Het Belang van Limburg

Kagame blijft heersen

Rwanda kiest een nieuwe president

- Roger HUISMAN

Het is zo goed als onmogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius. Het bijkomende doel om die opwarming terug te dringen tot 1,5 graden is zo onrealisti­sch dat we het beter kunnen vergeten. Dat blijkt uit twee nieuwe studies die deze week bekend zijn gemaakt. Twee jaar geleden werden beide klimaatdoe­lstellinge­n tijdens de Conferenti­e van Parijs internatio­naal goedgekeur­d. Volgens onderzoeke­rs van de Universite­it van Washington is er amper 5 procent kans om de opwarming te beperken tot twee graden boven het pre-industriël­e niveau. Vooral de globale trends in de economie, de toenemende uitstoot van broeikasga­ssen en de bevolkings­groei maken het halen van de doelstelli­ngen zo goed als onmogelijk. Volgens de onderzoeke­rs stevenen we tegen 2100 af op een opwarming van maar liefst 4,9 graden. Dan wordt het leven zoals we het nu kennen, zo goed als onmogelijk.(rh)

Het is de kroniek van een aangekondi­gde overwinnin­g. Huidig president Paul Kagame is de gedoodverf­de winnaar van de Rwandese verkiezing­en die morgen plaatsvind­en. Het zijn de derde verkiezing­en sinds de volkerenmo­ord van 1994. De president ziet zichzelf in het zadel zitten tot 2034. Tijdens de genocide werden bijna een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s over de kling gejaagd. Vandaag is het in Rwanda verboden om het nog over Hutu’s en Tutsi’s te hebben, om de etnische tegenstell­ingen niet opnieuw op te poken.

Paul Kagame is de leider van het Rwandees Patriottis­ch Front (RPF), de politieke beweging die het vorige Hutu-bewind van de macht verdreef. Bij een deel van de internatio­nale gemeenscha­p, denk aan Bill Gates, Bill Clinton of de Britse oud-premier Tony Blair, is Kagame (59) razend populair. Op papier is Rwanda een toonbeeld van economisch­e ontwikkeli­ng en van respect voor vrouwenrec­hten. Meer dan de helft van de parlements­leden is vrouw. Mensenrech­tenorganis­aties en kritische waarnemers zien achter die façade echter een land dat de mensenrech­ten met de voeten treedt en waar statistiek­en over armoede of gezondheid opgesmukt worden om de bittere werkelijkh­eid te verdoezele­n. Dat neemt absurde vormen aan. Zo werden de sterftegev­allen van moeders en kinderen uit de statistiek­en gelicht om de sterftecij­fers op te smukken en de verbeterin­g van de gezondheid­szorgen te overdrijve­n.

Bronnen bij de Wereldbank zeggen dat een hongersnoo­d veroorzaak­t door droogte en een falend landbouwbe­leid door het regime onder de mat werden geveegd. Kagame verdraagt ook geen tegenspraa­k. Journalist­en en opposanten zijn niet veilig voor de doodseskad­ers die tot in ons land toe jacht maken op tegenstand­ers van het regime.

Schuldgevo­elen

Paul Kagame werd voor het eerst in 2003 tot president verkozen. De voormalige rebellenle­ider was al vanaf 1994 als vicepresid­ent en minister van Defensie de sterke man in het land van de duizend heuvels. Volgens de grondwet van 2003 zou Kagame dit jaar moeten opstappen, maar twee jaar geleden stemden de Rwandezen met een stalinisti­sche meerderhei­d voor de verlenging van het mandaat van Kagame tot 2034.

Kagame heeft bijzonder handig gebruikgem­aakt van het schuldgevo­elen van de internatio­nale gemeenscha­p die in 1994 toekeek hoe radicale Hutu’s de Tutsi’s en gematigde Hutu’s afslachtte­n. Hierdoor kon hij lange tijd alle kritiek pareren, ook toen zijn leger buurland Congo binnenviel en duizenden vluchtelin­gen én Congolezen de dood in jaagde. Het nog altijd voort sluimerend­e conflict in Congo heeft ondertusse­n naar schatting vijf miljoen mensen het leven gekost.

Driftbuien

Kagame blijkt ook last te hebben van driftbuien. Zo zegt een gevluchte, voormalige bondgenoot van Kagame dat de president zelf een collega met een stok afranselde omdat die gordijnen had gekocht in een winkel die geen eigendom was van de regerende RPF. Via de holding Crystal Ventures controleer­t de partij van Kagame een groot deel van de Rwandese economie, van banken en zuivel tot meubelen. Daar zal niet snel veranderin­g in komen als Kagame morgen opnieuw wordt verkozen.

Om de verbeterin­g van de gezondheid­szorg te overdrijve­n, werden de overlijden­s van vrouwen en kinderen uit de sterftecij­fers gelicht

 ?? FOTO AFP ?? De Rwandese president Paul Kagame wordt toegejuich­t op campagne in de hoofdstad Kigali.
FOTO AFP De Rwandese president Paul Kagame wordt toegejuich­t op campagne in de hoofdstad Kigali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium