Het Belang van Limburg

“Ik ben een winnaar”

Het dubbele gevoel van de 18-jarige debutant Amine Khammas

- Marnik GEUKENS

De onwaarschi­jnlijke en spectacula­ire plot van de wedstrijd zoog zaterdag alle aandacht weg van een opmerkelij­k debuut bij KRC Genk. Op zijn 18de speelde Amine Khammas tegen Waasland-Beveren zijn eerste competitie­wedstrijd. “Ik had het zes weken geleden nooit durven dromen”, glimlacht de linksachte­r, die net als Manuel Benson op blote voeten werd gevormd in de academie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo. Amine Khammas werd op 6 april 1999 geboren met de bal aan de (linker)voet. “Mijn pa en zijn broer waren destijds grote talenten bij FC Boom, maar zijn mede door blessures nooit helemaal doorgebrok­en. Maar voetbal heeft dus wel altijd centraal gestaan thuis. Ik heb zelf bij de jeugd gevoetbald bij Rupel Boom en Germinal Beerschot. Tot ik de stap zette naar de academie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo. Daar werd ik als voetballer gevormd door Thomas Caers, op blote voeten. De ideale manier om een beter balgevoel te krijgen. Ik speelde bij de jeugd voornameli­jk als linksbuite­n of op de 10, bij Genk werd dat al snel linksachte­r.”

Doorzettin­gsvermogen

Khammas arriveerde in Genk in de lente van 2015. Een ‘cadeautje’ van ex-Rode Duivel Guy Vandersmis­sen, intussen makelaar en aandachtig toeschouwe­r tijdens wedstrijde­n van de beloften van Lierse, bij wie de jongeren van de JMG-academie sporadisch actief waren.

“Omdat Amine en zijn familie niet meer tevreden waren over het systeem van school lopen op de academie, hebben ze me gevraagd om uit te kijken naar een andere club”, aldus Vandersmis­sen. “Omdat de combinatie voetbalsch­ool in Genk heel goed geregeld wordt en jonge spelers er alle kansen krijgen, ben ik met Roland Breugelman­s gaan babbelen.” De Genkse directeur Opleidinge­n herinnert zich dat het geen eenvoudig verhaal was. “Het tijdstip was moeilijk, het ligt niet voor de hand om iemand in het laatste deel van het schooljaar van school te laten wisselen. Maar er was na enkele testtraini­ngen al snel een consensus dat Amine erg veel kwaliteite­n had, uiteindeli­jk werd in samenspraa­k met het Sint-Jan Berchmansc­ollege een oplossing gevonden. Het pleit ook in zijn voordeel dat hij zich enorm snel heeft aangepast. Hij voetbalt onbevangen, voor de jeugdafdel­ing is het een opsteker dat Amine samen met Edon Zhegrova de stap naar de A-kern heeft gezet.” “Zijn inzet is één van de grootste kwaliteite­n van Amine”, beweert Vandersmis­sen. “Die jongen heeft een ongeloofli­jke wil om er te komen, dat doorzettin­gsvermogen kan een grote troef worden.”

Marokko

Amine KHAMMAS Amine Khammas zette snel stappen vooruit bij KRC Genk. “Omdat ik me hier zo goed voel”, beweert hij zelf. “Ook naast het voetbal. Ik werd ondergebra­cht in het gastgezin van Glenn Mraz, die ik intussen als mijn grote broer beschouw. Heel de club lijkt wel één grote familie.”

Heel anders voelde de Marokkaans­e Belg zich als 16-jarige bij

Susic niet naar Kasimpasa

Voor Laszlo Köteles, Yoni Buyens en Tino-Sven Susic is er voorlopig nog geen uitweg bij Genk. Ze trainen volop mee met de beloften onder leiding van Domenico Olivieri. Susic verbleef de voorbije week wel even in Turkije. Hij legde medische tests af bij Kasimpasa. Maar de deal ging uiteindeli­jk niet door. Belgische nationale ploeg U17, met wie hij twee wedstrijde­n speelde. “Ik voelde me er een beetje buitengesl­oten. Daarom heb ik daarna voor Marokko gekozen. Ik heb er onder Mark Wotte al voor de U20 gevoetbald en weet dat bondscoach Hervé Renard mijn prestaties op de voet volgt. Mijn familie is ook erg trots op me.”

Kniestoot

Intussen ligt de nadruk natuurlijk op zijn prestaties bij KRC Genk, waar zijn ster snel begon te rijzen. Vorig seizoen zette Khammas de stap naar de beloften, zes weken geleden werd zijn contract opengebrok­en tot 2019 en zette hij de stap naar de A-kern. Volgden een invalbeurt tegen Ajax en een basisplaat­s tegen Everton en Waasland-Beveren.

“Ik had het een goeie maand geleden nooit durven dromen”, zegt Khammas. “Al kon ik er meteen na de wedstrijd niet van genieten. Ik ben een winnaar, de twee verloren punten zaten me hoog. Fysiek viel de pijn mee. In een duel kreeg ik een kniestoot net boven mijn knie, waardoor ik steeds moeilijker kon bewegen. Vandaar mijn vervanging.”

Ik heb mijn opleiding gekregen op blote voeten. De ideale manier om een beter balgevoel te krijgen

Benson

Twee dagen na het grote debuut lukt het genieten al een stuk beter. “Ik kan nergens beter zitten dan

X

 ?? FOTO BELGA ?? Amine Khammas werd opgeleid in de academie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo.
FOTO BELGA Amine Khammas werd opgeleid in de academie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium