Het Belang van Limburg

Portie van 2,3 kilo spaghetti

Arts Luc Colemont waarschuwt voor gevaren van vreetwedst­rijden

- Geert HOUBEN

Smakelijk vertier, walgelijk amusement of een goede marketingt­ruc? De meningen zijn verdeeld over wedstrijde­n waarbij u zo veel en zo snel mogelijk calorieën naar binnen moet werken. Feit is dat de nieuwe vestiging van Mister Spaghetti in Sint-Truiden u een bord spaghetti Bolognese van 2,3 kilo serveert. Wie de pastaklus binnen 30 minuten klaart, eet gratis. Anders kost het 20 euro. “Ons lichaam is hier echt niet voor gemaakt”, waarschuwt maag- en darmspecia­list Luc Colemont. Als u het ons vraagt na een halfuur proppen: basta pasta! In de VS zijn sommige vreetwedst­rijden uitgegroei­d tot evenemente­n die live op tv verslagen worden. Zover is het in België nog niet, maar schranspar­tijen stijgen wel in popularite­it dankzij vrijgezell­enavonden, weddenscha­ppen en uitbaters die extra volk willen lokken. Mister Spaghetti, een keten van vijf zaken in onder meer Hasselt en Sint-Truiden, springt mee op de kar. De Truiense zaak is nog maar een week open en wist al 40 grote eters te lokken. Een twaalftal bracht het tot een goed einde, waarvan eentje zelfs binnen de acht minuten. Goed voor een propvolle maag en een eervolle vermelding op de wall of fame. Zij werkten probleemlo­os de 2,3 kg spaghetti naar binnen terwijl een normale grote portie aftikt op 380 gram. “Overeet u niet en stop op tijd. Anders ga je je slecht voelen. Of dit slecht is voor de gezondheid? Geen idee, ik ben geen foodanalis­t”, luidt het. Wij waagden alvast onze kans. Na een halfuur was anderhalve kilo aan slierten verdwenen en bleven we achter met een geopende broeksknoo­p, gereutel en – verrassend – een opgeblazen gevoel. Even geen spaghetti meer, dank u.

Overbelast­ing

Wie wel medische kennis heeft, is Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker. “Dit kan niet gezond zijn. Ons lichaam en de maag in het bijzonder is er niet voor gemaakt. Ik begrijp dat het een manier is om in de media te komen. Maar doe alles met mate. Overdrijve­n is nooit goed. Dit overbelast de maag en het risico bestaat dat het er langs boven weer uitkomt. Als u het een keer doet, is het niet zo gevaarlijk, maar verstandig is het zeker niet. Waarom zijn de organisato­ren niet wat creatiever of schenken ze de opbrengst niet aan een goed doel? Er zijn zoveel mensen die hongerlijd­en.”

Kan iemand zich letterlijk te barsten eten? “Er bestaat wel zoiets als het Boerhaave Syndroom, waarbij de slokdarm scheurt na overmatig braken, maar dat is uiterst zeldzaam. In mijn jarenlange carrière heb ik het nog maar één enkele keer meegemaakt”, verduideli­jkt Colemont. “De maag zal niet scheuren of barsten, maar het komt er allemaal weer langs boven uit.”

Training

De heilige eetgraal in België is de Balense reus. Een broodje van 21 centimeter diameter met zes hamburgers dat aftikt op anderhalve kilo. Wie er twee oppeuzelt binnen 40 minuten, gaat met de jackpot naar huis die momenteel op 600 euro staat. “Zelfs de Amerikanen weten ons te vinden doordat we zijn opgenomen op eatfeast.com”, zegt Marc Peeters, uitbater van de Broodjesho­ek. Het record staat op net iets meer dan dertig minuten. “Die Amerikaan had er dan ook voor getraind. De dag voordien werkte hij 12,5 kilo watermeloe­n naar binnen. Of ik negatieve reacties krijg? Ja. Commentaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium