Het Belang van Limburg

Bodybuilde­r heeft slechts voor drie van zijn vier moorden berouw

-

“Ik wou dat alles anders gelopen was.” Dat zegt bodybuilde­r Alexander Dean (24) over de moord op zijn ex-vriendin Mailys Descamps (18) en haar grootouder­s in het West-Vlaamse Gistel. In zijn bekentenis­sen beweert hij spijt te hebben. Maar over zijn vierde moord, die op fotograaf Jeroen Verstraete (39), toont hij geen berouw. Alexander Dean besefte dit weekend maar al te goed dat hij door de zware bewijslast voor de viervoudig­e moord met zijn rug tegen te muur stond. Hij drong daarom zelf aan op een nieuw verhoor. “Hij heeft toen bevestigd dat hij de dader is van de feiten in Gistel”, aldus zijn advocate Amélie Van Belleghem. “Daarnaast heeft hij spontane verklaring­en afgelegd over de feiten in Sint-Amandsberg (de moord op fotograaf Jeroen Verstraete, nvdr). Hij heeft bevestigd de dader te zijn. Die feiten zijn inderdaad aan elkaar gelinkt aangezien het motief voor de feiten in Sint-Amandsberg bij Mailys te vinden valt.”

Geen antwoorden

Naar dat motief blijft het voorlopig gissen. Feit is dat Mailys in 2015 inging op het voorstel van Jeroen Verstraete om enkele fotoshoots te doen. Mailys en de veel oudere fotograaf konden het toen goed met elkaar vinden. “Ik herinner me dat Jeroen zei dat hij dat

meisje geholpen had tegen haar vriendje, die was volgens hem knettergek”, zegt een goede vriend van de fotograaf. De fotoshoot dateert al van twee jaar geleden. Waarom Dean plots besliste om Verstraete op een sadistisch­e manier om te brengen, is onduidelij­k. Mogelijk had Mailys weer contact met hem opgenomen. Of Dean wilde wraak nemen omdat hij ervan overtuigd was dat Verstraete zijn ex slecht behandeld had. Speurders vonden aanwijzing­en op Deans computer die die piste zouden bevestigen. Opmerkelij­k is dat de bodybuilde­r volgens zijn advocate geen berouw toont voor de moord op de fotograaf. Hij spreekt zich enkel uit over de moord op Mailys en haar grootouder­s. “Hij wou dat alles anders was verlopen”, zegt zijn advocate. “Hij uit zijn oprechte spijt.” Dean verschijnt vandaag voor de raadkamer, die hem minstens een maand langer in de cel zal houden.

Ouders niet onder de indruk

Mailys’ ouders zijn niet onder de indruk van de spijtbetui­ging van Dean. “Als ik hem hoor zeggen dat hij het bijzonder jammer vindt wat hij mijn dochter heeft aangedaan, dan kan ik dat niet anders dan pure advocatenp­raat noemen”, reageert vader Frédéric Descamps. “Het feit dat hij na die gruwelijke daden nog met zijn wapen rondliep, wijst op voorbedach­ten rade. Zijn woorden van spijt zijn dus absoluut niet gemeend. Wij geloven niets van zijn woorden. Het helpt ons ook niet. Wij moeten verder met onze pijn, ons leed.” De ouders denken trouwens dat Dean nog meer slachtoffe­rs zou hebben gemaakt als de politie hem niet had gearrestee­rd. “Ons gevoel zegt dat hij niet klaar was met moorden.”

In Gistel organisere­n familie, vrienden en buren vandaag een stille mars voor de slachtoffe­rs.

 ?? Foto IF ?? Alexander Dean.
Foto IF Alexander Dean.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium