Het Belang van Limburg

Belabberd

- Door Roger Huisman

Het ziet er belabberd uit voor onze planeet. Gisteren had de wereldgeme­enschap alle grondstoff­en en hulpmiddel­en opgesoupee­rd die de aarde op een jaar kan opbrengen. Deze ‘Earth Overshoot Day’ is hét symbool bij uitstek dat op pijnlijke wijze duidelijk maakt dat we ver boven onze stand leven. We rijden, vliegen, eten en kopen veel te veel.

Om onze Westerse levensstij­l, die gekenmerkt is door grootschal­ige verspillin­g, te handhaven, hebben we in feite 1,7 planeten nodig. In België valt die ‘Overshoot Day’ zelfs al op 1 april, waarmee we net in de top tien van de meest vervuilend­e landen staan. De strijd voor een leefbare wereld lijkt stilaan op een achterhoed­egevecht. Deze week bleek nog dat het zo goed als onmogelijk is om de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs te halen. Een nieuwe studie van de Universite­it van Washington toont aan dat de dubbele doelstelli­ng van Parijs – de opwarming beperken tot twee graden en streven naar anderhalve graad – nauwelijks haalbaar is. Integendee­l, de kans dat we tegen het eind van de eeuw een aarde zullen kennen die 2 tot 4,9 graden warmer is, bedraagt zelfs 90 procent. Dat laatste cijfer is bijzonder zorgwekken­d want bij een dergelijke temperatuu­rverhoging is het menselijk leven op aarde zo goed als onmogelijk. Wat staat ons dan te wachten? Onder meer een fors stijgende zeespiegel waardoor kuststeden onder water raken, meer periodes van extreme droogte en extreme neerslag, mislukte landbouwoo­gsten en grote groepen klimaatvlu­chtelingen.

Laat u vooral niets influister­en door klimaatsce­ptici als Donald Trump en zijn geldschiet­ers: zij ontkennen het licht van de zon. Deze negationis­ten spelen met onze toekomst en die van onze kinderen.

De opwarming van de aarde is een feit en de gevolgen zijn nu al merkbaar.

De ellende met de klimaatver­andering is dat het risico op lange termijn groter is dan de komende decennia. We zijn als de kikker die niet merkt dat de ketel water waarin hij zit, stilaan opwarmt tot het kookpunt. Op dat moment is het natuurlijk te laat om er nog uit te springen.

Hoog tijd dus om in actie te schieten vooraleer de ‘window of opportunit­y’ helemaal dichtgekla­pt is. Zeker nu de economie weer aardig aantrekt, kunnen we middelen vrijmaken om de overgang naar een koolstofar­me, circulaire economie te financiere­n.

De toestand is heel ernstig, maar nog niet helemaal hopeloos.

Laat u vooral niets influister­en door klimaatsce­ptici als Trump en zijn geldschiet­ers.

Zij ontkennen het licht van de zon

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium