Het Belang van Limburg

Donald Trump geeft communicat­iedirecteu­r Scaramucci de bons

Na amper tien dagen

- Roger HUISMAN

De nieuwe stafchef van het Witte Huis, generaal John Kelly, heeft er geen gras over laten groeien. Op zijn vraag heeft president Trump gisteren Anthony Scaramucci de bons gegeven als communicat­iedirecteu­r. ‘The Mooch’ was amper tien dagen aan de slag. Het was gisteravon­d niet duidelijk of Scaramucci (52) helemaal zonder baan in de West Wing zal zitten. Evenmin duidelijk was wie hem als communicat­iedirecteu­r zou opvolgen.

Het Witte Huis maakte het nieuws in drie regeltjes bekend. “Meneer Scaramucci vond dat het het beste was om stafchef John Kelly met een schone lei te laten beginnen en hem de kans te geven een eigen team op te bouwen”, klonk het. John Kelly, die voorheen minister van Binnenland­se Veiligheid was, legde maandagoch­tend de eed af als stafchef.

Openhartig

Tien dagen geleden kwam Scaramucci vol zelfvertro­uwen naar het Witte Huis. Hij gaf er hoog over op dat hij als communicat­iedirecteu­r niet ondergesch­ikt zou zijn aan stafchef Reince Priebus die eind vorige week zijn ontslag indiende. Eerder al nam Sean Spicer, de woordvoerd­er van het Witte Huis, ontslag uit protest tegen de benoeming van ‘The Mooch’. Scaramucci, een voormalige financier uit New York, begon meteen te zagen aan de poten van Priebus en van Steve Bannon, de topadviseu­r van Trump. Wellicht heeft zijn meer dan openhartig gesprek met de New Yorker Scaramucci de das omgedaan. Daarin noemde hij Priebus “een paranoïde schizofree­n” en Steve Bannon “een zelfpijper”. Ongetwijfe­ld niet de stijl waarmee de nieuwe stafchef John Kelly orde wil scheppen in het Witte Huis. De beslissing bewijst duidelijk dat generaal John Kelly snel controle wil krijgen over het chaotisch georganise­erde Witte Huis dat tot nu toe gekenmerkt is door stammenstr­ijd.

Volgens verschille­nde bronnen heeft Kelly van Trump carte blanche gekregen om grondige veranderin­gen in de organisati­e door te voeren.

President Donald Trump hield zich gisteren opvallend gedeisd. Nog voor het ontslag van Scaramucci bekend raakte, tweette hij over de goede beurskoers­en, de aantrekken­de werkgelege­nheid en de stijgende lonen. “Even geen chaos in het Witte Huis”, zo voegde hij eraan toe.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ?? Foto AFP ?? Scaramucci is communicat­iedirecteu­r af.
Foto AFP Scaramucci is communicat­iedirecteu­r af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium