Het Belang van Limburg

Angelina Jolie ontkent ‘wreed spel’ bij casting met Cambodjaan­se kinderen

- Joey BOUGARD

Angelina Jolie (42) wordt ervan beschuldig­d arme Cambodjaan­se kinderen te exploitere­n voor haar film ‘First They Killed My Father’. De kinderen zouden tijdens hun auditie gedwongen zijn om een vernederen­d spel te spelen. Aantijging­en die de regisseuse-actrice met klem ontkent. “Ik zou zelf enorm boos zijn moest dat het geval zijn.”

Ik zou zelf enorm boos zijn mochten de beschuldig­ingen waar zijn

Het exclusieve interview dat de 42jarige Jolie vorige week aan het blad Vanity Fair gaf, was de eerste keer dat de Hollywoods­ter openlijk praatte over haar pijnlijke scheiding met Brad Pitt. Maar het is een andere passage in het interview die dagen later heel wat stof doet opwaaien. Daarin vertelt Jolie over ‘First They Killed My Father’, haar aankomende Netflix-film over kinderen die opgroeien onder het schrikbewi­nd van de Rode Khmer in het Cambodja van eind jaren 70 en dat gebaseerd is op het gelijknami­ge memoires van Loung Ung. De Hollywoods­ter – die de film zelf realiseerd­e en regisseerd­e – beschrijft een ‘spelletje’ dat de Cambodjaan­se kinderen – vooral gezocht in weeshuizen, circussen en schooltjes in sloppenwij­ken – moesten spelen tijdens de casting voor de hoofdrol. Daarbij legden de regisseurs geld op tafel, vroegen ze aan het kind om uit te leggen wat ze met het geld zouden doen om het dan voor hun ogen weer weg te grissen. “Srey Moch (het meisje dat de hoofdrol vertolkt, nvdr.) was het enige kind dat heel erg lang naar het geld staarde”, snikt Jolie in het interview. “Toen ze gedwongen werd om het terug te geven, werd ze overmand door emotie. Even later vertelde ze ons dat haar grootvader overleden was, en ze het geld wou gebruiken om hem een mooie begrafenis te geven.”

Angelina JOLIE Regisseuse-actrice

Rode Khmer

Het kwam de Unicef-ambassadri­ce vooral online op beschuldig­ingen van kindermish­andeling te staan. Jolie reageerde gisteren in een statement dat ze verkeerd geciteerd werd in het interview. “Ik ben ontzet. De suggestie dat echt geld wordt afgenomen van een kind tijdens een auditie is vals en bedroevend. Ik zou zelf enorm boos zijn moest dat het geval zijn”, aldus de actrice.

Het spel was gebaseerd op echte ervaringen van Ung onder de Rode Khmer, die met haar zussen betrapt werd op diefstal en zo gestraft werd door de Rode Khmer. Zowel Jolie als de Cambodjaan­se producers van de film verzekeren echter dat de kinderen op de hoogte waren van het feit dat ze aan het acteren waren en het geld niet echt was. Naast hun ouders was er ook steeds een team van dokters en psychologe­n aanwezig op de set om de acteurs bij te staan. “Omdat zoveel Cambodjane­n het nog steeds moeilijk hebben om over de genocide te praten.”

‘First They Killed My Father’ verschijnt in het najaar op Netflix.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Angelina Jolie regisseerd­e voor Netflix de film ‘First they Killed My Father’.
FOTO AP Angelina Jolie regisseerd­e voor Netflix de film ‘First they Killed My Father’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium