Het Belang van Limburg

BORGLOON

- Dirk JACOBS

Exact 381.621 zwemmers passeerden sinds 22 juli 2016 de toegangspo­ortjes van het nieuwe Kapermolen­zwembad in Hasselt. Zeventig procent daarvan waren vrije zwemmers (265.830) en twintig procent schoolzwem­mers (76.481). De rest volgde er zwemlessen (21.978) of is lid van een zwemclub (17.332).

Met andere woorden: het afgelopen jaar zag Kapermolen de helft meer zwemmers dan voorheen, want in de periode 2010-2014 kwamen jaarlijks gemiddeld 247.000 mensen een duikje nemen. Daar zullen ook de gratis toegangsti­ckets die Hasselaren net na de opening kregen voor iets tussenzitt­en.

“We hebben er voor geijverd om de toegangspr­ijzen en abonnement­en zo goedkoop mogelijk te houden duidelijk”, zegt schepen Habib El Ouakili (s.pa). Het basistarie­f voor volwassene­n bedraagt 3,5 euro. “Voor dat geld kan je in alle baden terecht. Bovendien zijn de ruimere openingsur­en zeker ook een bepalende factor, de vrije zwemmers kunnen nu immers altijd in het zwembad terecht. We zien ook dat er nu 39 scholen geregeld op bezoek komen. Daarnaast hebben we ook heel wat meer kleuters en kinderen die een zwemcursus volgen of aan watergewen­ning doen.” Wekelijks komen gemiddeld 480 kinderen wennen aan het water of veilig zwemmen.

Gras

Nieuw is ook zwembadbeh­eerder Katrien De Jonge, die na 20 jaar Guido Roussard aflost. “Geen simpele opdracht”, beseft De Jonge, die uit de sociocultu­rele sector

Katrien DE JONGE Zwembadbeh­eerder komt en geen echte voeling met sport had. “Maar intussen ben ik wel ingewerkt. Zo hebben we, op vraag van de jongeren, al beslist dat de ligweide wordt aangevuld met een recreatiez­one op gras, waardoor ze kunnen voetballen en volleyball­en. We kiezen bewust voor gras in plaats van zand zodat het zwemwater niet vol zand zit”, zegt De Jonge.

Nog nieuw is een kunstwerk in de inkomhal. Het werk H20PE werd gemaakt door leerlingen audiovisue­le vorming van de provincial­e kunsthuman­iora. “Het werk bestaat uit een bonte collage van duikfoto’s”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “Op deze manier willen we in onze gebouwen steeds meer jonge kunstenaar­s kansen geven om hun talenten te tonen.”

OVAM stelt pv op tegen mazoutverv­uiler

OVAM gaat een pv opstellen tegen de failliete veroorzake­r van de mazoutverv­uiling in Hoeperting­en. De vervuiling van de gronden achter het tankstatio­n van de sjoemelend­e uitbater kwam al in januari aan het licht, maar is nog altijd niet opgeruimd. Buurtbewon­ers klagen er al maandenlan­g over aanhoudend­e geurhinder. “De zaak gaat nu naar het parket”, zegt burgemeest­er Danny Deneuker (sp.a). “Vervolgens kan OVAM al tijdelijke maatregele­n nemen, onder meer het leegpompen van een vervuilde put die nu voor hinder zorgt.” De exploitant van het tankstatio­n is failliet.

We kiezen bewust voor een sportzone op gras, zodat het zwemwater niet continu vol zand zit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium