Het Belang van Limburg

LEWIS HAMILTON

Waarom de bestbetaal­de F1-piloot is

- Marc CORNELISSE­N

Drie F1-piloten staan er in de top honderd van Forbes. Sebastian Vettel (plaats 14) en Fernando Alonso (20) zijn ook geen armoezaaie­rs, maar de grootverdi­ener is Lewis Hamilton op plaats 10. Dat dankt hij aan drie wereldtite­ls (2008, 2014 en 2015), maar zeker ook aan een zorgvuldig uitgekiend imago. Het begon allemaal met stoute schoenen op zijn tiende. Zijn naam heeft Lewis Carl Davidson Hamilton (32) te danken aan Carl Lewis, de spurtkonin­g die negen keer goud won op vier Olympische Spelen. Alsof hij als baby voorbestem­d was voor grootse dingen. Geboren werd hij in Stevenage, een slaapstad aan de rand van Londen. Moeder Carmen Larbalesti­er is een blanke Britse, vader Anthony Hamilton een zwarte Brit met roots op het Caribische eiland Grenada. Zes jaar was de kleine Lewis toen hij zijn eerste overwinnin­gen behaalde: met radiobestu­urde autootjes was hij handiger dan menige volwassene. Als cadeau kreeg hij van zijn vader een kart. Anthony Hamilton had een goede job als IT manager, maar moest die na een paar jaar opgeven om drie andere jobs te combineren. Anders kon hij de kartraces van zoonlief niet betalen.

Ontmoeting met Ron Dennis

Tien jaar was Lewis Hamilton toen hij vrank en vrij toestapte op Ron Dennis, de grote baas van McLaren: “Hoi, ik ben Lewis Hamilton. Ik ben Brits kampioen en ooit wil ik met een van jouw auto’s rijden.”

Dennis gaf een handtekeni­ng en kribbelde erbij: “Bel me over negen jaar, dan regelen we iets.” Maar zo lang duurde het niet, want amper dertien was Lewis toen Ron Dennis zelf terugbelde. Dat zwarte jongetje had nóg een Britse titel gewonnen en Dennis nam het onder zijn vleugels. Hij lanceerde Hamilton in de autosport en gooide hem in 2007 in de F1, meteen bij het grote McLaren-Mercedes, als teammaat van Fernando Alonso. Dennis - intussen “mijn tweede papa” - had woord gehouden en maakte van Hamilton de eerste zwarte in de blanke sport die de F1 nog altijd is. Je F1-debuut maken als teammaat van Fernando Alonso, dat is geen kinderspel. Vraag maar aan Stoffel Vandoorne, die het dit jaar ook meemaakt. Maar die McLaren van 2007 was een topwagen en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium