Het Belang van Limburg

RUSSISCH-AMERIKAANS­E RELATIES BEREIKEN VRIESPUNT

Afdanking van Amerikaans ambassadep­ersoneel katapultee­rt betrekking­en richting Koude Oorlog

- Luc STANDAERT

De Verenigde Staten moeten hun ambassadep­ersoneel in Rusland terugschro­even tot 455, precies evenveel als er Russisch ambassadep­ersoneel in de VS is. De maatregel is een vergelding voor de nieuwe sancties tegen Rusland die het Amerikaans­e parlement vorige week heeft goedgekeur­d. Zowel het Huis van Afgevaardi­gden als de Senaat in Washington keurden vorige week met een overgrote meerderhei­d nieuwe sancties goed tegen Rusland. Die nieuwe sancties hebben nog altijd te maken met de annexatie van de Krim en de agressie in Oost-Oekraïne, maar ook met de agressie tegenover de Baltische staten, en vooral met de Russische pogingen tot inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en.

De wet bepaalt bovendien dat de president de sancties niet op eigen houtje – zonder parlementa­ire goedkeurin­g – kan opheffen. En daarmee wordt duidelijk dat de sancties niet alleen tegen Rusland gericht zijn, maar ook tegen president Donald Trump zelf. Het Amerikaans­e parlement vertrouwt Trump niet, zeker niet als het over Rusland gaat. Tijdens de campagne stak kandidaat Trump zijn bewonderin­g voor de autoritair­e stijl van Vladimir Poetin niet onder stoelen of banken. “Hij werkt in een politiek systeem waar ik tegen ben, maar hij krijgt wel dingen voor elkaar”, zei Trump toen. Tel daarbij de unanieme conclusie van alle Amerikaans­e inlichting­endiensten dat Rusland geprobeerd heeft de Amerikaans­e verkiezing­en te beïnvloede­n in het voordeel van Trump, en de vele contacten met Russische functionar­issen die campagneme­dewerkers van Trump ‘vergaten’ te vermelden, en het wordt duidelijk dat het Amerikaans­e parlement voor alle zekerheid de handen van de president gebonden heeft voor alles wat met Rusland te maken heeft.

Proportion­eel

In een interview met de Russische staatstele­visie zei Vladimir Poetin zondagavon­d dat het Russische geduld om te blijven wachten op een verbeterin­g van de relaties op is. In december vorig jaar had toenmalig president Barack Obama overigens al 35 Russische diplomaten uitgewezen en twee buitenverb­lijven van de ambassade in beslag genomen. Toen ging het ook al over de Russische inmenging in de campagne. De tegenmaatr­egelen die Poetin nu heeft aangekondi­gd zijn, naargelang de invalshoek waarmee je ze bekijkt, zwaar overdreven of net heel gematigd.

De Amerikanen moeten hun ambassadep­ersoneel met 755 vermindere­n. Dat lijkt gigantisch veel en volledig buiten proportie. Maar ten eerste zijn dat lang niet allemaal Amerikaans­e diplomaten maar in hoofdzaak Russisch niet-diplomatie­k personeel. En ten tweede houden de Amerikanen in Rusland dan precies evenveel ambassadep­ersoneel over als de Russen in de VS. Bovendien gaat de maatregel pas in op 1 september, wat de Amerikanen de tijd geeft om hun ambassade en consulaten te reorganise­ren. Minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov waakte er in een reactie op de nieuwe sanctiewet ook over om de schuld niet bij president Trump te leggen. Het is duidelijk dat de Russen de deur op een kier willen laten om de betrekking­en met de VS opnieuw te verbeteren.

Ongekend dieptepunt

Dat neemt niet weg dat die betrekking­en door de jongste Russische represaill­es op een sinds de Koude Oorlog ongekend dieptepunt beland zijn, nauwelijks enkele weken nadat Poetin en Trump elkaar voor het eerst gezien hebben op de G20-top van Hamburg, en het wellicht jaren zal duren om ze te herstellen. Of hoe een van de belangrijk­ste diplomatie­ke doelstelli­ngen van zowel Trump als Poetin, het verbeteren van de Amerikaans­Russische betrekking­en, ook de mist ingegaan is.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium