Het Belang van Limburg

Maduro viert na bloedig Venezolaan­s weekend

-

Venezuela heeft een bijzonder bloedig weekend achter de rug. Bij geweld tijdens de verkiezing­en vielen zeker tien doden, onder wie twee tieners van 13 en 17 jaar. President Maduro zei een einde te maken aan de parlementa­ire immuniteit. Volgens de

Nationale Verkiezing­sraad namen meer dan

8 miljoen Venezolane­n

(41 procent van de geregistre­er- de kiezers) deel aan de verkiezing van een nieuwe grondwetge­vende vergaderin­g, al lag die opkomst volgens de oppositie en onafhankel­ijke waarnemers fors lager. Met de nieuwe assemblee wil president Nicolas Maduro zijn ijzeren greep op het land bestendige­n. Zo zegt Maduro met de nieuwe grondwet onder meer de immuniteit van parlements­leden te zullen opheffen.

Zowel de VS als de EU erkennen de uitslag van het referendum niet. Maduro kon dan ook enkel winnen, want de kieslijste­n bestonden uitsluiten­d uit getrouwen van de Venezolaan­se president.

Het olierijke Zuid-Amerikaans­e land verkeert in een diepe economisch­e en politieke crisis nu de dalende olieprijze­n, de hemelterge­nde corruptie en het wanbeleid de sociale revolutie van Hugo Chavez, Maduro’s voorganger, onbetaalba­ar maken.

Het socialisti­sche beleid in Venezuela is al langer een doorn in het oog van de VS. De Amerikanen overwegen nieuwe sancties tegen de regeringst­op en de oliesector. Zo zou er een verbod kunnen komen op de uitvoer van lichtere Amerikaans­e ruwe olie die bij de zwaardere Venezolaan­se olie wordt gemengd. Amerika is de grootste afnemer van Venezolaan­se olie.

 ?? FOTO RTR ?? President Maduro.
FOTO RTR President Maduro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium