Het Belang van Limburg

Perenoogst start tien dagen vroeger

Kleine maar zoete vruchten dankzij warm voorjaar

- Jozef CROUGHS

De oogst van de peren start dit jaar tien dagen vroeger dan normaal door het extreem warme voorjaar. “Ze zullen doorgaans dunner en langer zijn, maar aan smaak hoeven ze niet in te boeten. De peren hebben immers veel zon gezien, waardoor het suikergeha­lte - bepalend voor de smaak - heel goed zit”, weet Jef Vercammen, directeur van het Proefcentr­um voor Fruitteelt (PC Fruit). De nachtvorst van 19 en 20 april en de koude nadien zette een rem op de groei van de peren. Ook de droogte had een invloed op de oogst, waardoor er kleinere peren zijn. Naar schatting zullen de peren dit jaar 5 mm dunner zijn, in vergelijki­ng met de voorbije jaren. Waar beregening is toegepast als beschermin­g tegen nachtvorst, zijn de vruchten wel iets dikker. “Met beregening wordt een ijslaagje gevormd rond de bloesem waarbij stollingsw­armte vrijkomt. Deze peren zijn na de vorst gewoon blijven doorgroeie­n en behalen hierdoor een betere vruchtmaat. Door geregeld extra water te geven tijdens de warme periode hadden de bomen minder te lijden onder de droogte. Hierdoor konden de telers enkele millimeter­s recuperere­n. De telers heb-

Perenteler Kris WOUTERS ben de afgelopen weken de bomen ook uitgedund en te kleine vruchten weggeknipt, maar dit mocht niet baten om grotere vruchten te krijgen”, zegt Ann Gomand, onderzoeke­r pit- en steenfruit bij PCfruit.

De vroege oogst spitst zich vooral toe op Corina en QTee. Beide zijn vroege clubrassen als aanvulling op de bekende Conference. De producente­n - exportbedr­ijf Bel’de Looz Derwael in Borgloon en Fruithande­l Wouters R. & Co nv uit Rummen- hebben drie weken voorsprong op de massale aanvoer van de Conference-oogst die zich rond 20 augustus zal aanbieden.

“De belangrijk­ste vaststelli­ng in het afgelopen jaar was dat de peren ook vatbaar zijn voor gibberelli­ne waardoor de vrucht zich na bevriezing blijft ontwikkele­n”, zegt Kris Wouters, die de QTee exclusief exploiteer­t. Vandaag zijn in België 125 hectaren bij 25 telers aangeplant. Wouters heeft intussen al in 11 landen licentieov­ereenkomst­en afgesloten voor het planten van de bomen. In België zijn de peren enkel in speciaalza­ken te koop. Ook bij het fruitbedri­jf Bel’de Looz in Borgloon is de perenpluk woensdag gestart. “Als club hebben wij vandaag 70 hectare Corina aangeplant, wat bij een normale oogst 2 miljoen kilo oplevert. Dat is ruim voldoende omdat de hele oogst op drie weken tijd de deur uit moet, voor de Conference (350.000 ton) en de andere variëteite­n de markten overspoele­n”, besluit Tony Derwael.

De belangrijk­ste vaststelli­ng afgelopen jaar was dat de peren ook vatbaar zijn voor gibberelli­ne, waardoor de vrucht zich na bevriezing blijft ontwikkele­n

 ?? Foto JCR ?? Bij fruitbedri­jf Derwael in Borgloon zijn de seizoensar­beiders al volop peren aan het plukken.
Foto JCR Bij fruitbedri­jf Derwael in Borgloon zijn de seizoensar­beiders al volop peren aan het plukken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium