Het Belang van Limburg

Generale repetitie geslaagd

Bosnische Andrej Dosen (12) is jongste Jezus

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

Onder behoorlijk wat politietoe­zicht - zelfs gewapend - is gisterenav­ond de generale repetitie voor de Virga Jessefeest­en gestroomli­jnd door de Hasseltse binnenstad getrokken. Veel meer problemen dan een wankele engel Gabriël bovenop de wagens en een kindje dat heel snel een plaspauze nodig had, moest regisseur Annemarie Renwart niet oplossen.

“Ik heb gehoord dat er veel politie voor de veiligheid aanwezig zal zijn. Zouden alle hoofdperso­nages bodyguards krijgen?”, vraagt Andrej Dosen (12) zich enthousias­t af. De jongste Jezus van de Virga Jessefeest­en, kind van Bosnische ouders, is er helemaal klaar voor. Alleen de bodyguards zullen er niet zijn. Geen probleem, al even leuk vindt hij het dat ministers zondag komen kijken. “Vooral Maggie De Block zou ik willen ontmoeten, dat lijkt me een sympathiek­e. Oh, zij komt niet naar Hasselt?”

Lang getwijfeld om Jezus te worden, heeft Andrej Dosen niet. “Ik heb onlangs mijn vormsel gedaan en het was onze catechiste die vertelde dat de groep van Rapertinge­n nog een jonge Jezus zocht. Ze vroeg aan alle kinderen wie dat zag zitten. Ik wou wel, ik help graag. Mijn ouders waren meteen akkoord.”

Zenuwen

Of dat toch niet wat afschrikt, een van de hoofdperso­nages zijn in een ommegang die zondag aan tienduizen­den mensen voorbijtre­kt? “Ik weet niet hoeveel mensen er komen kijken, dus neen. Ik ben een beetje zenuwachti­g, maar ik ben ook heel sociaal. Dat went zondag wel”, klinkt het nuchter. “Ik denk dat ik meer gespannen ga zijn. Heel trots maar zeker ook nerveus langs de kant”, lacht mama Biljana (54).

Zij en echtgenoot Predrag weten dan ook hoe de volkstoelo­op tijdens de Virga Jessefeest­en eruitziet, voor de Bosnische familie is het intussen de derde editie die ze in Hasselt zullen meemaken. “Andrej was er vorige keer al, maar hij was te jong om zich er nog

Handbal

veel van te herinneren”, beschrijft papa Predrag (55), die het gezin destijds richting België loodste. “Ik ben afkomstig van Banja Luca in Bosnië. Neen, we zijn niet voor de oorlog gevlucht, ik was voordien al aan het werk als handbaltra­iner in Duitsland. In Beyne bij Luik zochten ze een nieuwe trainer, ik vond dat wel een uitdaging met een jonge ploeg. En in 1998 ben ik dan trainer in Hasselt geworden”, vertelt de man, die nu het team van Visé onder zijn vleugels heeft. De atletische genen heeft hij in elk geval doorgegeve­n aan Andrej, die inmiddels zelf traint bij Initia Hasselt. En tussendoor graag basketbal speelt en alles van American Football en de NBA (de Amerikaans­e basketball­iga, nvdr) probeert te volgen. Een sportieve Jezus, dus. Maar ook eentje die gelovig is. “Ik ga niet echt naar de mis, maar wel eens een kaarsje aansteken in de kerk. Voor opa, oma, mijn ouders, dat alles goed gaat.”

Andrej heeft er net de lagere school opzitten, in september gaat hij - hoe kan het anders naar het Virga Jessecolle­ge. Gaan de vrienden zondag komen kijken? “Mijn beste maten Loïc en Juul hebben beloofd dat ze komen, ja. Ik denk dat ze luid op mij gaan roepen.” Terugroepe­n, mag hij dan wel niet. Zelfs niet wuiven of knipogen, had de jongste Virga Jesse van de regisseur te horen gekregen. “Is dat zo? Dat heeft niemand me gezegd. Misschien mag

Ik wou eerst mijn haar afscheren voor de zomer maar dat heb ik als Jezus maar niet gedaan Andrej DOSEN jongste Jezus Mijn beste maten Loïc en Juul hebben beloofd dat ze komen, ja. Ik denk dat ze luid op mij gaan roepen Andrej DOSEN jongste Jezus

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “Als we in Jeruzalem komen, is daar een grote tempel. Ik beeld uit hoe Jezus daar blijft luisteren naar de leraren”, vertelt Andrej.
FOTO SERGE MINTEN “Als we in Jeruzalem komen, is daar een grote tempel. Ik beeld uit hoe Jezus daar blijft luisteren naar de leraren”, vertelt Andrej.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium