Het Belang van Limburg

NIEUW STATUUT VOOR WERKLOZEN MET MENTALE OF MEDISCHE PROBLEMEN

Recht op uitkering voorlopig verlengd met twee jaar

- Liliana CASAGRANDE

Vanaf 1 januari 2020 komt er een nieuwe regeling voor de 3.500 werkzoeken­den met een medisch, mentaal, psychisch of psychiatri­sch probleem. Dit heeft minister Kris Peeters (CD&V) afgedwonge­n in het kader van het zomerakkoo­rd. In 2012 werd beslist dat men nog maar maximaal drie jaar een inschakeli­ngsuitkeri­ng kon krijgen. Dit is een uitkering voor werklozen die in een tijdspanne van twee jaar nog geen heel jaar gewerkt hebben.

De uitkering was bedoeld voor schoolverl­aters in hun zogenaamde wachttijd. Maar in de praktijk ging het ook om vele dertigers en veertigers, wat in 2015 voor heel wat protest zorgde. De categorie met medische en mentale problemen kreeg toen verlenging van de uitkerings­periode. Peeters had al in november van vorig jaar een oplossing beloofd aan een ACV-delegatie uit Limburg. In 2020 komt er een nieuw statuut. De huidige regeling wordt weer met twee jaar verlengd.

BRUSSEL - Vanaf 1 januari 2020 komt er een nieuwe regeling voor de 3.500 werkzoeken­den met een medisch, mentaal, psychisch of psychiatri­sch probleem. Intussen mogen ze in de werklooshe­id blijven zitten. Dat is in het grote zomerakkoo­rd beslist. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vindt dit zelfs zijn grootste overwinnin­g. Andere regeringsp­artijen waren er niet zo meteen voor te vinden. Toenmalig premier Elio Di Rupo (PS) besliste destijds dat je vanaf 2012 nog maar maximaal drie jaar een inschakeli­ngsuitkeri­ng kon krijgen. Dat is een uitkering die je ontvangt als je werkloos bent en in een tijdspanne van twee jaar nog geen heel jaar hebt gewerkt. De uitkering was bedoeld voor ‘schoolverl­aters’ die in hun zogenaamde ‘wachttijd’ zaten. Maar in de praktijk bleken niet alleen jongeren maar ook veel dertigers en veertigers nog zo’n uitkering te krijgen, en dat zorgde in 2015 voor heel wat protest. Wie een medische, mentale, psychische of psychiatri­sche beperking had, kreeg vijf jaar respijt. In november vorig jaar heeft minister van Werk Kris Peeters nog bezoek gekregen van een delegatie van ACV die een aantal getuigen had meegenomen. “In november heeft Kris Peeters ons al gezegd dat hij werk zou maken van een nieuw statuut”, zegt Roland Valkeneers van ACV-Limburg. “We zijn blij dat hij zich daar aan houdt. De inschakeli­ngsperiode is toen ook al met een jaar verlengd. Hij heeft toen ruim de tijd genomen om naar ons te luisteren.” “Dit probleem heb ik nu ook op tafel gelegd tijdens de onderhande­lingen”, zegt Peeters. “Het leek iets waar niemand tegen kon zijn, maar het is toch niet makkelijk geweest om het binnen te halen. Te- gen 2020 komt er een nieuwe structurel­e maatregel. Die wordt nu samen met heel wat partners uitgewerkt. Intussen wordt de huidige regeling voor mensen met een medisch, mentaal, psychisch of psychiatri­sch probleem met twee jaar verlengd.”

Studie Hiva

Het onderzoeks­instituut voor arbeid en samenlevin­g Hiva (KU Leuven) heeft eerder dit jaar nog een studie gepublicee­rd over dit soort werklozen, dat tussen wal en schip valt. Ze zijn te gezond om van een ziekte-uitkering te leven, maar niet sterk genoeg om te werken. Veel van hen woont nog thuis bij hun ouders, waardoor ze ook geen recht hebben op een leefloon. Een leefloon is dan weer te laag om zelfstandi­g te wonen. Vaak gaat het om mensen die het liefst in een beschutte werkplaats aan de slag willen, maar ook daar is het aantal jobs beperkt. “Vroeger kon dit soort mensen aan de slag bij een gemeente, maar dat lukt allemaal niet meer”, zegt Valkeneers.

Volgens het onderzoek van Ides Nicaise en Wouters Schepers moet een oplossing uitgaan van zowel een ‘uitkerings­statuut’ als van een aanbod dat mensen helpt om opnieuw te werken. De verschille­nde uitkerings­stelsels moeten op elkaar worden afgestemd, en er moet een ‘warme overdracht’ gebeuren zodat ze in het overstappe­n van het ene naar het andere stelsel geen uitkering verliezen. Financiële beperkinge­n zijn volgens de onderzoeke­rs geen argument, want zonder deze sociale investerin­g “zal de problemati­ek en kost voor de belastingb­etaler alleen maar toenemen”.

ACV

ACV heeft altijd erg hard aan deze kar getrokken, ze hebben ook de Hiva-studie gefinancie­rd. Toch trokken ze maandag zeer hard van leer tegen het zomerakkoo­rd van de regering. “Deze regering is zeer donkerblau­w”, vindt ACVwoordvo­erder David Vanbelling­hen. “We maken ons grote zorgen om de besparing van meer dan 700 miljoen euro die na de zomer volgt. Daarvan komt 290 miljoen euro van de gezondheid­szorg, 90 miljoen euro van werk, 64 miljoen euro van sociale zaken, 50 miljoen euro van sociale fraude en maar liefst 253 miljoen euro van de pensioenen. Maar niet alles is slecht: de verlenging van de regeling voor deze groep van werkzoeken­den vinden we wel goed.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium