Het Belang van Limburg

Trump werkte zelf mee aan operatie doofpot

President dicteerde zelf de verklaring van zijn zoon over Russische connecties

- Roger HUISMAN

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft een bijzonder groot vermogen om zichzelf in nesten te werken. Zo heeft hij in eigen persoon de verklaring gedicteerd die zijn zoon Donald in verband met Russische connecties tijdens de verkiezing­scampagne heeft afgelegd – tegen het advies in van zijn naaste adviseurs.

WASHINGTON -

Snel bleek dat die verklaring, die begin vorige maand werd opgesteld in het presidenti­ële vliegtuig Air Force One op de terugweg van de G20 in Duitsland, een loopje nam met de waarheid. Dat bleek gisteren althans uit een onderzoek van de Washington Post.

Over welke ontmoeting gaat het?

Op 9 juni 2016, tijdens de verkiezing­scampagne, had Trump Junior een ontmoeting met de Russische advocate Natalia Veselnitsk­aja. Jared Kushner, de schoonzoon en topadviseu­r van Trump, en Paul Manafort, de toenmalige campagnele­ider, namen ook deel aan het overleg in de Trump Tower in New York.

Waarover ging die vergaderin­g volgens de verklaring van Trump Jr.?

Volgens de door ‘The Donald’ ingefluist­erde schrifteli­jke verklaring ging de vergaderin­g over de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen. Begin vorige maand onthulde The New York Times echter dat de Russische ad- vocate de jonge Trump belastende informatie over Hillary Clinton, de Democratis­che rivale van zijn vader, beloofde. Die informatie zou deel uitmaken van de Russische steun aan de campagne van Trump. “I love it”, zo antwoordde Trump Jr.

Waarom is die link met Rusland zo gevaarlijk?

De moedwillig­e medewerkin­g van Trumps entourage aan Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en komt in de buurt van hoogverraa­d. De VS-inlichting­endiensten hebben bewijzen dat Moskou geprobeerd heeft de presidents­verkiezing­en in het voordeel van Trump te beïnvloede­n. Rusland ontkent dit. Trump zegt dat hij niet gecomplott­eerd heeft met de Russen.

Waarom zijn de onthulling­en van de Washington Post zo gevaarlijk voor president Trump zelf?

Tot nu toe kon de president zelf redelijk afstand houden van de bewuste vergaderin­g in de Trump Tower en zijn advocaten beweerden dat hij niet op de hoogte was van de meeting. De nieuwe onthulling­en lijken er echter op te wijzen dat Trump zelf betrokken was bij een poging om het echte doel van de vergaderin­g – Hillary Clinton ‘beschadige­n’ – in de doofpot te stoppen. Aanvankeli­jk wilden de juridische adviseurs van Trump de vergaderin­g van juni 2016 voorstelle­n als een plot van Democraten om Trump Jr. in de val te lokken en zo ook de campagne van zijn vader te beschadige­n.

Is dit de eerste keer dat Trump zich mengt in het Ruslandond­erzoek?

Trump kwam eerder al onder vuur te liggen omdat hij het onderzoek naar de Russische connecties van zijn campagnete­am leek te boycotten. Zo ontsloeg hij begin mei FBI-directeur James Comey omdat die weigerde in te gaan op de eis van Trump om het onderzoek naar Michael Flynn, zijn voormalige veiligheid­sadviseur, stop te zetten. Dat ontslag leidde er bijna toe dat John Kelly, die maandag de eed aflegde als nieuwe stafchef, zelf zijn ontslag als minister van Binnenland­se Veiligheid indiende.

Hoe kan dit Trump verder in nauwe schoentjes brengen?

De nieuwe onthulling­en zijn koren op de molen van de speciale aanklager Robert Mueller. Deze alom gerespecte­erde oud-directeur van de FBI onderzoekt Russiagate. Mueller gaat nu al na of Trump zich niet bezondigd heeft aan obstructie van het gerecht door James Comey te ontslaan. Volgens CNN heeft Mueller het Witte Huis al verzocht om alle documenten in verband met de ontmoeting van Trump Junior met de Russische advocate te bewaren.

 ?? FOTO REUTERS ?? President Donald Trump met op de achtergron­d zijn gelijknami­ge zoon in februari 2016.
FOTO REUTERS President Donald Trump met op de achtergron­d zijn gelijknami­ge zoon in februari 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium