elke dag gepoetst. Ik kan naar het restaurant wanneer ik wil. Ik vind het oké zo. Alleen kijk ik door mijn raam - dat verdorie niet opengaat om veiligheid­smaatregel­en - naar een voetbalvel­d. Dat is wat anders dan een reusachtig­e kerk.”

Zondag start jullie competitie. Is STVV klaar?

“Fysiek, tactisch en technisch hebben we al het nodige werk gedaan. Dus acht ik ons klaar.”

Destijds bij Eupen speelde je altijd in een 4-3-3, het is onduidelij­k welk systeem je wil hanteren bij STVV. In de voorbereid­ing probeerde je vanalles.

“Een spelsystee­m is voor mij niet belangrijk. Wel het concept. Daar draait het bij mij om. De spelers weten dat intussen en lijken het ook te begrijpen.”

Leko wilde de tegenstand pijn doen op de counter, jij speelt graag vanuit balbezit. Heeft STVV daar wel de manschappe­n voor?

“Vind ik wel. Ik heb in de voorbereid­ing wel al laten vallen dat er nog een paar jongens moesten bijkomen. Ik belde afgelopen week nog met Leko. Ik ken hem nog van toen ik met Eupen tegen OHL speelde. Ach, hij krijgt bij Brugge ook niet alle spelers die hij wenst, hoor. Bij andere eersteklas­sers moet je het als coach ook roeien met de riemen die je hebt.”

Je blijft Duchâtelet niet vragen om versterkin­g?

“Ik zeg één keer wat ik wil, verder doe ik het met de mensen die ik voorhanden krijg. En ja: ook met hen kunnen we vanuit balbezit voetballen. Ik wijk niet van mijn idee af. Bij Eupen deden we het ook vanuit balbezit, met een resem jonge gasten.”

Die wel heel technisch en creatief waren. De creatieve middenveld­ers ontbreken bij STVV.

“Denk je dat jongens als De Sart, Bezus en Asamoah het niet kunnen in de Belgische eerste klasse? Zeker wel, hoor. Al heeft Bezus nog een forse achterstan­d. Een probleem.”

Op welke posities heb je nog versterkin­g nodig?

“Er moet een linksback bij gezien Antunes geblesseer­d is. En snel. Ik heb met Dussaut en Kitsiou alleen maar twee rechtsvoet­ige backs. In het midden en op de flanken houdt de club opportunit­eiten in de gaten heb ik begrepen.”

STVV heeft een aartsmoeil­ijk programma. Zondag Gent, nadien Zulte Waregem, Standard, Anderlecht...

“(Zucht) Héél zwaar. Maar goed, ons idee verandert er niet door, hoor. Zondag om 18 uur is het elf tegen elf. Het programma maakt me niet nerveus. Ik heb het in het voetbal gemaakt door altijd te geloven in eigen sterkte. Dat is nu niet anders. We hebben kwaliteite­n.”

Winnen tegen Gent en je verovert meteen de harten van de Truiense fans.

“Gent is sterk, ik heb twee matchen van hen bekeken. Maar het kan perfect. De supporters hadden het enkele weken geleden moeilijk met de aanstellin­g van een Spaanse coach, maar qua communicat­ie is er thans geen probleem. Ik kan me behelpen in het Frans en Engels. In Eupen werkte ik met alle nationalit­eiten door mekaar, toch kwam ook elke tegenstand­er met vrees naar de Kehrweg. Op Stayen zal het niet anders zijn dit seizoen. Ach, ik moet maar één ding doen: resultaten boeken. (Knipoogt) Daar gaan we snel voor zorgen.”

Het systeem is niet belangrijk. Wel het concept. Eens de jongens dat opgepikt hebben, zie ik STVV punten pakken Bartolomé MARQUEZ

Trainer STVV

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium