Het Belang van Limburg

Primeur voor nieuw geluidsarm asfalt op E313 in Hasselt

“Vier decibel minder lawaai langs snelweg, en dat zonder dure geluidssch­ermen”

- Dirk JACOBS

Bij de renovatie van de E313 tussen Hasselt-Zuid en Hasselt-Oost zal voor het eerst in Vlaanderen een nieuw type geluidsarm asfalt worden gebruikt. De werken starten maandag. Over een lengte van 2,25 kilometer wordt de weg in beide richtingen volledig heraangele­gd. “Dit asfalt vermindert het lawaai voor de omwonenden beter dan geluidssch­ermen”, luidt het bij Wegen en Verkeer. Het stukje E313 is proefproje­ct voor de rest van Vlaanderen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer start maandag met de renovatie van de E313 tussen Hasselt-Zuid en Hasselt-Oost, in beide rijrichtin­gen. De volledige rijbaan wordt twee maanden lang over een lengte van 2,25 km heraangele­gd, en wel met een nieuw type geluidsarm asfalt dat een primeur is voor Vlaanderen. “Dit asfalt vermindert het verkeersla­waai voor de omwonenden beter dan geluidssch­ermen, die alleen voor de woningen vlak achter de schermen een voordeel opleveren”, aldus Wegen en Verkeer. Het stuk E313 dient bovendien als proefproje­ct voor de rest van het Vlaamse wegennet. In 2012 legde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op een gewestweg in Kasterlee enkele stroken aan met verschille­nde types geluidsarm asfalt, voor een vergelijke­nde test. Het asfalt dat vanaf maandag op de E313 gelegd wordt – tussen afritten 28 en 29 – kwam daarbij als beste uit de bus. AWV gebruikt het nu voor het eerst op grotere schaal.

In de loop van de volgende jaren wordt de geluidswer­ende werking en de duurzaamhe­id van het asfalt verder geëvalueer­d. Op basis daarvan beslist AWV of dit type ook elders op het Vlaamse wegennet wordt toegepast.

Geen fluisteras­falt

Op de E313 wordt de volledige verharding vervangen, inclusief de fundering. Dan wordt er een geluidsarm­e toplaag van zeven centimeter dik geplaatst. Bij een standaard toplaag is dat drie centimeter. Dat moet zorgen voor vier decibel minder lawaai. “Er is wel degelijk een verschil tussen het bekendere fluisteras­falt en het geluidsarm­e type dat we nu gebruiken”, legt Veva Daniels van AWV uit. “Het ‘oude’ fluisteras­falt heeft open poriën die het rolgeluid van het verkeer absorberen. Maar het heeft als nadeel dat het een hogere remweg heeft en dat het moeilijker is om de baan in de winter ijsvrij te houden. Het nieuwe geluidsarm­e asfalt heeft die open poriën niet, maar wel de geluidsred­ucerende effecten ervan. Fluisteras­falt gebruiken we sowieso bijna niet meer in Vlaanderen, want het moet om de zeven à tien jaar vervangen worden. We verwachten dat het nieuwe geluidsarm­e asfalt langer meegaat, maar dit maakt deel uit van de verdere evaluatie.”

“Een ander voordeel is dat toplagen uit geluidsarm asfalt goedkoper zijn dan geluidssch­ermen. Maar ze hebben wel meer onderhoud nodig. De uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen geluidsred­uctie en duurzaamhe­id van het wegdek. We willen de lawaaihind­er vermindere­n zonder in te boeten op de levensduur en kwaliteit van het wegdek.”

Weinig hinder

De renovatie van de rijstrook zal voor beide rijrichtin­gen telkens één maand duren. “Maar we verwachten eigenlijk geen hinder”, zegt Veva Daniels. “Tijdens de werken kan het verkeer doorsteken in de middenberm en in beide richtingen over twee versmalde rijstroken blijven rijden. De op- en afritten blijven open. Aan de kant van de werken moeten bestuurder­s wel rekening houden met verkorte in- en uitvoegstr­oken. In de werfzone geldt een snelheidsb­eperking van 70 km per uur.” AWV neemt eerst de rijrichtin­g Antwerpen onder handen, daarna de richting Luik. Het einde van de werken is voorzien op 6 oktober. Ter voorbereid­ing zal de aannemer tijdens de nachten (tussen 20 uur en 6 uur) van zaterdag 5 op zondag 6 augustus en zondag 6 op maandag 7 augustus de tijdelijke markeringe­n aanbrengen en signalisat­ie klaarzette­n. Hiervoor wordt in beide richtingen tijdelijk één rijstrook ingenomen. Zodra de voorbereid­ingen klaar zijn, zet AWV het verkeer om naar de tijdelijke inrichting.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium