Het Belang van Limburg

Politieage­nt ingerekend voor handel in virtuele munt bitcoin

- Mark EECKAUT

Speurders hebben 400.000 euro in beslag bij een bende groothande­laars in de virtuele munt bitcoin. Daarbij zijn ook een Brusselse agent en zijn broer aangehoude­n. De twee zouden betrokken zijn in de handel en erg actief zijn geweest in de grensstree­k tussen België en Nederland. De arrestatie van de broers gebeurde na een infiltrati­e van de federale politie in een onderzoek naar witwassen. Tijdens de undercover­operatie, die liep op de online marktplaat­s localbitco­ins.com, viel het speurders op dat de persoon of de personen achter de account ‘Zhao Dong 1982’ zeer actief waren in ons land, maar ook in Nederland en Duitsland. De grensstree­k tussen België en Nederland was een belangrijk actieterre­in van het tweetal. Het is dan ook de Hasseltse raadkamer van de eerste rechtbank, die de voorlopige hechtenis van de broers Y.A (33). uit Jette en I.A. (31) uit Sint-Jans-Molenbeek met een maand verlengd heeft. Zoals wel vaker gebeurt met geïnteress­eerden die op dit soort sites bitcoins – digitaal geld dat alleen bestaat onder de vorm van een computerco­de – wilden kopen of verkopen, werd na een eerste contact met de koper of verkoper online, overgescha­keld naar communicat­ie langs de berichtend­ienst Telegram. Die communicat­ie kan niet afgeluiste­rd worden.

Bij Zhao Dong moesten zij die cash wilden omzetten in bitcoins of omgekeerd een heel hoge commissie betalen. Dat doet vermoeden dat de mensen die op het aanbod ingingen, vooral de oorsprong van hun cash geld wilden verdoezele­n. Voor de account Zhao Dong waren twee Brusselse broers de vertegenwo­ordiger in ons land. Eén van de twee bleek een politieage­nt bij de spoorwegpo­litie.

De twee zouden de voorbije maanden talrijke transactie­s hebben gedaan waarbij bitcoins werden geruild voor cash geld en omgekeerd. Bij een huiszoekin­g in een garage in Evere die diende als tijdelijke opslagplaa­ts voor cash geld vonden de speurders onder het reservewie­l van een auto 90.500 euro in cash.

Bij verschille­nde banken werd nog 300.000 euro in beslag genomen dat afkomstig was van de handel in bitcoins. In Nederland werd donderdag ook een huiszoekin­g gedaan bij een vermoedeli­jke klant van het duo.

De virtuele munt bitcoin heeft een slechte naam, net omdat ze vaak door criminelen wordt gebruikt. “Daarom ben ik blij met de acties van het gerecht. Het is goed dat die mensen eruit gehaald worden”, zegt Thomas Spaas, de advocaat en bestuurder van de Belgian Bitcoin Associatio­n. “Alleen zo kan het gebruik van bitcoins op termijn uit de undergroun­d verdwijnen. Op de handel in bitcoins zijn commissies tot 2 procent normaal. Als die percentage­s hoger liggen, wijst dat er meestal op dat er iets niet koosjer is.”

 ?? FOTO B ?? De virtuele bitcoin wordt vaak gebruikt in criminele milieus.
FOTO B De virtuele bitcoin wordt vaak gebruikt in criminele milieus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium