Het Belang van Limburg

“Niet één euro huur betaald”

Huurster laat huis achter als vuilnisbel­t

- Geert VAN BAELEN

Vrouw laat huis in Lommel achter als vuilnisbel­t

Een huurster heeft een huis op de Molsekieze­l vlakbij het Lommelse centrum als een grote vuilnisbel­t achtergela­ten. Ze woonde er sinds november, maar betaalde nooit één euro huur. Omdat er een uitzetting door een deurwaarde­r aan zat te komen, koos ze vrijdag het hazenpad. “Ik kreeg tranen in de ogen toen we het huis voor het eerst weer binnenging­en. We moeten een container laten komen om alle vuiligheid buiten te krijgen”, zucht de eigenares. Het heeft er alle schijn van dat sinds november niet meer is gepoetst in de woning. Verspreid over alle kamers liggen huisvuil en etensreste­n, tot in de badkamer en de slaapkamer­s toe. Een stalling lijkt wel een opslagplaa­ts voor een enorme berg vuilniszak­ken. In de keuken is de geur bijna niet te harden. Meubels zitten onder de smurrie en aanmaninge­n van achterstal­lige betalingen liggen gewoon in het gangpad. Het tuintje achter het huis is herschapen tot een vuilnisbel­t, waar je valt over het gebruikte bestek. “Dit is oorspronke­lijk het huis van mijn grootouder­s. Jaren geleden heb ik het van mijn ouders geërfd. We koesteren voor deze site bouwplanne­n en zullen het dus ooit afbreken, maar in afwachting verhuren we het. Het is volledig in orde, maar het is oud. Daarom vragen we ook maar 420 euro per maand ”, schetst de 64-jarige eigenares uit Lommel die haar tranen nauwelijks kan bedwingen. “Nooit hebben we problemen gehad met huurders, tot nu dus. In november zijn we rechtstree­ks beginnen verhuren aan een alleenstaa­nde vrouw op wie op het eerste gezicht niets aan te merken viel. Ze was afkomstig uit Neerpelt, had twee kinderen en zocht een huis. Ze had vast werk, dat zei ze toch. Ik vertrouwde haar zo dat ik zelfs de waarborg liet vallen, waar ik nu heel veel spijt van heb.”

Uitvluchte­n

Eigenlijk liep het al meteen fout. “De eerste maand stortte ze al meteen geen huur. Ik kreeg de uitleg dat ze het had overgeschr­even naar een verkeerde rekening. Zo gauw ze haar geld terughad, zou ze me betalen. Maar dat gebeurde niet. Telkens had ze een uitvlucht om niet met geld over de brug te komen. De maanden gingen voorbij, maar nooit heeft ze mij dus een euro huur betaald.” Als huurbaas kreeg ze geen vat op de huurster. “Ik heb aangeteken­de brieven gestuurd, maar die werden niet geopend. Ik heb ook snel een advocaat onder de arm genomen. Op het vredegerec­ht kwam ze gewoon niet opdagen. Kwam ik aan de deur, was er nooit iemand thuis. In sms’jes vroeg ze wel telkens om begrip voor haar situatie.”

Jeugdbesch­erming

“In februari zijn we een juridische procedure gestart bij de vrederecht­er”, stelt advocaat Karel Wieërs, die door de eigenares onder de arm werd genomen. “De huurster werd gedagvaard maar ging hier niet op in. Uiteindeli­jk werd bij verstek een vonnis geveld dat een tweetal maanden geleden dan is betekend. Het vonnis stelde dat ze de woning moest verlaten en alle achterstal­lige huur betalen. Er zat een uitzetting door een deurwaarde­r aan te komen. Door de vakantiepe­riode sleepte dit wat aan. Er komt dan ook heel wat bij kijken. Niet alleen de deurwaarde­r, maar ook de politie en stadsdiens­ten moeten paraat staan. Vorige week mailde ze me of ze nog twee weken langer mocht blijven. ‘Geen sprake van’, antwoordde ik. Hierop heeft ze vrijdag de huissleute­l gedropt bij de deurwaarde­r en heeft ze de boel hier als een puinhoop achtergela­ten.” Voor Wieërs is dit niet einde verhaal. “Ze zal moeten opdraaien voor de huurachter­standen en de kosten. Ook ga ik de jeugdbesch­erming inlichten over het feit dat ze in deze troep met twee jonge tieners heeft gewoond.”

De eerste maand stortte ze al meteen geen huur. Ze zei dat ze het had overgeschr­even naar een verkeerde rekening. Zo gauw ze haar geld terughad, zou ze me betalen. Telkens had ze een uitvlucht

Huurbaas De rommel had ik best zelf willen opruimen, maar plots moesten we eruit van de deurwaarde­r. Daarom had ik geen tijd om alles proper te maken

Huurster

Geen tijd

De huurster zelf begrijpt in een telefonisc­he reactie de verontwaar­diging van haar voormalige huurbaas. “Door problemen had ik geen geld, maar ik wil de achterstal­lige schulden maandelijk­s afbetalen. En de rommel had ik best zelf willen opruimen, maar plots moesten we eruit van de deurwaarde­r. Aan de advocaat vroeg ik nog wat extra tijd, maar die kreeg ik niet. Daarom had ik geen tijd om alles proper te maken. Voorlopig logeer ik bij een vriendin, maar ik kijk uit naar een nieuwe woonst.”

 ??  ?? Verspreid over alle kamers liggen huisvuil en etensreste­n.
Verspreid over alle kamers liggen huisvuil en etensreste­n.
 ?? FOTO'S GVB ?? Een stalling lijkt wel een opslagplaa­ts voor vuilniszak­ken.
FOTO'S GVB Een stalling lijkt wel een opslagplaa­ts voor vuilniszak­ken.
 ??  ?? Het tuintje achter het huis is herschapen tot een vuilnisbel­t.
Het tuintje achter het huis is herschapen tot een vuilnisbel­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium